Informatie van de politie kan makkelijk in de verkeerde handen terechtkomen doordat rechercheurs gebruik maken van open bronnen op internet. Veel rechercheurs beseffen niet dat ze door zoekmachines te gebruiken informatie weggeven en zo hun onderzoek onderuit halen.
Wie naar een site gaat via een Google-zoekopdracht, stuurt immers de gehele zoekopdracht mee naar die site. Zo weet ik bijvoorbeeld dat “wet koop afstand” en “all rights reserved” populaire zoektermen voor mijn site. Maar ja, als een site nu een bezoek krijgt vanaf bureau132.politie.nl met een bepaalde zoekopdracht, dan is het wel duidelijk waar die bezoeker voor komt.
De politie kan natuurlijk -oh ironie- een anonieme proxy gebruiken. En, zo schrijft Arjan Dasselaar in het artikel, “De recherche beschikt over speciale computers voor dat doel, maar je kunt bijvoorbeeld ook een programma als OperaTor gebruiken. Zo lijkt het alsof je niet voor de politie werkt, maar bijvoorbeeld vanuit een snackbar zit te surfen.”
Niet alle opsporingsambtenaren in het korps zijn zich genoeg bewust van de sporen die ze zelf al rondspeurend achterlaten op internet, vandaar dat de gespecialiseerde collega’s nu aan de bel trekken.
Arnoud
Eén reactie