Gastpost: Word ik als consument nu slachtoffer van licentiepolitiek?

plex-roku-mediaspelerOmdat ik met vakantie ben deze week een aantal bijdragen van vaste bezoekers. Vandaag IT-er Jan van der Torn over zijn nieuwe mediaserver en de perikelen met Roku.

De globalisering is een feit en het is erg eenvoudig om via internet producten in het buitenland te kopen. Meestal gaat dit goed, eventueel moeten er ongemakken overwonnen worden zoals verkeerde stekkers of onbruikbare adapters. Toch zijn er ook niet-technische hobbels die soms moeilijk of niet te overwinnen zijn.

Als nerd schrik je er niet voor terug om producten in het buitenland te kopen. Je leest vooraf reviews op internet en komt goed beslagen ten ijs. Je weet wat je wil en je weet wat je kan verwachten.. meestal.. Zo had ik een tijdje terug een thuis een media server geïnstalleerd. Hiervoor maakte ik gebruik van Plex, open source media server software. Middels een Plex client kan de muziek of film van de Plex server worden afgespeeld. Het is zelfs mogelijk de verschillende mappen – over internet – met vrienden te delen. In dat geval stel je hen in staat films van jouw Plex server af te spelen.

So far, so good. In de huiskamer echter staat een grote TV, waarop kan ik een laptop aansluiten en films afspelen. Toch is dat niet handig. Ik zocht een soort Apple TV achtig apparaat, maar dan met Plex client (Apple TV heeft geen Plex client beschikbaar). Na wat speurwerk op internet blijkt Roku een goede keuze te zijn. Hierop zijn verschillende clients / apps te installeren, waaronder de Plex client. Bij Roku worden dit overigens “channels” genoemd. Goed, ik wist wat ik wilde en heb via Amazon een Roku besteld. Inderdaad zat er een verkeerde adapter bij, maar daar had ik nog wel wat voor. Ik had mijn huiswerk goed gedaan en kon via Roku films van mijn eigen Plex server spelen, prima, ik blij.

Roku heeft echter veel meer mogelijkheden dan alleen een Plex client. Er is een soort van “app store” waarin je die clients / apps kan downloaden op de Roku. Zo ontdekte in dat er ook clients zijn voor Spotify en Netflix. Van beide heb ik een betaald abonnement, dus dat is handig en kan mijn Apple TV komen te vervallen (deze gebruikte ik voornamelijk voor Netflix). Tot mijn teleurstelling blijk ik de Spofity en Netflix clients niet op de Roku te kunnen installeren vanwege “regio beperkingen”. Niet prima, ik niet blij.

OK, tel even mee. Ik heb een betaalde Roku speler, ik heb betaalde Spotify en Netflix accounts, waar kan het nu nog aan ontbreken? Deze vraag heb ik Roku support gesteld. Roku support stelt dat deze channels (maar ook Hulu plus) regionale beperkingen hebben als gevolg van “channel licensing”. Het lijkt erop dat Roku en de aanbieders van content onderling nog e.e.a. moeten verrekenen. In ieder geval heb ik overal voor betaald waarvoor ik maar zou moeten-kunnen betalen en evenwel zonder resultaat. Voor mijn gevoel neem ik het Roku kwalijk, waarschijnlijk ten onrechte. Ik weet wel dat de early adopter voor Roku geen reclame gaat maken – getuige deze tekst. Ook prima, Roku niet blij.

Jan van der Torn is al jaren werkzaam binnen de IT waarbij hij zich hoofdzakelijk richt op de mogelijkheden en ontwikkelingen van open source software. Daarnaast volgt hij algemene technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet waarbij hij voornamelijk de grote trends in kaart probeert te ontdekken. Als u hier meer over wilt lezen, kunt u terecht op zijn site: www.janvandertorn.nl

20 reacties

 1. [trollmode ON] Heb je al aan illegaal downloaden gedacht? Dat komt namelijk zonder beperkingen! GRATIS!! [trollmode OFF]

  (oftewel, wanneer krijgt “de industrie” nu eindelijk eens door hoe men zou moeten concureren?

 2. Dit lijkt me toch iets wat je van tevoren had moet kunnen weten? Als je vroeger in de VS een DVD bestelde, dan speelt hij ook niet af, vanwege dezelfde debiele regiobeperkingen. Wat ik hier lees is gewoon een rant over een eerlijke, betalende en goedwillende consument die door de contentindustrie genaaid wordt. Daar zijn al sinds 1878 verhalen over te vinden natuurlijk. Welke oplossing stel je voor, en vooral, hoe gaat de contentindustire daarvan overtuigd raken? Want activistisch downloaden via The Pirate Bay heeft nog geen enkele platenbaas overtuigd van de ouderdom van zijn businessmodel.

  1. Het verschil is dat je voor die DVD geen online verbinding en abonnement nodig had. Netflix heeft een abonnements model en is in Nederland verkrijgbaar. Er is geen enkele reden voor een regio lock op de app omdat de Netflix servers al een verbinding weigeren als je een IP adres in een land hebt waar ze niet actief zijn. Het is dus heel simpel om een netflix app te maken die herkent (of waar je op instelt) in welke regio je bent en wat je account gegevens zijn. Voor Spotify geldt precies hetzelfde.

   En misschien dat downloaden de ‘platenbaas’ niet overtuigt, maar als ik door zijn kortzichtigheid niet legaal aan content kan komen, dan zoek ik wel naar een andere manier. Ik doe het niet om hem wijzer te maken, als hij mijn geld niet wil is dat niet mijn probleem.

   En als het echt zo is dat Roku en Netflix onderling nog een overeenkomst moeten bereiken, dan is Netflix dus net zo erg als de kabelaars in de VS. De kabelaars laten zich in de VS betalen door de klanten aan de ene kant en door bedrijven als Netflix aan de andere kant voor dezelfde bandbreedte. Als dit waar is dan laat Netflix zich dus betalen door klanten en de leveranciers van apparatuur aan die klanten.

   P.S. het is ook redelijk stom van Roku, want ik kan vrijwel alles wat op die Roku kan ook op mijn Android stick. Maar dan wel met Spotify en Netflix in NL.

 3. Het kan ook zijn dat de spotify en hulu apps voor de roku nog geen mogelijkheden hebben om muziek per regio ter beschikking te stellen en dat deze apps eenvoudiger versies zijn waarop je niet kunt inloggen maar puur gekoppeld zijn aan een bepaalde regio.

  1. Ik ben niet bekend met de technische achtergrond van Hulu en Spotify maar ik zit lang genoeg in de ICT wereld om te kunnen beredeneren dat de lokalisatie van de aangeboden content voornamelijk aan de server kant zal gebeuren. De client biedt niet anders aan dan de recommendations, playlists, reclame en andere content die de server aanbiedt. De server verzamelt deze informatie op basis van je profiel, bestaande uit accountinfo, locatie (op basis van IP, info uit je account en betaalprovider en lokalisatieinformatie van het platform), historie en browse gedrag. Het lijkt mij ook erg sterk dat het niet mogelijk zou zijn om in te loggen in de applicaties. Gratis versies van zulk soort diensten draaien op het verzamelen en verkopen van jouw informatie en wat maakt het makkelijker om zulke informatie te verzamelen, dan wanneer de gebruiker op elke client aangeeft wie hij is? Als je gebruik maakt van een betaalde versie zul je toch moeten bewijzen dat je hebt betaald. Deze informatie zal ook gekoppeld zijn aan je account.

   Wat Jan in zijn blog aangeeft gehoord te hebben van Roku klinkt dan ook veel logischer. Het gaat simpelweg om geld. Spotify en Netflix zijn commerciele “channels” en zullen betalen aan Roku om gebruik te maken van hun distributiekanaal. Roku heeft blijkbaar een licentiemodel dat per land gaat. Netflix en Spotify hebben waarschijnlijk simpelweg niet betaald voor distributie in Europa omdat Roku hier geen groot marktaandeel heeft.

 4. Een tip voor de mensen met dit probleem: het is wel mogelijk de nederlandse (of Amerikaanse) Netflix op je Roku 3 te krijgen: Voordat je de ROKU 3 installeert, neem een trial periode van Unblock-us en volg de beschrijvingen daar. Het komt erop neer dat je bij het aanmaken van je account een US zip code en woonplaats aangeeft en een primaire en secundaire DNS opgeeft in je router. Start je router opnieuw op en volg verder de aanwijzingen bij de handleiding van de Roku. Je zal zien dat je dat de Roku dan onder andere de netflix app installeert. Je kan dan inloggen met je NL account. Je ziet dan overigens de US Netflix (met veel meer aanbod). Als je dit wilt houden, dan kan je een account nemen op Unblock-us. Als je de NL versie wilt (dat wilde ik voor mijn kinderen), dan pas je de router instellingen weer aan naar de oorspronkelijke instellingen. De Netflix app is dan geinstalleerd en geeft je toegang tot de NL versie van Netflix.

  1. Hallo,

   Ik lees van veel mensen die deze work-around gebruiken dat er sinds 1 januari DNS-protocollen van Netflix zijn gewijzigd, waardoor je andere DSN instellingen moet invoeren, klopt dat? En kan ik deze omweg ook via mijn Imac instellen? Mijn Tele2 router staat namelijk geen handmatige DNS-aanpassing toe en ik kwam een posting tegen waarin stond dat manuele instellingen van je (netwerk) computer, die van je Router overrulen…

   1. Dat bericht heb ik ook gelezen op Engadget. Er is ook een update van dat bericht, waaruit zou blijken dat dit niet het geval is.

    Via de Imac is het vast ook in te stellen, of anders via een VPN. Je blijft dan wel beperkt tot kijken op de iMac. Op de site van Unblock-us is een guide te vinden hoe Unblock-us in te stellen op OS X.

  1. Volgens mij klopt dat niet. Dit stond al eerder op de site van Netflix. Mede op basis daarvan had ik een Roku 3 besteld uit de VS. Toen ik geen Netflix kon installeren, heb ik Netflix hiermee geconfronteerd. Zij konden het probleem niet oplossen, en hebben een maand abonnementsgeld teruggestort en zouden de site rectificeren. Dat laatste is blijkbaar niet gebeurd.

 5. Ik overweeg om een Roku 3 aan te schaffen. Eerst zou ik willen weten of je daarmee ook Nederlandse zenders zoals Uitzending Gemist van NPO.nl kunt streamen? Ik heb een Jolla smartphone en hoop daarmee met Plex te kunnen streamen via een Roku 3. Ik heb ook Apple tv, maar wil niet meer zo afhankelijk zijn van Apple.

 6. Hallo Kea,

  Gezien de beperkte ondersteuning van Roku in Europa verwacht ik niet dat je rechtstreeks van NPO.nl kunt streamen. Met Plex streamen zou geen problemen moeten geven. Ik gebruik zelf Plex niet in combinatie met de Roku, omdat de Roku niet prettig samenwerkt met mijn Logitech Harmony remote en de remote van de Roku wel vrij beperkt is.

 7. Bedankt voor het antwoord. Ik ga de Roku 3 waarschijnlijk wel proberen. Plex en Jolla werkt, heb ik gelezen. Als Plex met Roku werkt, neem ik aan dat ik de Jolla als reomte kan gebruiken m.b.v. de Plex app.

 8. Hey, Deze Roku 3 lijkt me ideaal voor mijn 84-jarige moeder die graag wat tijd besteed aan het kijken van Netflix. Juist omdat de UI zo super eenvoudig is en de directe Netflix knop.

  Kan iemand bevestigen (proefondervindelijk) dat dit Netflix/Regio probleem inmiddels is opgelost of omzeild? En dat NL ondertiteling ook daadwerkelijk werkt?

  Ik vind het geen probleem om de Roku te kopen en Netflix netjes te betalen, maar dan moet het natuurlijk wel werken, om teleurstellingen van m’n moeder te voorkomen. (Engelse UI is geen probleem, maar NL UI zou mooi zijn, dat is dus mijn 3e vraag: is dat mogelijk?)

  Thomas

 9. De regio lock zit er nog steeds in wil je US fils of series bekijken dan heb je een vps of dns provider nodig, waarbij dns het gemakkelijkste is. Ondertitles hebben alleen die films en series die hier bekeken mogen worden. Ik weet niet of de roku meerdere talen ondersteunt en netflix weet ik ook niet op dat systeem. Op appletv veranderd wel alles mee.

 10. Hallo Thomas,

  Als je moeder gewoon NL Netflix wil kijken, kan je de Roku prima gebruiken, met één kanttekening: je moet eenmalig met een VPN of DNS provider internet op, zodat hij de Netflix app installeert (zie mijn post van 29 november 2014 hierboven).

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.