Best of Rant: kappen met “had je de voorwaarden maar moeten lezen”

Deze week ben ik nog met vakantie. Vorige week een terugblik op populaire blogs van de afgelopen jaren, deze week een selectie uit mijn oude tirades van de afgelopen jaren.

Deze week: Kappen met “had je de voorwaarden maar moeten lezen”

Als je er een beetje op let, dan zie je het dagelijks: advertenties die van alles beloven en dat in piepkleine letters toch weer wat nuanceren. Dat moet gewoon maar eens afgelopen zijn. Extreem voorbeeld, alweer wat ouder maar waargebeurd. Een app met “Vriendenradar: zie live waar je vrienden zijn” die een radarscherm toont met daarop puntjes waaraan een legenda met namen van zelf gekozen vrienden. In de EULA, pagina 18: “Let op: fictieve weergave, laat niet werkelijk zien waar mensen zijn”. Ehh.. wtf.

Kappen met “had je de voorwaarden maar moeten lezen”

Arnoud

2 reacties

  1. Eerder dit jaar was ik naar een conferentie in Barcelona en huurde daar een auto met een vriend. Ik heb geen creditcard en hij geen rijbewijs, en deze verhuurder (Goldcar, vliegveld Reus) gaf de optie om per kaart een aparte naam in te voeren bij de online reservering.

    Aldaar vertelden ze ons dat dat niet geaccepteerd werd, en dat beide kaarten onder dezelfde naam moeten vallen. Hadden we de algemene voorwaarden maar moeten lezen. De crux van het verhaal is: we /hadden/ de algemene voorwaarden – en alle andere documenten – allebei gelezen om dit soort quatsch te voorkomen, en het stond er niet in.

    De meneer achter de balie wilde ons geen sleutel geven zonder dat we een zeer dure verzekering afsloten, de rij achter ons groeide alsmaar langer en we moesten op tijd bij die conferentie zijn.

    Klachten achteraf zijn natuurlijk onbeantwoord gebleven en een vergoeding hebben we niet gehad. Hoe kun je dit soort malafide praktijken vermijden als zelfs het lezen van de algemene voorwaarden geen garantie is voor het afgezet worden bij de balie?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.