In een recent vonnis van de kantonrechter in Leeuwarden werd geoordeeld dat een consument terecht de koopovereenkomst op afstand (een koop via internet) met een leverancier van een computer heeft ontbonden wegens het niet behoorlijk functioneren van de computer en het tekortschieten van de leverancier om het gebrek te verhelpen. De computer bezat niet de eigenschappen die de consument ervan mocht verwachten. De leverancier van de computer kon zich niet verschuilen achter de garantie van de fabrikant van de computer.
De eiser had een computer gekocht via Internet, die last bleek te hebben van vastlopers en storingen in het beeld. De verkoper verwees hem door naar de fabrikant (Acer), die een reparatie uitvoerde. Maar toen de computer terugkwam bij de eiser, bleek
dat de computer door hem is ontvangen, maar dat alle bestanden en software zijn gewist, het nederlandstalige besturingssysteem is vervangen door een duitstalig exemplaar en de computer niet reageert op toetsenbord en muis en zichzelf weer uitschakelt.Op grond van dit feit plus de gebrekkige nazorg heeft de eiser vervolgens de koop ontbonden. Van een computer mag je verwachten dat deze niet zomaar vastloopt. Als de reparatie niet goed uitpakt, dan mag je deze ontbinden. Bovendien, en daar ging het hier natuurlijk om, mag de verkoper niet steeds naar de fabrikant verwijzen. De consument doet geen zaken met de fabrikant maar met de winkel.
Natuurlijk mag de winkel de reparatie best door de fabrikant laten uitvoeren, maar het is en blijft de verantwoordelijkheid van de winkel dat dat allemaal goed gaat.
De verkoper moest de eiser zijn geld teruggeven. De computer moest natuurlijk ook terug, maar daar zal de eiser niet wakker van hebben gelegen.
Arnoud