IT-ers en juristen die van internetrecht houden, doen de IT Law Summer School

Als je deze blog leest, dan heeft ict- of internetrecht je bovengemiddelde belangstelling. Of je nou jurist of IT-er bent, je zult het met me eens zijn dat er een hoop rare dingen gebeuren waar je -zowel vanuit wet als vanuit techniek- echt wel wat van kunt vinden. En om dat nu eens écht goed te doen, organiseer ik deze zomer de IT Law Summer School. Kom je ook? Er is een gratis proefles!

De ILSS is volledig online opgezet. Je volgt elke week een kort webinar over een uitdagend en vernieuwend thema, en gaat daarna met een groepje (4 personen) daar een onderwerp in uitwerken tot een eveneens vernieuwend eindproduct. Denk wikitekst, infographic, explainervideo, pittige quiz of game-pitch. Op die manier moet je eens heel anders tegen zo’n onderwerp aankijken en komt er wat anders uit dan het gebruikelijke.

Waar gaan we het over hebben? De AVG, welnee oud nieuws. Nee, ik heb er over nagedacht en dit lijkt me nou écht leuk:

  • De mens als datapunt: persoonsgegevens, algoritmes, Artificial Intelligence en besluitvorming.
  • Wiskunde als wapen: beveiliging, encryptie, afluisteren, criminaliteit en veiligheid.
  • Werken en leven op afstand: online samen zijn, werk en privé en de Europese cloud.
  • De drone-dokter: gezondheid, genezen, preventie en persoonlijke ontwikkeling.

Wat kun je hier bijvoorbeeld mee doen? Wat dacht je van een AI bedenken die de AVG wél doorstaat? De toekomst van encryptie doortrekken naar een dystopisch SF verhaal? Een plan maken voor de Europese cloud én uitwerken hoe dat gigantisch gaat mislukken (het blijft een overheids-ICT project immers). Of bekijken wie eigenaar gaat zijn van gezondheidsdata in de toekomst. Ik noem maar een dwarsstraat; uiteindelijk schets ik wel de kaders maar jij gaat het uitwerken. Ik ben heel benieuwd!

De inschrijvingen gaan al lekker dus wees er snel bij.

Arnoud

2 reacties

  1. Ik heb van oude Russische collega’s altijd gehoord dat veel mensen in de Sovjettijd de wiskunde ingingen omdat ze als beta anders snel ingezet zouden worden bij het ontwikkelen van wapens en dat niet wilden. Dus dat je een les “Wiskunde als wapen” kunt geven is best wel een dingetje. (Nu werd wiskunde in die tijd natuurlijk ook al gebruikt voor encryptie.)

  2. Wat denk je van de mens met de DeepFake AI en de legaliteit ervan. 🙂

    Da’s een pittig onderwerp omdat het mensen enorm in hun prive-leven aantast en problemen schept met de AVG en andere rechten. Maar de tools die je hiervoor kunt gebruiken zijn legaal en zouden die legaal moeten blijven?

    Ik heb het daarbij niet alleen over stoute plaatjes maar ook fake foto’s waarin b.v. een politicus wordt zwart gemaakt door deze te photoshoppen op plaatsen waar hij nooit is geweest of het manipuleren van beelden om zaken te suggereren die nooit zijn gebeurd. Fake nieuws is namelijk niet altijd alleen maar tekst…

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.