Verboden te hyperlinken naar de UEFA

uefa-tc.pngIk heb het onder “Grappig” gerubriceerd maar het is natuurlijk om te huilen: het is verboden te linken naar de website van de UEFA zonder hun voorafgaande schriftelijke toestemming. De gebruiksvoorwaarden van de site zijn daar heel duidelijk in. Duidelijk, maar ook dom: hoe kan ik me akkoord verklaren met voorwaarden waarvan ik het bestaan helemaal niet wist?

Het is volstrekt legaal om te hyperlinken naar eender welke URL op internet, bepaalde de Hoge Raad al in 2003. Er zijn uitzonderingssituaties, maar dan moet je denken aan het dieplinken naar streams of downloads waardoor je overlast (datapieken) veroorzaakt, of aan linkverzamelingen waarvan je weet dat ze structureel en systematisch verwijzen naar illegale uploads. Bovendien, websitedisclaimers zijn niet bindend dus die tekst voegt niets toe.

Pas als je je registreert, en daarmee expliciet akkoord gaat met de voorwaarden, zou men eventueel naleving van deze voorwaarde kunnen afdwingen. Alleen kan ik eigenlijk geen situatie bedenken waarin de UEFA redelijkerwijs zou kunnen willen dat mensen níet naar hen linken én zo’n belang zwaarder zou wegen dan de vrije meningsuiting van die mensen.

Ik kan me echter niet voorstellen dat de betrokken UEFA-jurist ook maar één seconde hierover nagedacht heeft. Ik weet zeker dat dit een kwestie “maak even een disclaimertje” was, waarbij men gewoon wat stoer-juridisch bedoelde teksten bij elkaar plakte. Dat schijnen mensen belangrijk te vinden; niet voor niets draait onze disclaimergenerator elke dag nog steeds overuren terwijl de teksten eigenlijk juridisch nul waarde hebben. Disclaimers juridisch masturberen noemen is vast té grof voor de maandagochtend?

Arnoud

24 reacties

 1. Ik wel eens gezien op Belgische overheidswebsites, waar het verboden was zonder toestemming te linken naar een pagina binnen de website. Het idee was dat de bezoeker altijd naar de tweetalige portal gestuurd zou moeten worden, in plaats van naar een specifieke bijvoorbeeld Nederlandstalige pagina.

  Misschien is het idee van de UEFA dat je op die manier (linken naar een specifieke pagina) reclame zou kunnen omzeilen. En dat vinden ze niet vast leuk, daar in Zürich.

 2. whaha, het is wel grappig inderdaad. Gelukkig/ helaas niet te handhaven. Even alle linkjes door bitly halen en hier publiceren. Of hier deeplinken naar de links op GS. Of UEFA site bezoeken via Google. Aah the chilling effect.

 3. Je zou voor de lol ook een onzin-disclaimer kunnen maken die allemaal disclaimers produceert waar andere juristen helemaal geil wild van worden, met als eerste regel erin: “Alles in deze disclaimer is pure onzin.” Zou nog behoorlijk populair kunnen worden. 🙂

  Wat de UEFA overigens kan doen is hotlinks blokkeren op hun servers. Zo moeilijk is het niet maar kennelijk zijn hun techneuten er te dom voor, dus moeten de juristen zich erdoor bluffen. Maar op de webserver kun je controleren wie de referrer is en eventueel in combinatie met een cookie bijhouden of de bezoeker gerechtigd is om de betreffende pagina te zijn of dat de bezoeker er via een hyperlink van buitenaf op kwam en dus naar de portaal geschopt moet worden…

  En ja, je zou meerdere uitzonderingen kunnen toevoegen als de originele referrer. Dus niet alleen de UEFA-site die mag linken maar ook de diverse sponsors die dat mogen. Maar zoals gezegd, daar heb je slimme techneuten voor nodig…

 4. Wim: bedoel je zoiets als dit?

  CAD comic: By reading this fine print your soul is now the exclusive property of Ctrl+Alt+Del Productions and its Subsidiaries. Unauthorized use of Ctrl+Alt+Del characters, images, materials, souls, odors and oxygen is strongly discouraged. We know where you sleep.
  XKCD: Warning: this comic occasionally contains strong language (which may be unsuitable for children), unusual humor (which may be unsuitable for adults), and advanced mathematics (which may be unsuitable for liberal-arts majors).

  Maargoed, dit voorbeeld van Arnoud is wel zo’n clausule waaruit toch weer blijkt dat advocaten ook advocaten-humor hebben zoals programmeurs programmeer-humor hebben.

 5. Dit soort uitspraken is als je het mij vraagt een gevolg van fundamenteel onbegrip.

  Ten eerste onbegrip over de relatie tussen regels en techniek. Als je wilt dat mensen op een bepaalde manier met techniek omgaan moet je de techniek zo maken dat het automatisch zo gebeurt of dat de mensen geneigd zijn dat te doen; mensen extra aanwijzigingen en verboden geven werkt niet zo best. In dit geval: het is technisch eenvoudig om als mensen een deeplink volgen, en alleen dan, ze automatisch door te verwijzen naar de hoofdpagina van de site. Doe dat dan in plaats van een advocaat erbij te halen: het is onnoemelijk veel goedkoper, eenvoudiger, en effectiever.

  Ten tweede onbegrip over hoe een website in wezen werkt (REST). Als je daar niet over hebt nagedacht probeer je modellen voor hoe andere dingen werken met geweld toe te passen op het web, wat best mogelijk is, maar bepaald niet tot optimaal gebruik van het medium leidt. In dit geval: als je je website zo maakt dat hij niet te deeplinken is irriteer je de gebruikers van je site alleen maar, want als die een deeplink volgen komen ze voor bepaalde informatie en niet voor je prachtige flashy voorpagina en je superdeluxe navigatiemenu waarmee je binnen enkele minuten heel misschien wel dezelfde informatie zou kunnen vinden die Google of de deeplink ze direct gaven. Had je in plaats daarvan je gebruikers niet geirriteerd maar vanuit die gedeeplinkte pagina over je site verder laten kijken, dan hadden ze een positieve indruk van je site gekregen en ik zit niet in de marketing maar ik ben er van overtuigd dat je conversierate daar een stuk groter van wordt.

 6. Op Kafka-achtige regels kan je ook als Kafka reageren. De regel is “ask prior written approval of UEFA to establish a link to the Website;”, dus die toestemming ga ik aanvragen!

  Maarre … op http://www.uefa.com/uefa/aboutuefa/organisation/contactuefa/index.html staan alleen vorige-eeuw communicatiemiddelen. Geen mail.

  Oeps … ik heb gelinkt naar http://www.uefa.com/uefa/aboutuefa/organisation/contactuefa/index.html … wie zit er nu fout … Arnoud of ik?

  Maar terug naar het onderwerp: waar kan ik die toestemming aanvragen? En zullen we dat allemaal doen?

 7. Zo … alvast toestemming gevraagd vie http://www.uefa.com/community/feedback/index.htmx . En inmiddels bevestigingsmail ontvangen. Gaat goed! 😉

  Nu maar afwachten of de toestemming op tijd komt. 😉

  PS: nog een nerd-tip: als je gmail gebruikt, dan kan je voor dit soort communicatie met onzin-partijen je adres iets veranderen zodat je het kan filteren. Stel dat je mailadres piet.devries@gmail.com is, dan heb je twee mogelijkheden: 1) piet.devries+uefa@gmail.com 2) p.ie.t.de.vri.es@gmail.com

  Helaas wordt die ‘+’ uit optie 1 vaak onterecht geweigerd door websites, en zo ook door de UEFA Dan kan je optie 2 (met extra / minder puntjes) gebruiken … de mail komt gewoon bij je binnen, maar je kan er wel op filteren.

 8. He, nog wat meer nerdy stuff:

  piet………………devri…….es@gmail mag ook (van gmail). Leuk. Dan zijn je mogelijkheden wel eindeloos: je kan in de puntjes een complete codering opnemen waarmee je dus de spammers kan tracen.

 9. Het zoveelste voorbeeld hiervan, komt vanwege een recente wijziging in het algoritme van Google. Tegenwoordig straft Google het af als je veel links krijgt van amateuristische (en kwalijke) websites, waardoor je lage posities in de zoek resultaten behaald. Daarom proberen veel sites dit nu aan banden te leggen. Zonder effect uiteraard, aangezien dit in veel landen tegen de wet in gaat. Maar ja, niet geschoten is altijd mis natuurlijk (om maar in een voetbalthema te blijven).

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.