Wie wint er bij een oudere domeinnaam?

Een lezer vroeg me:

Klopt het dat als jouw domeinnaam ouder is dan de naam van een bedrijf, ze deze nooit kunnen opeisen? Zo ja, wat dan als die domeinnaam daarna verkocht wordt aan een nieuwe eigenaar? Is de domeinnaam dan ineens ‘jonger’?

Het gaat bij opeisen van domeinnamen eigenlijk zelden over “wie was er eerst”. Het is dus niet zo simpel als “wanneer is de domeinnaam geregistreerd”.

De belangrijkste vraag is of er verwarring optreedt tussen de inhoud van de site achter de domeinnaam en de handelsnaam (of het merk) van de andere partij. Het bedrijf Ajax van de brandblussers is ouder dan Ajax.nl maar ze kunnen die niet opeisen. Op die site staat niets dat met hun te maken heeft.

Het is moeilijk voorstelbaar dat een oudere domeinnaam met daarop een even zo oude site verwarring gaat stichten met een jonger bedrijf. Wat je nog wel eens ziet, is dat de domeinnaamhouder een parkeersite heeft, de bedrijfsnaam tegenkomt, en dan gauw de site gaat aanpassen zodat er advertenties voor concurrenten staan of hij er zelf vergelijkbare diensten gaat aanbieden. Dát is handelsnaam- of merkinbreuk, en het doet er dan niet toe dat de domeinnaam veel eerder geregistreerd was.

Het fabeltje “oudere domeinnaam is niet op te eisen” is mogelijk gebaseerd op het idee dat een oudere handelsnaam ‘wint’ van een jongere. En wie onder een domeinnaam commercieel actief is, heeft een oudere handelsnaam. Ook zijn er uitspraken geweest waarin een merk- of handelsnaamregistratie te kwader trouw werd geacht, omdat deze enkel was gedaan om een oudere domeinnaam op te eisen. En dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling.

Arnoud

8 reacties

 1. Als er een merk is, begin je daarmee. De vraag is dan, schendt de domeinnaamhouder je merk? Hij moet dan producten of diensten aanbieden onder de merknaam, en daarmee verwarring stichten (kort gezegd). Een geparkeerd domein voldoet daar niet aan, en dat er soms mailtjes voorbij komen ook niet. Maar een dienstverlener die zaken doet per e-mail, en het e-mailadres ook adverteert (“mail snel!”) voldoet wel aan het criterium.

  De volgende vraag is dan de verwarring, dat zal bij uitsluitend e-mail lastig aan te tonen zijn. Maar lukt je dat, dan kun je ook dan de domeinnaam opeisen.

  Bij nietcommercieel gebruik kun je alleen als merkhouder optreden als sprake is van afbreuk doen aan het merk, bijvoorbeeld door het als generieke term te gebruiken. Stel ik registreer msnfan.nl en vertel daar enthousiast over allerlei chatprogramma’s, dan doe ik afbreuk aan het merk MSN want ik gebruik dat als synoniem voor chatten.

  Je kunt het met een achternaam bij een .nl domeinnaam ook gooien op de arbitrageregeling. Die erkent namelijk het “recht op naam” als een grond voor opeising. Wel moet je dan bewijzen dat meneer te kwader trouw registreerde of gebruikt, én dat hij geen legitiem belang heeft.

  Een grapjas die op engelfriet.nl juridische diensten aanbiedt of een kopie van deze blog neerzet, is de domeinnaam dus zo kwijt. Maar de firma Engelfriet Elektrotechniek die er zit, heeft een eigen legitiem belang en handelt niet te kwader trouw.

 2. Da’s eigenlijk wel een leuk onderwerp. Zo is er de domeinnaam http://www.ten-brink.nl voor een supermarkt in Alphen aan den Rijn en ikzelf hanteer de domeinnaam wimtenbrink.nl wat er redelijk op lijkt. Maar goed, daar zit een blog en wat experimenteel spul op van mijzelf aangezien software development mijn vak is. De twee sites hebben dan ook ieder een eigen doel. Maar als ik b.v. een groentenwinkel zou beginnen in Amsterdam dan zitten de handelsnamen elkaar niet in de weg. Maar als ik mijn site daarna aanpas om mijn winkel te ondersteunen kan er dus wel een conflict ontstaan waarbij ik dus mijn domeinnaam zou moeten inleveren?

  Goed. Groentenwinkel beginnen is zojuist van mijn ToDo lijst geschrapt… 🙂

  Moet ook opeens denken aan de strijd tussen Apple en a.pl die momenteel gaande is.

 3. We hebben met ICTRecht eens geprobeerd een wizard te maken, maar dat bleek nog een héle klus. Het lastige is dat er geen harde, simpele criteria zijn zoals “oudere domeinnaam wint altijd”. Een oudere domeinnaam kan best verliezen – bijvoorbeeld als je ‘m na het merk te hebben gezien, er een site op zet die concurreert met het merk. En een jongere domeinnaam kan óók winnen, bv. omdat er niets op staat dat gerelateerd is aan het merk.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.