Online betalen grootste risico bij zakelijke e-commerce

| AE 402 | Security | Er zijn nog geen reacties

Op Techzine las ik over de risico’s van online betalen zoals gemeten in de ICT Barometer van Ernst & Young:

Bijna de helft van de ondervraagde bedrijven zegt regelmatig te kampen te hebben met criminaliteit op het internet. Dit geldt in het bijzonder voor de middel- en kleinbedrijven. Betalen met een creditcard is in de ogen van twee op de vijf ondervraagden het meest riskant. Een op de vijf ondervraagden vindt betalen met het betalingssysteem iDeal gevaarlijk.

Nu kleven er zeker risico’s aan creditcard-betalingen, maar die zijn grotendeels hetzelfde als bij offline betalen met je creditcard: je geeft een nummer aan een bedrijf, dat dan belooft niet meer af te boeken dan je moet betalen.

En nee, er liggen echt geen hackers op de loer bij uw ADSL-verbinding in de hoop dat ze die zestien cijfers plus vervaldatum en CVV langs zien komen. Waarom zouden ze? Gewoon de database bij de winkel hacken is veel efficiënter. In tegenstelling tot uw verbinding met die winkel is die database zelden versleuteld en vaak nog via internet toegankelijk ook.

En nog een opmerking uit het -niet linkbare(!)- persbericht, van Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership bij Ernst & Young:

Op de meeste plekken ter wereld kun je zelf aangeven wanneer je de bestelde online goederen geleverd wilt hebben, terwijl dat hier nog steeds tussen de traditionele kantooruren is. We lopen in Nederland ver achter op dit gebied en dat kan gezien de snelheid waarmee online winkelen zich ontwikkelt echt niet meer.

Hear hear. En het zou al heel wat zijn als zo’n leverancier kan zeggen wanneer hij er is. En dan bedoel ik niet “tussen tien en vier uur” maar een tijdstip met een marge van laten we zeggen een half uur.

Arnoud

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS