Handel met voorkennis in domeinnamen

ICANN, de autoriteit over namen en nummers op internet, is een onderzoek begonnen over registratie met voorkennis van domeinnamen, melden Ars Technica en Tweakers.

Naar eigen zeggen heeft de Icann van enkele registrars en juristen klachten ontvangen over de praktijk die ‘domain name front running’ is gedoopt. Medewerkers van domeinregistrars kunnen nagaan welke domeinen populair zijn, zelfs als ze nog niet geregistreerd zijn. Op basis hiervan kan worden berekend hoeveel verkeer ze zouden opleveren op het moment dat het domein wel zou bestaan. Als dat positief uitvalt, wordt de domeinnaam geregistreerd en vervolgens voor aanzienlijk meer geld doorverkocht.

Er gaan al jaren geruchten dat sommige van die “controleer hier of uw gewenste domeinnaam nog vrij is”-vakjes door malafide websites aangeboden worden om zo interessante domeinnamen snel te registreren en zo de uiteindelijke klant een poot uit te draaien.

Ik zou zo snel geen wet weten die dit verbiedt. Als jij aan een willekeurig iemand vertelt dat je weetikveel.nl zou willen registreren, dan is het grotendeels je eigen schuld als die iemand dat vervolgens snel zelf registreert.

Arnoud

Eén reactie

  1. Als je een goed project hebt en je bent op zoek naar een goede domein, gelijk laten registreren zou ik zeggen. Meestal gebruik ik ENG sites om NL of BE domeinen te chekken. De kans dat ze daar de eigenlijke waarde weten van je domein is een stuk kleiner dan dat je dat op een NL site zou doen…althans dat denk ik 😀

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.