BigWobber benefiet – komt u ook?

Internetjournalist Brenno de Winter heeft enige tijd geleden het prachtige BigWobber-initiatief gelanceerd. “Wie vraagt, krijgt meer”, is het motto. Maar niet alle overheden blijken van vragen te houden, en Brenno krijgt op allerlei manieren tegenwerking bij zijn verzoeken tot inzage krachtens de Wet Openbaarheid van Bestuur. De laatste truc: vraag leges voor het kopiëren en verzamelen van de informatie. Brenno meldt:

22 gemeenten, drie provincies en één bestuursorgaan laten het liever op een bestuursrechtprocedure aankomen. Tegenwerking zoals achterhouden van documenten, informatie weigeren, leges opvoeren en daarmee het onderzoek vertragen: de voorbeelden zijn legio. Waar de overheid kan terugvallen op de belastingbetaler als sponsor moet Brenno zelf griffierechten van 150 tot 300 euro per gemeente of provincie neertellen om het voor de rechter te kunnen brengen, expertise in te huren om de zaak op de juiste manier te voeren en nachten doorhalen om tijdig te reageren.

Op 11 juni vanaf 17:30 organiseert BigWobber samen met Stichting Vrijschrift en Open Innovation Capital een “benefiet voor een transparante overheid”. Locatie: Pickup Club, NDSM-werf, Neveritaweg 15, 1033 WB Amsterdam. Komt u ook? Met het gevraagde tientje toegangsgeld kan Brenno zijn nuttige werk voortzetten.

(Meteen doneren kan natuurlijk ook op giro 4241287 ten name van Stichting Vrijschrift, Workum.)

Big Wobber Benefiet ” benefit for all – programma<br/> 17.30 Inloop<br/> 18.00 ” 18.05 Opening door Wiebe van der Worp, voorzitter stichting Vrijschrift<br/> 18.05 – 18.15: Hoe transparant verloopt Wobben? Introductie door Brenno de Winter<br/> 18.15 – 18.45: Debat transparant bestuur: van achterkamer tot controleerbaar proces.<br/> Met deelname van o.a. hacker en activist Rob Gonggrijp; secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten Thomas Bruning; hoofdredacteuren van diverse media en ambtenaren<br/> 18.45 – 19.30: Hapjes en drankjes<br/> 19.30 – 19.45: Oprichting Transparante Zaken. Door Brenno de Winter<br/> 19.45 – 20.00: Verkiezing meest transparante ambtenaar. Presentatie door Brenno de Winter<br/> 20.00 Borrel, socializen en vooral: je filantropische instincten volgen

Arnoud

5 reacties

  1. Ik vind dat Brenno een overdreven stapel WOB verzoeken heeft ingediend. Overdreven om dat te supporten. Had gewoon de 10 grootste gemeenten uitgekozen en het daar bij gelaten. De voorbeeld functie van info uit die gemeente is genoeg. Het is belachelijk om honderden kleine gemeentes aan het werk te zetten en flink kosten te laten maken zonder echt veel toegevoegde waarde.

  2. @hAl Het pakket WOB verzoeken heeft mede tot doel een nullijn te bepalen voor de uitwerking van het NOiV beleid bij de verschillende overheden. Je kan dat doen door een vragenlijst op te sturen naar al die overheden, maar ja, de laatste poging daartoe liep niet helemaal lekker. Onderzoekje door een van de grotere of kleine bureaus? MarketCap iemand? Te veel ‘wij van WC-eend’ en vervolgens discussies over de validiteit daarvan. Nee, dan maar een complete nullijn met ruwe data waarop iedereen die dat wil zijn/haar eigen analyses op los kan laten. Per gemeente zou het niet meer dan een paar uurtjes werk moeten zijn en dat hebben vele gemeenten ook bewezen. De gemeenten die dwars liggen steken te veel tijd in dit dwarsliggen. Dat vind ik nou weer zonde van mijn belastingcenten, want het gaat hier simpelweg om verzoeken in het kader van een reeds lang bestaand recht van burgers.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.