Gaan we weer: de voorwaarden van Microsoft’s So.cl

socl.pngAls jullie er moe van worden moet je het maar zeggen, maar het blijft me fascineren waar de juristen van internetbedrijven elke keer weer mee komen als er nieuwe diensten worden gelanceerd. Want ja daar moeten voorwaarden bij en laten we het nog maar een keer opnieuw opschrijven, op een net wat andere manier en we streven naar helderheid maar ja het moet ook juridisch kloppen natuurlijk. En we horen het wel of er bezwaren zijn. Meest recente voorbeeld is So.cl van Microsoft, een sociaal netwerk waar zoeken, netwerken en delen van content gecombineerd worden.

Microsofts voorwaarden zijn netjes opgezet, met een duidelijk kopje en dan toch een poging tot leesbaar Engels. ??n een waarschuwing bovenaan:

This contract limits our liability and disclaims warranties for the service to the maximum extent permitted by law. Please read these sections of the contract carefully.

Het meeste is standaard: gedraag je, upload geen porno en schend geen auteursrechten. Let op je account. Oh, en je gaat akkoord met de Bing voorwaarden want wij plakken Bing-zoekresultaten op je pagina.

Opmerkelijk is dat men wél rekening lijkt te hebben gehouden met de brouhaha die andere diensten steeds over zich heenkrijgen als het gaat over auteursrechten van de gebruikers. Er staat standaard in zulke voorwaarden “je blijft eigenaar maar wij mogen alles”, maar Microsoft is er iets beperkter in: men houdt het bij “to the extent necessary to provide the service.” En dat is zoals het hoort.

Een paar dingen zijn op zich ook standaard maar doen wel de wenkbrauwen fronsen:

  • Microsoft may change this contract at any time without notice. If you do not stop using the service, your continued use of the service will be under the changed contract.
  • We may change the service or delete features at any time and for any reason . We may cancel or suspend your service at any time.
  • If you give us feedback, you give Microsoft, without charge, the right to use, share and commercialize your feedback in any way and for any purpose.

Daar is geen woord juridisch aan, zou ik zeggen. Enerzijds schrik je er wel van dat men zó eenzijdig die rechten voorbehoudt, anderzijds is het verfrissend dat men zó duidelijk daarover is. Nu alleen nog mensen zo ver krijgen dat ze niet denken “ach dat zal wel meevallen” maar gaan piepen. Oh sorry, ik was even optimistisch.

Arnoud

6 reacties

  1. Het eerste punt kan natuurlijk niet maar die twee eronder vind ik niet zo gek. Je maakt gebruik van een gratis dienst, en ze zeggen alleen dat ze dingen mogen veranderen of er helemaal mee mogen stoppen als ze willen. Dit is toch niets anders als dat AH besluit om een bepaalde winkel dicht te doen of de inrichting te wijzigen?

    Ook het laatste punt is niet heel raar toch? Als jij een suggestie doet naar MS moet je later niet gaan zeuren om geld als ze die suggestie uitvoeren. Is het juridisch echt mogelijk om later nog geld te vragen voor een gedane suggestie?

  2. Toegegeven, voor een social network niet haalbaar, maar dit is precies de reden waarom ik het gros van de webapps die ik nodig heb (blog, wiki, mail, tagcloud, …) gewoon lekker zelf host op mijn eigen server.

    Ik zou graag de wijsheid in pacht hebben om mensen bewust te kunnen maken over dit soort voorwaarden.

  3. @N.P. Feedback, dat zullen vooral klachten zijn.

    Maar als je klachten mailt dat jij bepaalde zaken niet voor elkaar krijgt, mogen zij op alle manieren gebruiken dat jij dat wilt doen (Ik krijg mijn buurman niet gepest->wilt u even 100EUR storten of we vertellen buurman dat je hem wilt pesten).

  4. @3 Ik zie daar nog steeds niet zo’n issue in. Goed ik heb officieel auteursrecht op mijn teksten maar over het algemeen zal dat niet zo spannend zijn lijkt me. Zolang ze maar niet je naam/foto gebruiken (en dat zie ik niet staan) zie ik nog steeds niet echt een probleem.

    Je stuurt toch ook niet je unieke uitvinding volledig uitgewerkt met bouwtekeningen naar Philips om te vragen of ze het wat vinden?

    @4: Daar zijn weer andere wetten voor die zeggen dat je iemand niet mag afpersen (of wat de juridische term ook zal zijn).

  5. @5: Maar het punt is dat er mogelijk zeer privacy-gevoelige informatie bij je feedback kan zitten.

    Je verwacht dat je klachten of vragen vertrouwelijk behandeld worden, maar deze clausule zegt het volledig tegenovergestelde.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.