Nieuw op Iusmentis: Citeren uit muziek – het geluidscitaat (in Citeren > Auteursrecht @ iusmentis.com)

Het is toegestaan om een fragmentje van muziek of ander geluid over te nemen in de context van een citaat. Hoe groot dat fragment mag zijn, hangt af van het doel van het citaat. Er is geen harde grens zoals 10 of 30 seconden.

Op grond van het citaatrecht mag een relevant deel van een werk van iemand anders worden overgenomen – met bronvermelding. Dit mag bijvoorbeeld voor een aankondiging, bespreking, kritiek of beoordeling. Het citaatrecht geldt ook voor geluid. Het is dus toegestaan om een fragmentje van muziek of ander geluid over te nemen in de context van een citaat. De regels hierbij zijn hetzelfde als bij elk ander citaat.

Niet elk overnemen van een fragment van muziek is daarmee automatisch een citaat. Het fragment moet worden overgenomen voor een van de toegestane doelen: aankondiging, bespreking, kritiek of discussie. Bijvoorbeeld om aan te tonen dat een stuk muziek wel erg lijkt op een ouder werk, of om uit te leggen hoe een bepaalde geluidstechniek werkt.

Lees verder in Citeren uit muziek – het geluidscitaat (in Citeren > Auteursrecht @ iusmentis.com).

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.