Marco Raaphorst piekert over muziek voor MKB’ers (1)

| AE 241 | Innovatie, Intellectuele rechten | 1 reactie

Marco Raaphorst piekert over muziek voor MKB’ers. Het bestaande systeem, “de natte-vinger-methode” van BUMA en SENA is niet meer van deze tijd, zo stelt hij. Het geld komt in 1 grote pot zonder dat iemand zich afvraagt wat die winkel nu specifiek voor muziek draait.

Willen MKB’ers nu alles gratis? Nee, dat nu ook weer niet. Betalen is prima, maar het moet wel eerlijk en transparant zijn:

Het is niet zo dat deze MKB’ers niets voor muziek willen uitgeven. Ze willen een transparant systeem: een systeem waarbij het geld rechtstreeks naar de juiste partijen gaat in plaats van dat het op een grote stapel bij de BUMA/SENA belandt. … De meest geschikte oplossing voor muziek in de horeca en winkels is muziek die niet onder een BUMA-contract valt. Dan kun je denken aan muziek die onder het Publieke Domein valt (geheel rechtenvrij) en muziek die wordt uitgebracht onder Creative Commons licenties.

CC muziek draaien mag zonder verdere vergoeding, mits je maar zorgt dat je geen “non-commercial” muziek draait. Maar hoe krijgen muzikanten dan nog een faire vergoeding? Hoe meet je om te beginnen wie welke muziek draait?

Arnoud

Deel dit artikel

  1. Volledig mee eens. Buma meld dat ???de bijdrage aan Buma zal toekomen aan de juiste rechthebbende, dat wordt nauwkeurig geregeld tussen Buma en de auteurs.??? Hoe kan Buma de bijdrage laten toekomen aan ???de juiste rechthebbende??? als zij geen idee heeft welke nummers in een winkel gespeeld worden. Daarvoor zou een systeem van rapportage moeten bestaan over welke nummers in welke frequentie gespeeld worden. Ik kan niet anders concluderen dat het door Buma gehanteerde systeem volstrekt willekeurig en dus onnauwkeurig is en de bijdrage dus onmogelijk aan de juiste rechthebbende kan worden toebedeeld.

    We leven in de 21e eeuw. Het muziekaanbod is breder dan ooit en dat heeft tot gevolg dat de oude systemen niet meer opgaan. Er kan geen verdeling plaatsvinden op basis van de platenverkoop en top-40. De door ons gedraaide muziek staat nooit in de top-40 en wordt nauwelijks gedraaid op de Nederlandse radiozenders. De toewijzing zal dus op een andere wijze moeten plaatsvinden.

    Wij willen graag een bijdrage leveren aan de ‘eigenaren’ van de door ons ten gehore gebrachte muziek. De bijdrage zou werkelijk moeten toekomen aan de juiste rechthebbende. Buma kan op geen enkele wijze aannemelijk maken dat dit het geval zal zijn.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS