Wacht even, een passieve radar is nu óók al verboden onder de wapenwet?

This really sucks, zo begint het Krakenproject met haar aankondiging: vanwege “regulatory reasons” mogen wij onze passieveradarsoftware niet meer aanbieden als deel van het Kraken software defined radio project. Kraken is een leuk speeltje om gericht naar radiosignalen te kijken, bijvoorbeeld om te bepalen waar een zendmast staat. Maar je kunt zo veel meer dankzij de leuke algoritmes in het pakket. Een hele bijzondere was de passieve radar: deze stuurt zelf geen pulsen uit, maar luistert juist heel zorgvuldig naar binnenkomende signalen met verschillende antennes, waarbij verschillen in ontvangsttijd en -kwaliteit je helpen bepalen waar een bepaald object is. En dat mag dus niet.

Oké dat was een heel pittige intro. Dit artikel in IEEE Spectrum is een stuk duidelijker:

With one hand I pointed the surveillance antenna at the overcast skies and held my phone in the other. Gratifyingly, I almost instantly started seeing a blip on the speed-versus-range radar plot, matched a few moments later by the rumble of an approaching jet. (The plot updates about once every 3 seconds.) Because of the strength of the echoes, I was able to raise the signal-cutoff threshold significantly, giving me radar returns uncluttered with noise, and often with multiple aircraft. A win for SDR!
Het lijkt erop dat dit artikel mede de ondergang is geweest van de feature. Radar heeft namelijk militaire toepassingen, en is daarom als technologie fors gereguleerd. Dit is de bekende (beruchte) International Traffic in Arms Regulation (ITAR) waarmee in de jaren negentig cryptografische software zoals PGP ook werd tegengehouden. Encryptiesoftware wordt onder die wet net zo streng gereguleerd als munitie, maar ook radarsystemen staan erop:
(xxvii) Bi-static/multi-static radar that exploits greater than 125 kHz bandwidth and is lower than 2 GHz center frequency to passively detect or track using radio frequency (RF) transmissions (e.g., commercial radio, television stations);
Naar de letter voldoet een opstelling met de software van Kraken aan die omschrijving, en kennelijk vond iemand bij het Amerikaanse ministerie van Defensie (of een bezorgde jurist bij Kraken) dit reden om bij het project aan de bel te trekken.

Op zich raar, want er is al geruime tijd een “public domain exception“, als informatie of software in het publiek domein beschikbaar is dan geldt exportcontrole daarvoor niet meer. Verder wordt het Kraken project niet in de VS gerund, zij het dat de software wel op het Github-platform van Microsoft staat. Maar op safe spelen bij dit soort regels is natuurlijk geen gek idee.

Arnoud

9 reacties

 1. Toch klinkt het vreemd, Als je je radar systemen zo geheim wil houden dan moet je die niet in het wilde weg rond gaan sturen. Ik begrijp dat dat het hele systeem enigszins zou beperken maar m.i. zou het voor eenieder vrij moeten staan om signalen op te vangen en daar dan wat voor calculatie dan ook op los te laten. Maar dat vond ik ook al toen radardetectoren in auto’s ineens verboden werden omdat die dingen de handhaving moeilijker maakten. Als je systemen zo gemakkelijk gezien en gelokaliseerd kunnen worden dan moet je dáár wat aan doen want als handige open source hackers dit kunnen dan kan elke militaire organisatie dat ook (en dat weten we natuurlijk ook).

     1. Het eerste wat mij dus ook opvalt. Meteen maar ens zoiets bouwen. lijkt mij leuk speelgoed.

      Meteen een volgende, ik heb een vliegtuig detectie RPI staan valt dat daar dan ook onder? want daar kan ik vliegtuigen mee traceren, ook militaire. Wel leuk omdat ik op een vliegroute woon van Soesterberg 🙂 Is gekomen omdat mijn router af en toe de ‘fout’ melding gaf radar detected op channel …

   1. En vanuit militair standpunt: De meeste radarsystemen verraden zich omdat ze radiostraling uitzenden en zijn daarom heel makkelijk op te sporen en te vernietigen. Dit kraken systeem is “passief”, het maakt gebruik van de signaal-reflecties van bestaande radio- en TV zenders. Omdat het zelf niet uitzendt is het bijna niet op te sporen.

 2. Van de cursus voor radiozendamateur heb ik onthouden dat je alle ethersignalen mag ontvangen/beluisteren/bekijken, maar dat je geen aantekeningen van de inhoud mag houden, de inhoud niet verder mag distribueren en dat je niet mag handelen naar aanleiding van de inhoud die je vernomen hebt, tenzij het gaat om uitzendingen die voor het algemene publiek of voor jou specifiek bedoelt zijn.

  Ik heb nooit het examen voor zendamateur gedaan, dus er is niemand die getoetst heeft of ik dit helemaal goed begrepen heb …

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.