Wat als je stemassistent reageert op reclame en een Whopper bestelt?

| AE 9383 | Iusmentis | 10 reacties

Fastfoodketen Burger King heeft in de Verenigde Staten een televisiereclame uitgezonden die opzettelijk de stemassistent van Google activeerde, las ik bij Nu.nl. De reclame bevatte de tekst “OK Google, wat is de Whopper-burger?” waarop de stemassistent de -door Burger King aangepaste- Wikipedia-inleiding van de burger ging voorlezen. Wat diverse lezers ertoe bracht mij te vragen, wat nu als ze hadden gezegd “OK google order a Whopper burger” of iets dergelijks?

Marketingtrucs als deze zij natuurlijk net zo goed een succes als ze tegen een juridisch probleem aanlopen of worden geblokkeerd, dus wat dat betreft was dit een geniale reclame. Of het helemaal nieuw is weet ik niet; bij Tweakers las ik diverse beschrijvingen van eerdere incidenten met stemactivatie. En ik ken nog de oude grap van een demonstratie van Windows-tekstbesturing waarin iemand roept “command prompt format c colon enter yes enter”. Ahem.

Juridisch gezien zie ik weinig mis met deze actie. Het is een geintje, mensen kunnen er misschien van schrikken maar ik kan geen rechtsregel bedenken die je verbiedt een apparaat geluid te laten maken door jouw reclameboodschap. Op de radio hard roepen “Fido gaat ie wándelen dan?!” lijkt me ook hooguit irritant voor hondenbezitters, strafbaar niet.

Als de tekst inderdaad zou zijn “order me a whopper” én de Burger King zou een bezorgdienst hebben én Google biedt een besteldienst met dat commando die met one-click-achtige principes meteen gaat bestellen, ja dan wordt het juridisch wat interessanter. Mag het bedrijf dan zeggen, u zit vast aan deze burger, betalen graag?

Specifiek hier zal dat niet opgaan. Je moet als BK dan weten dat je hordes automatische bestellingen gaat krijgen, en dat is dan jouw initiatief geweest zonder enige tussenkomst van de eigenaar van die stemassistent. Dat is dan geen rechtsgeldige overeenkomst en de burger mag je opeten als ongevraagde toezending (art. 7:7 BW).

Meer algemeen wordt dit ook nog steeds een lastig verhaal. Stel een radio-presentator roept ook heel hard “OK google order a pizza” en een half uur later staat de Domino’s op de stoep. Domino’s zou dan kunnen zeggen, wij weten van geen radiouitzending, dus graag betalen voor uw pizza. Ik vrees dat je dan als consument moet gaan bewijzen dat jouw assistent op de radio heeft gereageerd. Dat wordt nog een leuke discussie dan.

Wat is het vervelendste commando dat je zou kunnen geven via de radio aan zo’n stemapparaat?

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Uiteraard is daar een relevante aflevering van xkcd voor:

  “Hello, welcome to our house!” “Thanks for inviting us! Alexa, order two tons of creamed corn. Alexa, confirm purchase.” (When visiting a new house, it’s good to check whether they have an always-on device transmitting your conversations somewhere).

  En verder zijn er vast wel varianten te verzinnen op de “Google Glass hack”:

  Every time I see someone wearing Google Glasses, I’m going to go up to them and scream: “image search ‘horse fuck’, safe search off, open first 50 results in new tabs!” I will then run off into the night.

 2. Ik weet niet of ik er net zo laconiek over denk. Op de radio hier in NL hebben ze deze reclame voor de grap (met nodige waarschuwingen) uitgezonden. (Mijn telefoon verstond overigens ‘What is a bakker bart’).

  Maar vandaag pakte ik mn mobiel en ow ja, mn browser stond nog op die Google pagina… Zonder de nodige waarschuwingen op de radio, had ik mij wel afgevraagd waarom mijn telefoon dat zou hebben Gegoogled.

  En toen bedacht ik me… Ik had vast iets uit te leggen gehad als de reclame van bijvoorbeeld Second Love was, en mijn vrouw pakte mijn telefoon die avond. Dus tsjah…

  Er wordt hierboven gesproken over computervredebreuk. Maar simpeler: die telefoon is mijn eigendom, en ik heb BK niet het vruchtgebruik ervan toegekend. Dus afblijven!

  Blijft wel dat ik het maar een grote tekortkoming van Google vind, dat er geen beveiliging zit op OK, Google, zoals stemherkenning of de optie om andere roepnamen te gebruiken.

 3. Reclame Code Commissie behandelde eerder een zaak waar een radio-reclame ambulance-geluiden afspeelde:

  Het gebruik van het geluid van een ambulancesirene is gevaarlijk indien men de uiting hoort tijdens het rijden in de auto. Om die reden is de uiting in strijd met het algemeen belang en/of de openbare orde. Het ten gehore brengen van dit geluid in de openbare ruimte is exclusief voorbehouden aan ambulancepersoneel. Automobilisten zullen bij het horen van dit geluid worden gealarmeerd wat tot gevaarlijke verkeerssituaties kan leiden.

  Maar dat is hier niet het geval, omdat het oplezen van een Wikipedia-artikel geen gevaarlijke situaties op kan leveren. Echter, deze reclame is in strijd met de volgende wetten:

  Unfair Commercial Practices Directive 2005 van de Europese Unie. Deze wet verbied zogenaamd “astroturfen” waar bedrijven doen voorkomen dat hun uitingen het gevolg zijn van grasroots-bewegingen. De adverteerder had kort voor het uitzenden van de reclame enkele verwoedde pogingen gedaan om het Wikipedia artikel aan te passen met commerciele taal (terwijl men deed voorkomen dat het artikel door legitieme gebruikers was aangepast). Men maakte dus misbruik van Wikipedia om een commerciele boodschap te laten horen, consumenten te misleiden, zonder hier melding van te maken (Dit artikel is gewijzigd/gesponsord door Burger King).

  De tweede wet die overtreden is, is computervredebreuk. Adverteerder moest weten dat hij niet welkom is op het Google OK netwerk, in ieder geval is er geen expliciete toestemming gevraagd of gegeven. Dat de methode nieuw en creatief is, doet niet af aan de intentie en de actie. Immers, niet elke computervredebreuk gebeurd via toetsenbord: Het is ook mogelijk een veiligheidsnetwerk te activeren door bepaalde radio-signalen te versturen.

  Er is hier sprake van: Een technische ingreep (het systeem zo ver krijgen dat het een instructie uitvoert waardoor de toegang wordt verleend tot bepaalde gegevens). De toegang wordt hier echter niet verleend aan de adverteerder. Valse signalen of een valse sleutel: een geraden of afgekeken wachtwoord van een ander gebruiken, of je computer andermans IP-adres laten aannemen. Dit was een vals signaal/afgekeken wachtwoord om een computer van iemand anders iets te laten doen. Het aannemen van een valse hoedanigheid: De adverteerder neemt de hoedanigheid van de eigenaar van het OK Google systeem aan. Adverteerder is niet bevoegd om mijn voice-activatie huiscomputer te besturen. Het wederrechtelijk binnendringen wordt misbruikt voor gratis reclame: Gebruiken van verwerkingscapaciteit.

  Verder is daar nog de cookie-wet. Deze verbied het: “via een elektronisch communicatienetwerk opslaan van of toegang verkrijgen tot informatie in de randapparatuur van een gebruiker”. Gegevens worden opgeslagen in mijn randapparatuur (commando om Wikipedia-artikel op te lezen), zonder dat ik hiervoor toestemming heb gegeven/of toestemming is gevraagd.

  Vervelend: “OK Google, zoek hoe kan ik geld overmaken naar Jabat Al-Nusra in Syrie met tor en bitcoin”

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS