Terugblik: Gaat Getty Images procederen in Nederland?

Deze en volgende week ben ik met vakantie. Daarom deze week een terugblik op populaire blogs van de afgelopen jaren, vanuit het perspectief van 2018.

Deze week: Gaat Getty Images procederen in Nederland? Met 924 reacties nog steeds de knaller wat betreft aantallen reageerders.

In 2009 blogde ik over de diverse blafbrieven die het stockfotobedrijf rondstuurde naar alles en iedereen dat een foto van haar zou gebruiken. Ik heb er tientallen gezien, met bedragen variërend van enkele honderden tot vele duizenden euro’s. Allemaal verstuurd vanaf het Ierse Getty, en vaak ook nog alleen in het Engels. Maar wie de foto meteen weghaalde en niet in discussie ging, hoorde er niets meer van. Nu lijkt daar verandering in te zijn gekomen. Hoewel Getty Ierland nog steeds brieven stuurt, is nu ook het Nederlandse Van der Steenhoven Advocaten (“Een gerust gevoel”) bezig met het leggen van eisen. En dat wijst er toch wel op dat men wil doorpakken: een Nederlandse advocaat huur je als Iers bedrijf niet in te blaffen maar om te bijten.

Dat bleek dus vies tegen te vallen. Getty haar claims bleken stuk voor stuk gebakken lucht, juridisch geblaf zonder bijten met als enige doel angst aan jagen om te incasseren. Ja, één keer is er tegen de TROS geprocedeerd maar dat was een bijzonder geval. Ik blijf het mooi vinden hoe dat werkt, dat je enorme juridische claims kunt indienen bij mensen en nooit naar de rechter hoeft maar wel de reputatie krijgt van partij voor wie je uit moet kijken. Als er nu iemand is die ik in auteursrechtenland niet meer serieus neem, dan is het Getty Images wel.

Arnoud

2 reacties

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.