Chessbase schaaksoftware schikt inbreukzaak met open source engine

Het bedrijf Chessbase, dat schaaksoftware maakt, heeft een schikking getroffen met de opensource Stockfish schaakengine, zo las ik bij de Stockfish blog. Na een langlopende ruzie die zelfs leidde tot een rechtszaak (juli vorig jaar) komt men er nu samen uit voordat de rechter uitspraak gaat doen. Geen enorme schadevergoeding maar Chessbase gaat de software wel als open source beschikbaar stellen. Een mooie winst.

Stockfish is een schaakprogramma dat wijd gezien wordt als een van de sterkste ter wereld. De software wordt door vrijwilligers van over de hele wereld ontwikkeld, en is beschikbaar onder de GNU GPL versie 3, wat ervoor moet zorgen dat ook verbeteringen altijd vrij beschikbaar blijven. Het gaf dan ook enige ophef toen men ontdekte dat het bedrijf Chessbase (bekend van de Fritz schaakcomputers) eigen software op de markt bracht die Stockfish-code bevatte.

Chessbase was niet genegen de software terug te trekken of GPL-compliant aan te bieden, dus dat leidde tot een rechtszaak vorig jaar. In de tijd sindsdien gebeurde veel (waaronder een nieuwige versie van de Chessbase software), maar recent besloot men beiden dus te schikken. Chessbase zal een jaar lang geen software met Stockfish onderdelen erin op de markt brengen, en daarna alleen als dat volledig GPL compliant gebeurt. (Iets dat een externe organisatie moet certificeren op kosten van Chessbase).

Ook komt er een FOSS compliance officer en een openbare website waarin alle open source te downloaden moet worden. En men doet een vrijwillige donatie van “appropriate” omvang aan de Free Software Foundation, zonder wiens licentietekst dit alles nooit mogelijk was geweest.

Arnoud

 

5 reacties

  1. Nou, lijkt me goede oplossing zo. Ik ga er van uit dat StockFish tevreden is hiermee, en een mooie winst voor Open Source software in het algemeen dat nog maar eens duidelijk bevestigd wordt dat je niet zomaar die software kan gebruiken voor eigen, gesloten, software.

  2. Het is jammer dat het zo lang heef moeten duren voordat Chessbase erkent dat het mis had met het gebruik van Stockfish code. Het had veel tijd, energie en geld gespaard als ze het gewoon vanaf het begin op de juiste manier hadden gedaan. In plaats daarvan hebben ze een rechtszaak aan hun been gehangen en hebben ze geprobeerd Stockfish te gebruiken zonder toestemming. Het is ook betreurenswaardig dat er geen enorme schadevergoeding is afgegeven, aangezien dit het bedrijf zou hebben doen inzien hoe ernstig ze de situatie hadden genomen. Het enige wat er echt is gebeurd is dat Chessbase nu open source software met Stockfish onderdelen zal aanbieden, maar zelfs dat is alleen maar voor een jaar. Het lijkt alsof Chessbase nog steeds niet echt begrijpt hoe belangrijk het is om open source software te respecteren.

    1. Chessbase kan nog wel gewoon vrijelijk alle schaakregels van stockfish toepassen in zelfgeschreven eigen software code. Schaakoplossingen zijn namelijk niet bschermd. Alleen de specifiek letterlijke implementatie in software code of kopieen daarvan.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.