Is wifi op de camping standaard of een aparte dienst?

Hoort het aanbieden van wifi op de camping aan gasten bij de dienst van verblijf zelf, of is het een aparte dienst? Met die vraag zag de rechtbank Gelderland zich recent geconfronteerd in een belastingzaak. Ja, dit is relevant voor de belasting omdat er verschillende btw-tarieven gelden voor losse diensten bovenop logies en voor de logies zelf. Het maakt daarbij niet uit of je het apart verkoopt, als het immers eigenlijk bij de dienst inbegrepen zit dan moet hetzelfde btw tarief daarop gelden. TL;DR: wifi is een essentieel en niet van vakantieverblijf los te ziene dienst bij een vakantiepark.

De gedaagde in deze zaak exploiteert een vakantiepark met woningen en plekken voor tenten en stacaravans. Wie toegang tot het internet wilde, moest apart betalen en kreeg vervolgens een wificode. In de praktijk bleek zo’n 70 à 80% van de mensen deze code af te nemen, en de eigenaar deed dan ook aangifte btw tegen het lage tarief voor deze aparte dienst. De Belastingdienst zag dat anders, internet is gewoon deel van de dienst van het verblijven in het park en daarom had er gewoon 21% btw op moeten zitten.Update: Pardon, zoals in de comments gezegd: “De belastingdienst vond het een losse dienst en vond dat het daarom belast moest worden met 21% BTW en niet met 6% BTW die over de verhuur van de huisjes werd geheven.”

Niet verbazingwekkend zijn er stapels jurisprudentie over de vraag wanneer iets een los extraatje is en wanneer deel van het origineel. De stand van zaken is kortweg als volgt:

Er is onder meer sprake van één prestatie indien een of meer elementen moeten worden geacht de hoofdprestatie te vormen, terwijl een of meer andere elementen moeten worden beschouwd als een of meer bijkomende prestaties, die het fiscale lot van de hoofdprestatie delen. Een prestatie moet in het bijzonder als bijkomend bij een hoofdprestatie worden beschouwd, wanneer zij voor de klanten geen doel op zich is, maar een middel om optimaal gebruik te kunnen maken van de hoofdprestatie van de dienstverrichter.

Heel gechargeerd is de vraag dus, hoe belangrijk is internet op de camping. Ik vermoed dat een aantal lezers nu gelijk wil roepen dat “je naar de camping gaat voor je rust” of “je hebt toch een 4g dongel bij je”, maar er blijkt zowaar onderzoek te zijn op dit gebied (van de ANWB) waaruit:

blijkt dat 99% van de kampeerders online gaat en 82% zelfs dagelijks. Drie op de vier ondervraagden vinden internet op de camping net zo vanzelfsprekend als een goed elektriciteitsnet.

En dat gaat dan over mensen in tenten, caravans én huisjes. De rechtbank in deze zaak vindt het daarmee nog zwaarder wegen voor huisjeshuurders, omdat die immers meer luxe verwachten dan tentkampeerders.

Naar het oordeel van de rechtbank moet geconcludeerd worden dat wifi inmiddels zo gewoon en algemeen is geworden, en ook in de jaren 2014 en 2015 al was, dat niet gezegd kan worden dat de wifi voor de klant een doel op zich is, zo min als andere bijkomende diensten als stromend water, elektriciteit en een televisie dat zijn. Aannemelijk is dat het ontbreken van de mogelijkheid van wifi zal leiden tot minder boekingen en dat spiegelbeeldig de aanwezigheid van wifi eraan bijdraagt dat optimaal gebruik kan worden gemaakt van het verblijf in de vakantiewoning.

Vanuit die conclusie is het dan ook onvermijdelijk dat de kosten voor wifi onder hetzelfde tarief vallen als het vakantieverblijf zelf. Belastingtechnisch is wifi op vakantie dus essentieel. U mag nu gaan mopperen dat in uw tijd je al blij mocht zijn met stromend water en/of een gat in de grond als wc.

Arnoud

17 reacties

  1. Er zijn geen twee maar drie verschillende BTW-tarieven. Er is ook het 0%-tarief (geen btw verschuldigd maar wel recht op aftrek van voorbelasting). Het afschaffen van het lage btw-tarief laat niet alle problemen verdwijnen. Je blijft deze problematiek houden wanneer de hoofdprestatie is vrijgesteld van btw of onder het 0%-tarief valt.

 1. De Belastingdienst zag dat anders, internet is gewoon deel van de dienst van het verblijven in het park en daarom had er gewoon 21% btw op moeten zitten.

  Vond de Belastingdienst niet dat WiFi juist géén onderdeel is van het verblijven op een park en dat er dáárom 21% BTW verschuldigd was?

 2. Wat Rik hierboven zegt is waar. De belastingdienst vond het een losse dienst en vond dat het daarom belast moest worden met 21% BTW en niet met 6% BTW die over de verhuur van de huisjes werd geheven.

  De verweerder (Belastingdienst) is dan ook in het ongelijk gesteld.

 3. Vroegah, toen we nog een latrine groeven met onze blote handen. Ow wacht, dat was het Oostfront… Andere tijden waren dat.

  Wat ik eigenlijk zotter vindt om te lezen in dit bericht, is dat kamperen in het 6% tarief valt. Waarom? Letterlijk in een hutje op de hei zitten is nou niet bepaald een eerste levensbehoefte. Dat gezegd hebbende, laat mensen lekker zelf bepalen wat ze doen op vakantie. Als jij graag De Luizenmoeder terug kijkt op je smartphone, zal ik je niet tegen houden.

  1. Je bestaande woning laten verbouwen lijkt me ook geen eerste levensbehoefte want je hebt toch al een dak boven je hoofd, maar toch 6% BTW op arbeid. Een nieuwbouw woning kopen om uberhaupt een dak boven je hoofd te hebben lijkt me in veel gevallen dan weer wel een eerste levensbehoefte, maar dan toch weer wel 21% BTW.

   Onze roverheid doet maar wat…

   1. Je woning laten verbouwen valt ook niet onder het BTW tarief van 6% Alleen het isoleren, schilderen, stukadoren en behangen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar valt onder het 6%-tarief. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/tarievenenvrijstellingen/diensten6btw/werkzaamhedenaanwoningen/

    Isoleren moet je ook zeker doen als je kan. Met name spouwmuurisolatie, enkel glas vervangen door HR++ isolatieglas en dakisolatie zijn zaken die je snel terugverdient.

   2. Is het niet zo dat het 6% (of is het tegenwoordig 9%?) is om de bouw te stimuleren in de crisis? Volgens mij hebben ze dat een paar jaar geleden teruggedraaid, wat leidde tot een tijdelijke stormloop met verbouwplannen, omdat het nog even in het lage tarief kon.

 4. Ik mag hoede ook hopen dat er geen kosten gemaakt zijn door de Camping eigenaar, want de staat veroorzaakt deze situatie, zoals ze veel van dit soort zaken veroorzaken.

  Voorbeeld: de bakker, die ook advocaat is , verkoopt jou een verrot brood. Maar om goed brood te krijgen moet je eerst bij hem een advocaat regelen.

    1. Volgens mij betaal je als klant de BTW niet. De BTW wordt afgedragen door de Karwei. Natuurlijk rekenen ze het wel door aan de klant, maar jij koopt iets voor een bepaald bedrag en het bedrijf moet daarover BTW afdragen. Om kostendekkend te zijn berekend het bedrijf dan een prijs die de inkoopprijs, arbeid, BTW, huur, enzovoort dekt.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.