Franse politie arresteert café-uitbaters die wifidata niet bewaarden

In de Franse stad Grenoble zijn ten minste vijf uitbaters van cafés en restaurants opgepakt omdat ze een wifinetwerk in hun etablissement aanboden maar de logs niet minstens een jaar bewaarden. Dat meldde Tweakers maandag. Die bewaartermijn staat in de Franse wet, en is opmerkelijk gezien we in Europees verband dit juist hadden verboden. De Franse wet blijkt al sinds 2006 te bestaan maar heeft nooit echt aandacht gekregen, getuige de verbijstering bij de café-eigenaren.

Heel Frans vind ik dan de klacht dat “de informatie zou ook niet aan bod zijn gekomen bij trainingen van de UMIH, de Franse horecavakbond.” Ik weet niet of je in Nederland ver zou komen met het verweer dat je het niet gehad hebt bij je horecadiploma of de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Maar dat terzijde.

De complicatie zit hem er vooral in dat je dus actief data moet vergaren en vastleggen. Wat de meeste ondernemers doen, is gewoon een wifi access point neerzetten op een al dan niet forse internetverbinding, want zo zou iedereen dat doen. Mais non:

Or, les forfaits professionnels des opérateurs fournissent des outils qui permettent d’identifier les clients finaux, de collecter les IP, les historiques… et d’être conformes avec la loi de 2006. C’est d’ailleurs ce qui est fait dans les hôtels, les centres de congrès… Mais ces abonnements sont évidemment bien plus chers que les forfaits grand public.
Bezorgde horecaondernemers in Nederland: dit is een specifieke Franse wet, die geen Nederlands equivalent kent. Er is geen eis bij ons dat je weet wie je wifi gebruikt, laat staan dat je de logs een jaar bewaart zodat Justitie dit kan opvragen. (Je bent ook niet aansprakelijk als mensen je wifi gebruiken, maakt niet uit wat ze ermee uitvreten. En nu ik je toch spreek, kap met die “ik accepteer de voorwaarden”-startpagina’s. Nergens voor nodig.)

Een mogelijke nuance hierbij is dat het Hof van Justitie in 2016 heeft gezegd dat je in staat moet zijn je bezoekers te identificeren wanneer blijkt dat zij auteursrechten hebben geschonden. Daar is sindsdien niets meer over gehoord, en ik heb zelf ook niet het idee dat er nou heel massaal illegaal wordt geüp- dan wel -download via openbare wifi. Dus ik denk dat dit praktisch niet heel relevant is.

Arnoud

6 reacties

  1. Het probleem is: die Europese wet (dataretentierichtlijn) is ongeldig verklaard, en daarmee bestaat deze niet meer. Landen mogen dan weer eigen wetten maken over hetzelfde onderwerp. Natuurlijk moeten die binnen dezelfde grondrechtelijke kaders blijven als die Europese; die Europese is daarop gesneuveld dus dat is een pittige beperking. Maar de Franse wet is anders ingestoken dus misschien overleeft die het wel?

   1. Ok, misschien is de bewaarplicht onder de Franse wet toegestaan, maar hoe zit het met het verzamelen van de data die dan vervolgens bewaard moet worden? Zou het verzamelen van alle data van iedereen die een verbinding gebruikt als ‘sleepnet’ gezien kunnen worden? Een sleepnet dat (behalve in speciale gevallen) nu verboden is door het EU-hof. https://tweakers.net/nieuws/173042/eu-hof-grootschalige-dataverzameling-met-sleepnet-mag-in-principe-niet.html

    Deze lijn verder doortrekkend, mag de NS nog meta- / locatiedata van de wifi gebruikers loggen in de treinen en stations? Gezien het formaat van hun netwerk en het aantal mensen dat hier gebruik van maakt zou je dit als grootschalige dataverzameling kunnen zien. Of is dit verbod zo’n gevalletje van de overheid mag het niet maar bedrijven mogen het wel?

    1. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat hier de overheid een hele, hele dikke vinger in de pap heeft. NS netwerk aangelegd door Thales, extreem snel en ruim bemeten in eerste instantie. Thales voorheen in NL: Phillips PTI/Hollandse Signaalapparaten/ Thomson CSF, een 1oo% NL bedrijf dat toen en nu voor de Nederlandse defensie werkte. En gewoon in NL het grootse defensie bedrijf, en zeer innovatief. Wel eens zo’n NS paaltje opengemaakt? Alle netwerk comumicatie zit er in, glasvezel, gsm, telefonie (incl isdn), want stel je voor dat er ‘iets’ niet werkt. En de overheid die niet liegt en 100% betrouwbaar is op alle gebied. Doe hier maar gewoon aannames, next. Voor de geïnteresseerden , dumpert heeft nog wel wat plaatjes. Maar voor de rest zijn ze verdwenen…

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.