Waarom wil de Albelli-software je Mac-wachtwoord hebben bij installatie?

Via Twitter een interessante discussie tussen fotoalbumdrukker Albelli en Bruno Scheele over de installatieprocedure van de software van de eerste op de Mac van de laatste:

@albelli_nl Waarom heeft jullie desktop app mijn wachtwoord nodig om te installeren op een Mac?
Schroom niet om hier technisch op in te gaan. “Om de beste ervaring te garanderen” is namelijk een non-antwoord. Slightly smiling face

Het antwoord van Albelli komt allereerst neer op basisuitleg: wachtwoorden invoeren is nodig, zo vraagt het programma je toestemming om te kunnen installeren. Waarop Scheele terecht reageert dat het op de Mac niet zo werkt. Programma’s installeer je daar gewoon met de installatieprocedure, daar is geen wachtwoord voor nodig.

Dat laatste speelt alleen bij software die speciale permissies nodig heeft, denk aan virusscanners die overal bij moeten kunnen. Een ietwat rare situatie voor foto-software. Ja, die zal bij je bestanden moeten kunnen maar dat is een ‘gewone’ operatie waarvoor MacOS installatieprogramma’s geen wachtwoord nodig hebben.

Maar dan komt ie:

Als klant dien je ons toestemming te geven, voordat wij als bedrijf gemachtigd zijn om wijzigingen aan je computer te geven (met ‘wijzigingen’ wordt hier het installeren van een nieuw programma bedoeld). … Het is dus niet zozeer een technisch achterliggende gedachte, maar meer te vergelijken met het ondertekenen van een contract bij het aangaan van een (zaken)overeenkomst.

Deze zin riekt heel sterk naar iemand die ooit een basisboekje recht en ict las, want er zit een theoretische kern van waarheid in maar tegelijk klopt het van geen kanten.Ja, inderdaad mag een bedrijf niet op afstand wijzigingen aan iemands computer doorvoeren. Dat is verboden in de cookiewet. Downloaden en installeren van software vereist toestemming van de klant. We hebben het eerder gehad over silent installs en updates.

Maar het gaat hier om welbewust gedownloade software die men zelf installeert. Daarbij mag je toestemming wel concluderen uit het feit dat men het downloadt en de installatieprocedure start. Daarvoor is een aparte vraag niet meer nodig, en al helemaal niet door de installatieprocedure om het Mac-wachtwoord te laten vragen.

Blijft de vraag: waarom wil die applicatie wél dat wachtwoord? Welke systeembevoegdheden wil men gebruiken, en waarom? (Als flauwe jurist zeg ik dan, als je zo formeel bezig was met toestemming onder de Telecomwet dan ben je natuurlijk ook heel formeel bezig met je informatieplichten onder artikel 6:230m BW en artikel 15 AVG.)

Arnoud

11 reacties

   1. Dit is inderdaad een beter antwoord. Maar dat is iets wat Albelli niet hoort te beslissen, dus onterecht. Ze zouden bij de installatie de mogelijkheid moeten aanbieden om te kiezen tussen 1) Alleen voor mij & 2) Voor alle gebruikers. Dan zou bij de tweede keuze de vraag kunnen komen voor het wachtwoord, waarbij de reden ook duidelijk is.

   2. Dat antwoord klinkt als: Wij, als ontwikkelaars, weten het beter dan onze gebruikers en hun systeembeheerders.

    Als ze dan nog aanboden om de financiële gevolgen van de (veiligheids–)risico’s van hun aanpak op zich te nemen… maar dat zal in de EULA wel uitgesloten worden.

   3. Het is — als ik het goed heb begrepen — vooral een overblijfsel uit het tijdperk waar goede installaties van Mac software nog dat wachtwoord nodig had voor inderdaad het updaten van software voor alle gebruikers later. Waarschijnlijk hebben ze daarna nooit meer naar die installer gekeken, behalve wat hypernodige fixes.

    De ontwikkelaars hebben in ieder geval gemeld dat de installer heroverwogen gaat worden, omdat die nu een slecht beeld creëert. Hopelijk komt er binnenkort een versie die je gewoon in je Applicatie folder kan slepen en klaar ermee.

    Voorlopig ben ik in ieder geval blij dat er ook gewoon een Mac App Store versie is.

 1. Waarschijnlijk worden dit soort zaken en de EULA van de software niet vermeld op van die dagaanbiedingen sites waar je vouchers voor Albelli of andere fotoboeken kan kopen. Die websites zeggen altijd dat je voor issues niet bij hun moet zijn, maar bij de bedrijven waarvoor de vouchers zijn. De website is maar een tussenpersoon (of zoiets). Ik dacht me te herinneren dat er ook vaak redenen worden gegeven waarom je niet je normale annuleringsrechten heb. Kan je al deze disclaimers terzijde schuiven en alsnog de koop ongedaan maken / je geld terug eisen voor de voucher omdat je het niet een bent met de EULA en/of de installer geen onnodige rechten wil geven d.m.v. je wachtwoord in te vullen en als gevolg daarvan je de voucher niet kan gebruiken? En zou je dan bij de webshop (tussenpersoon?) moeten zijn of bij het fotoboek bedrijf?

  1. Ja dat was mij gisteren, en ook vandaag, ook niet duidelijk uit de vraag ‘Waarom heeft jullie desktop app mijn wachtwoord nodig om te installeren op een Mac?’

   Heeft het OS het wachtwoord nodig (dan is er niet veel aan de hand, behalve dat je je kunt afvragen of dat geen overkill is) of heeft de Abelli app zelf het wachtwoord nodig om het te onthouden en erin de toekomst toegang tot afgeschermde gegevens mee te krijgen (dan is er natuurlijk wel iets aan de hand)?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.