Een strategie voor Öppen Källkod

Öppen källkod. Dat is Zweeds voor open source, zo leerde ik een tijdje geleden. Ik stond toen in Stockholm een presentatie te geven over slim gebruik van open source. Nu blijkt Computer Sweden daar een artikel over geschreven te hebben:

Det är inte en fråga för juristerna på företaget och heller inte en fråga för ingenjörerna. Nej, öppen källkod är en affärsstrategi. Det hävdar Arnoud Engelfriet på Philips, en av talarna på CS Arena om öppna program på Linuxworld Open Solutions Summit i onsdags.

De verbazingwekkend nette machinevertaling:

Open source code it is not one question for the legal advisers to be carried out and neither not one question for the engineers. No, open source code is a business strategy.

En waar gaat het om in die strategie:

Just det som är skillnaden mellan den egna produkten och de andra – det är där man ska lägga sina resurser och se till att skydda dem. När det gäller att utveckla allmängodset kan man spara de egna resurserna och i stället använda öppna program.

Just it that is the difference between the own product and they other – it is where one will put your resources and to ensure to protect them. When it comes to developing the public property can one save the own resources and instead used open programmes.

De truc is dus slim mixen van open en gesloten software. De keuze voor open of gesloten software moet dus afhangen van de vraag wat het meeste waarde oplevert.

De eerste deelvraag daarbij is wat de differentiërende features zijn, en welke complementair daaraan. Open source is in principe geschikt voor complementaire features. Immers, het gemakkelijker en breder beschikbaar komen hiervan is in het belang van de makers van differentiërende features. Zij kunnen dan daarop voortbouwen met hun unieke producten.

Die grapjassen van IDC blijken de bijbehorende paper paper gewoon online gezet te hebben. En dat moet ik dan lezen via Barton George, mijn zegmaar-collega bij Sun.

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.