Justitie dreigt naar rechter te stappen na terugkeer Sanderink bij Centric

Het Openbaar Ministerie roept de veelbesproken miljonair Gerard Sanderink op toch niet weer topman te worden bij zijn IT-bedrijf Centric. Dat meldde AG Connect onlangs. Na anderhalf jaar geleden te zijn teruggetreden, ziet Sanderink er nu geen probleem meer in kennelijk om weer aan het roer te staan van het schommelende bedrijf. Deel zoveel in een eindeloze soap.

Centric is een van de oudere ICT-bedrijven in Nederland (1992), en is vooral bekend omdat ze vele ICT-opdrachten voor de overheid uitvoert. Al sinds jaar en dag is Gerard Sanderink er de grote baas, en alles kabbelde netjes voort totdat Sanderink kennis kreeg van Rian van Rijbroek, over wie ik eigenlijk niet blogde maar die dus een enorme reputatie heeft in de ICT- en security-community. Alleen geen hele goeie.

Wat er precies is gebeurd zullen we denk ik nooit weten, maar op hoofdlijnen komt het erop neer dat Sanderink een relatie met Van Rijbroek kreeg, waarna enorme hommeles ontstond met zijn ex-partner Brigitte van Egten. Sanderink beschuldigt die van van alles en nog wat, wat tot vele procedures leidde waar Sanderink eigenlijk altijd bij verloren heeft. En met boter en suiker ook nog, inclusief miljoenen aan dwangsommen en tuchtklachten voor de advocaat.

En het was me wat aan bizarre verhalen:

Van Rijbroek bleek, via de mailaccounts van Sanderink, duizenden mails te hebben verstuurd naar ministers, hoge ambtenaren, journalisten en zakelijke relaties van Sanderinks bedrijven. De mails bevatten bizarre beschuldigingen aan het adres van Sanderinks ex-vriendin Brigitte van Egten. Niet alleen over vermeende fraude en diefstal, ze werd ook beschuldigd van seksuele relaties met Afrikanen, activiteiten in de porno-industrie, connecties met drugscriminelen en het omkopen van journalisten.
Centric kon zich daar lange tijd bij afzijdig houden (“privékwestie in de relatiesfeer”), maar dat veranderde in april toen het bedrijf voor bijna 2 miljoen beslag liet leggen bij van Egten onder het mom van een schadeclaim. Misbruik van recht, noemde de rechtbank dat in mei, en dat is een keihard oordeel waar normale advocaten zich diep voor schamen. Toevallig was het bedrag namelijk precies de verbeurde dwangsommen van Sanderink (A):
Hoewel DSS en Centric c.s. hebben benadrukt dat zij volledig los van elkaar opererende vennootschappen zijn, zijn zij kennelijk (ongeveer) gelijktijdig en pas na het vonnis van 25 november 2021 op het idee gekomen dat zij een forse vordering op [eiseres] hebben die (in totaliteit) het bedrag aan verbeurde dwangsommen overschrijdt. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen en is zonder dat [A] daarbij een bepaalde rol heeft gespeeld, niet (goed) verklaarbaar. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter zijn DSS c.s. er in ieder geval niet in geslaagd om hiervoor een aannemelijke verklaring te geven. Ter gelegenheid van de mondelinge behandeling is namens DSS en Centric c.s. verklaard dat het twee cliënten van dezelfde advocaat zijn, die vaststellen dat zij beide een vordering op [eiseres] hebben. De voorzieningenrechter kan daarvoor geen andere reden zien dan dat zowel DSS en Centric c.s. een band heeft met [A] en dat de laatste het geschil met [eiseres] heeft zoals dat hiervoor besproken is.
Naar aanleiding van deze ophef en forse druk van grote klanten (met name DNB en AFM) besloot Sanderink zich als bestuurder terug te trekken. Vanwege niet nader uitgelegde “recente ontwikkelingen binnen Centric” komt hij nu weer terug, en daar schrikt het OM van:
Op woensdag 19 oktober heeft dhr. Sanderink echter zitting genomen in het bestuur van Centric. Daarmee is een streep gezet door alle inspanningen van het OM, het bestuur en de ondernemingsraad van Centric. De onderneming blijkt zelf onvoldoende in staat te zijn om de rust te herstellen. Het OM concludeert daarom dat het aangewezen is de Ondernemingskamer te verzoeken om te beslissen of,  en zo ja,  welke maatregelen nodig zijn om de stabiliteit en continuïteit van Centric te waarborgen.
De Ondernemingskamer is een speciale afdeling van het gerechtshof in Amsterdam die zich richt op het beslechten van geschillen binnen bedrijven. Normaal doet die alleen procedures tussen bedrijven (en bedrijven en hun bestuurders), maar het OM kan verzoeken de zogeheten enquêteprocedure uit te laten voeren in het algemeen belang.
De gedachte is dat de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam (OK) op verzoek van de aandeelhouders of een betrokken vakorganisatie en de vennootschap zelf een onderzoek kan gelasten naar het beleid en de gang van zaken van de vennootschap (het kan overigens ook gaan om een coöperatie of een onderlinge waarborgmaatschappij, maar in de praktijk gaat het bijna altijd om een besloten of naamloze vennootschap).
Het is wel een signaal van jewelste, het komt zeer zelden voor dat het OM deze stap neemt. In het FD kwamen ze niet verder dan motorbendes (No Surrender en Bandidos) en fraude bij de mondkapjesdeal van Stichting Hulptroepen Alliantie, in goed gezelschap ben je dan.

Ondertussen dient op 31 oktober een bodemprocedure van Van Egten tegen Van Rijbroek, diverse Centric-directeuren, de bedrijven zelf en zo ongeveer iedereen verder die hier een rol in speelt.

Man man man man man.

Arnoud

4 reacties

  1. Van Rijsbroek heeft het gepresteerd om een canard in Nieuwsuur te krijgen, de redactie daar is op het verkeerde been gezet. Dit geeft aan welke categorie overtuigingskracht deze “dame” heeft. Wat er hier gebeurt gaar verder dan “liefde is/maakt blind”, je mag praten over manipulatie en hersenspoeling…

   1. Ik ben van de opinie dat het mogelijk is dat Van Rijbroek een Russische spionne is, van het type HoneyTrap ( https://en.wikipedia.org/wiki/Honey_trapping ). Nog steeds bizar, maar een aantal dingen vallen dan op z’n plaats.

    Ze werd opgevoerd vlak na het MH17-onderzoek dat Rusland als schuldige aanwees. Haar uitspraken bevatten verkapte dreigementen en waarschuwingen (Russische spionnen in de Tweede Kamer, cyberoorlog, DDOS uitgevoerd door de Russen op banken, ransomware tegen banken, gecompromitteerde dienstverleners aan de overheid, overheidshacks op Karspersky’s kantoor in Nederland …).

    De “geheime campagne die Russische spionnen zou ontmaskeren” is typisch een Russische aktie, waarbij anderen beschuldigt worden van wat de Russen zelf doen. Het zet het publiek op het verkeerde been en die lacht haar uit, terwijl het diegene die wel de waarheid weten over dit soort dingen tussen neus en lippen door zelf uitlacht, zonder dat deze openbaar kunnen spreken over deze zaken. Hoe krijgt deze vrouw het voor elkaar om een politieman haar geheime informatie te laten delen? Ze moet wel een enorme aantrekkingskracht hebben op mannen.

    De politie heeft het interne onderzoek afgerond naar de relatie tussen een rechercheur en de zelfverklaarde cybersecurity-expert Rian van Rijbroek. Zij heeft – net als Centric-topman Gerard Sanderink die haar als vertrouweling en vriendin heeft omarmd – meerdere malen geschermd met ‘goede contacten bij de politie’. Dit lijkt neer te komen op de persoon van R. die digitaal specialist is bij het cybercrimeteam van de politie Oost-Brabant.

    Dit artikel hielp mij om deze rare zaak, en de kat-in-het-nauw-sprongen van de overheid, beter te begrijpen: https://wikispooks.com/wiki/RianvanRijbroek

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.