Gamebedrijf wijzigt naam van retroshooter Ion Maiden na aanklacht Iron Maiden

Gamebedrijf 3D Realms heeft de naam van zijn retroshooter Ion Maiden aangepast naar Ion Fury na claims van inbreuk op merkrecht door de metalband Iron Maiden. Dat meldde Tweakers vorige week. Iron Maiden eiste meer dan 2 miljoen dollar schadevergoeding, dat lijkt nu te zijn geschikt met onder meer de naamswijziging natuurlijk tot gevolg. Voor diverse lezers reden me te vragen hoe dat nu zit, want hoe kun je met een game nu inbreuk maken op de merkrechten van een muziekband?

Een merkrecht zoals een bandnaam of -logo biedt je de mogelijkheid op te treden tegen commercieel gebruik door anderen. In principe is dat inderdaad bedoeld om meeliftende concurrenten tegen te houden, maar het is ook mogelijk om een verbod te krijgen (met schadevergoeding) tegen partijen die weliswaar in een andere branche zitten, maar toch dicht genoeg in de buurt dat het publiek kan denken dat jij wat met die anderen te maken hebt. T-shirtverkoop zou ik een logisch voorbeeld vinden, hoewel dat geen muziek is, is het zo normaal dat bands shirts verkopen dat je echt niet wegkomt met je eigen Iron Maiden shirts.

Games liggen natuurlijk wat verder weg van muziekbands dan tshirts, maar ik zie het verband toch wel enigszins. Er zijn genoeg games over muziekbands en games waarin muziek een belangrijke rol speelt (ik was ooit niet onverdienstelijk Guitar Hero speler). De link is dan snel genoeg gelegd. Dit nog los van het feit dat het merk Iron Maiden gewoon is gedeponeerd voor onder meer games, zodat je ook vanuit dat perspectief gewoon direct van inbreuk zou kunnen spreken.

In dit geval vind ik nog zwaarwegender dat de naamskeuze van 3D Realms een wel héél duidelijke knipoog (zacht gezegd) is naar de bandnaam. Zeker in het Brits Engels (waar Iron Maiden vandaan komt) spreek je Iron en Ion zowat hetzelfde uit. En een “Ion maiden” is een betekenisloze kreet (een ionenmaagd?) die alleen herkenning oproept bij mensen die van die band gehoord hebben (en/of weten wat een ijzeren maagd was). Tweakers voegt toe dat de logotekst nogal lijkt op het bandlogo, maar dat vind ik eerlijk gezegd dan weer wel meevallen. Maar mijn overheersende conclusie is dat 3D Realms evident mee wilde liften op de naam van de band, oftewel wilde aanhaken bij hun bekendheid. En dat is eigenlijk altijd merkinbreuk.

Arnoud

3 reacties

 1. Ik houd het toch op een persiflererende knipoog. De hoofdrolspeler is een strakke jonge dame, met, neem ik aan, een soort ionengeweer. Dus Ion Maiden is best wel toepasselijk, geen ‘betekenisloze kreet’.

  En natuurlijk hadden ze het nooit zo genoemd als de band Iron Maiden niet had bestaan, dat begrijp ik ook wel, maar is dat meteen ‘meeliften op de naam van de band’? Daar is toch wel wat meer voor nodig (karakters in de game die overeenkomen met de bandleden, muziekthema voor de game).

  Gewoon een onschuldige knipoog naar de band, zou ik denken, en kinderachtig van de band dat ze daarover vallen.

 2. Gezien een iron maiden lang voordat de band bestond al een ding was (middeleeuws martelwerktuig), lijkt mij het raar om er zomaar van uit te gaan dat dit een knipoog is naar de band. Zou de band niet hebben bestaan, dan zou het evengoed mogelijk zijn geweest dat de game studio, zoals de band in de jaren 70, een vorm van die naam zou hebben kunnen kiezen.

  Dat fonetisch deze naam voornamelijk in Engeland op elkaar lijken in sommige dialecten, dat zal wel, maar de aanklacht was gedaan in California waar ze Iron en Ion duidelijk anders uitspreken.

  Ook het font is compleet anders en totaal verschillend gestyleerd en Iron Maiden heeft volgens mij geen claim op generieke gele schedels.

  Volgens mij was het gewoon makkelijker voor de studio om hier geen punt van te maken, maar het is wel weer eens een voorbeeld van “The law is an ass”.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.