De voorintekening voor het boek “Security” is geopend!

| AE 2745 | Iusmentis | 46 reacties

Over ongeveer vier weken is het te koop: ons boek Security: Deskundig en praktisch juridisch advies. We leggen nog de laatste loodjes aan de layout, maar de voorintekening is bij deze geopend!

Wie nu al het boek bestelt, krijgt het direct na levering door onze drukker in huis voor slechts 19,95 (inclusief BTW) en zonder verzendkosten (als je in Nederland woont).

Het boek telt zeven hoofdstukken:

 • Computervredebreuk
 • Virussen en malware
 • Aftappen van gegevensverkeer
 • Privacy en persoonsgegevens
 • Monitoren van ICT
 • Ethisch hacken
 • Forensisch onderzoek

In elk hoofdstuk bespreek ik in duidelijke taal wat de wet er over zegt en wat dat betekent voor de praktijk. Is portscannen computervredebreuk? Mag je virussen verspreiden die malware juist verwijderen? Is Lektober legaal? Is identiteitsdiefstal strafbaar? (De antwoorden, in willekeurige volgorde: ja, nee, nee, nee.)

Bekijk ook de previews die we al eerder twitterden: de cover, pagina 2 en pagina 84.

Het boek kost 19,95 euro. Voorintekenen gebeurt via ICTRecht. Bij bestelling van ALLE boeken betaalt u 98,77 euro inclusief BTW en géén verzendkosten.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Hmmm… Ik had die eerste drie ook net zo, maar die laatste niet. Hoe definieer je hier ‘identiteitsdiefstal’? Ik dacht dat het inhield dat je je identificeert met andermans identiteitsgegevens, en dat lijkt mij een gevalletje valsheid in geschrifte. Zit ik nu fout in wat ik als identiteitsdiefstal zie of in mijn juridische analyse?

 2. Ah ja, dat is een strikvraag. Ik zal maar even copypasten bij wijze van sneak preview:

  Het aannemen van andermans identiteit, oftewel identiteitsdiefstal of identiteitsfraude, is een hot topic. Echter, ???identiteitsdiefstal??? staat als zodanig niet in het wetboek van strafrecht. Andermans naam aannemen (met opzet of per ongeluk) is dus niet strafbaar. Pas vervolghandelingen verricht onder die aangenomen identiteit kunnen leiden tot strafbare feiten. Gebruik van iemands identiteit om bijvoorbeeld spullen te kopen of bestellingen te doen is natuurlijk wel strafbaar: dat is oplichting. Het wetsartikel over oplichting noemt expliciet ???het aannemen van een valse naam??? als grond om van oplichting te mogen spreken. Het opheffen van iemands account onder diens naam is vernieling van gegevens. Het gebruiken van die naam om het wachtwoord van zijn mailbox op te vragen is strafbaar als computervredebreuk.

 3. Nu we toch haren aan het kloven zijn. Als je andermans identiteit gebruikt om iets te kopen en je betaalt vervolgens gewoon netjes wat je gekocht hebt doe je dan iets strafbaars? Stel dat ik bijvoorbeeld een mooie gebonden versie van the anarchists cookbook (ik weet niet eens of het ooit in druk is uitgebracht) zou willen aanschaffen. Maar ik wil niet dat de AIVD mijn naam gaat volgen dus ik doe dat onder pseudoniem A. Engelfriet. Wat is daar mis mee?

 4. Er is dan geen sprake van oplichting, want ik ben niet benadeeld of gedwongen tot afgifte van enig goed (of geld). Een aantasting van mijn goede naam is het niet, want daarvoor is vereist dat de valse naam in het openbaar gedaan wordt. (Een reactie onder een blog met mijn naam erbij zou dus wel strafbaar kunnen zijn.)

  Het kan onrechtmatig zijn via de algemene zorgvuldigheidsnorm, als jij weet dat ik hier last mee krijg en het (mede) jouw bedoeling was mij die last te bezorgen. Als je mijn naam kiest en dat boek, is dat heel misschien een discussiepunt – hoewel ik me niet kan voorstellen dat de AIVD mij volgt. Kies je “Jan de Vries” dan kan een van de vele honderden De Vriezen die er in Nederland zijn, het bewijs niet rondkrijgen dat je nu juist hem op de korrel nam.

 5. @Wim: Dat lijkt me niet, zeker als ik er geen aantoonbaar nadeel aan overhoud. Héél misschien als je het vaak doet, dat is een vorm van stalking. Net als het dagelijks toesturen van bloemetjes naar iemand die dat niet wil. Ook nu bloemetjes op zich positief zijn.

  Ik mag hopen dat de AIVD haar prioriteiten ergens anders legt. Maar je brengt me op een idee, ik ga ze eens vragen om inzage in mijn dossier. Want ja, de Wbp geldt ook voor de veiligheidsdiensten en ik heb dus inzagerecht.

 6. @We are Borg: Ik denk dat de AIVD zich kan verschuilen achter artikel 43:

  De verantwoordelijke kan de artikelen 9, eerste lid, 30, derde lid, 33, 34 en 35 buiten toepassing laten voor zover dit noodzakelijk is in het belang van:

  a. de veiligheid van de staat; b. de voorkoming, opsporing en vervolging van strafbare feiten; c. gewichtige economische en financiële belangen van de staat en andere openbare lichamen; d. het toezicht op de naleving van wettelijke voorschriften die zijn gesteld ten behoeve van de belangen, bedoeld onder b en c, of e. de bescherming van de betrokkene of van de rechten en vrijheden van anderen.

 7. Een boekenplank vol? Dat worden wel erg veel boeken als die die boekenplank bij mij thuis is. 🙂 Misschien laten drukken op dikker papier? 🙂

  Domeinnamen en open source zijn inderdaad leuke onderwerpen maar wat mij handig lijkt is een boek voor ICT-freelancers die hun eigen eenmans-zaakjes vormen en door ICT-bedrijven worden ingehuurd. Denk daarbij aan het opstellen van contracten over wie eigenaar wordt van de geproduceerde code/data. Maar ook aan geheimhoudingsclausules en andere voorwaarden die bedrijven proberen op te leggen aan freelancers. Maar ook hints en tips voor freelancers om te zorgen dat bepaalde punten wel/niet worden opgenomen in de contracten die ze aangaan en aandacht aan bemiddelaars en detacheringsbedrijven die freelancers leveren aan bedrijven, welke rechten je dan hebt en ga zo maar door.

  Ben zelf gelukkig in vaste dienst maar merk dat er veel mensen graag als freelancer aan de slag gaan, in de hoop dat dit meer verdient dan een vaste baan. Of betere voorwaarden met zich meebrengt…

 8. @Wim: Ik kan je bestelling niet signeren want je hebt niets besteld? Althans, onder deze naam. Als je pseudoniemen gebruikt, is het handig dat ik weet welke bij welke hoort 😉

  Een handboek ICT-er is misschien geen gek idee. Dat wordt dan een soort dwarsdoorsnede door de reeds geschreven boeken, want elk boek doet wel iets op dat punt. In Webwinkels staat bijvoorbeeld waar je als startend bedrijf aan moet denken (KVK, keuze voor BV of niet, dat werk). Hosting werkt het concept algemene voorwaarden erg diep uit. Software herhaalt dat in een iets ander perspectief. En Security legt je weer uit hoe het werkt met geheimhouding, privacy etcetera.

  Ik ga er over nadenken maar eerder dan juli 2012 moet je ‘m niet verwachten.

 9. Niets besteld? Vreemd. Heb geen pseudoniem gebruikt bij mijn bestelling. Aan de andere kant, kan mij ook niet herinneren dat ik een bevestiging heb ontvangen van een eventuele bestelling. Ik heb wel een ander email adres gebruikt bij de bestelling, puur uit gewoonte. Alles op dezelfde domeinnaam, maar het deel voor de @ varieert want alles komt toch binnen op dezelfde mailbox. 🙂 Handig om zo filters te plaatsen op al mijn binnenkomende emails. Ach, mocht ik hem dubbel ontvangen heb ik alsnog 14 dagen de tijd om er eentje terug te sturen. 🙂

 10. Okay, twee mislukte bestellingen en een geslaagde bestelling later…

  Oh! Ik zie al wat er mis ging! Er zit een foutje in de ICTRecht bestel-site. 🙂 Als ik geen bedrijfsnaam invul (want ik ben geen bedrijf) en de bestelling afrond gaat het ongemerkt mis. (Nou ja, een kleine regel rode tekst maakt duidelijk dat er iets fout ging.) Je blijft dan op de bestelpagina maar alle velden zijn weer leeg, alsof de bestelling wel is geplaatst maar dat de bevestiging ervan een beetje vaag is. Foutmeldingen zou je duidelijker moeten weergeven! 😉 Of als het fout gaat, wel zorgen dat de ingevulde waardes blijven staan want als het allemaal leeg is kan een klant denken dat de bestelling geplaatst is.

  Ben overigens niet van plan om voor juli 2012 als freelancer te gaan werken dus het heeft geen haast. 🙂 Maar voor toekomstige posts hier zou het een interessant onderwerp kunnen zijn.

 11. Ehm, als je mijn vorige bestellingen niet hebt ontvangen, hoe kun je dan al je formulieren hierop nakijken? 🙂 Je ziet volgens mij alleen de geslaagde meldingen, toch? De naam voor de factuur is overigens logisch, maar als iemand geen bedrijfsnaam invoert kun je toch de naam gebruiken in het “Ter attentie van” veld? Dat zie je vaak ook bij andere websites. Geen bedrijfsnaam? Dan op naam van de TAV want partikulieren weten vaak niet goed wat ze hier moeten invullen. Mijn ervaring is dan ook dat als je dat veld leeg laat, de meeste sites dan gewoon de TAV gebruiken.

 12. Ik heb in de geschiedenis van alle ingezonden formulieren gekeken, en zag geen ingezonden bestelling van jou. Daarmee staat vast dat je niet besteld hebt.

  En inderdaad, ik moet óf een bedrijfsnaam óf een TAV hebben. Maar ik weet niet of Gravity Forms (dat wij gebruiken) dergelijke conditionele logica ondersteunt bij de formuliervalidatie.

 13. Leuke aanbieding. 🙂 Jammer genoeg heb ik al je boeken al. 🙂

  Misschien een ideetje: je boeken uitgeven met een speciale bundel-ringmap en de boeken zelf dus als losse blaadjes die we dan in die ringmap kunnen stoppen. Ieder boek met een kaft met een tabje eraan, zodat het eenvoudig zoeken is in het boek. En als de ringband veel pagina’s kan bevatten wordt het zo vanzelf een enorm boekwerk. Een dergelijke ringmap is steviger en de kaft gaat minder snel kapot tijdens het lezen. (Sowieso is deze wel stevig, maar het kan altijd beter.) Bovendien blijft het boek makkelijker open liggen. En wat mooier is, alles blijft bij elkaar dus ik kan niet per ongeluk een boek kwijt raken.

  Een ander idee: een boekje maken met daarin de meest interessante posts van dit blog. En dan niet het commentaar van de lezers maar gewoon je eigen stukjes, gebundeld en her en der wat aangepast aan de modernere tijd en veranderde wetgeving. Veel schrijfwerk is dat niet meer, alleen veel bijwerken. 🙂 Geen idee of er veel interesse is voor de posts van dit blog in een bundel, maar dat merk je vanzelf aan de reacties op deze post. 🙂

 14. Zoals TechDirt altijd zegt: CwF + RtB Natuurlijk kan iedereen het hier gratis lezen, maar in de trein, de wachtruimte van de tandarts of gewoon als je voor het slapen gaan nog iets wilt lezen in bed is een blogbundel natuurlijk wel interessant. Daarnaast heb je altijd te maken met fans die gewoon zo gek zijn om alles te kopen wat een bepaalde artiest uitgeeft. En of je het nu wel of niet beseft, doordat jij boeken schrijft ben je nu eigenlijk ook een artiest. Nou ja, auteur dan. Maar daar geldt hetzelfde voor. 🙂

 15. Tja, goede vraag eigenlijk. Het zijn natuurlijk wel Nederlandstalige boeken die zich richten op voornamelijk het Nederlandse rechts-systeem, dus zoveel publiek is er ook weer niet voor. Je moet dus ook weer niet rekenen op een verkoop van 100.000 exemplaren. 🙂 Betreffende die boeken, kun je geen seminars geven of zo, waar je die boeken -gesigneerd- verkoopt? 🙂

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS