Mag de mIRC-ontwikkelaar de eeuwigdurende licentie intrekken?

“Ja sorry, toen ik in 1995 iedereen een eeuwigdurende licentie verkocht voor een eenmalig bedrag, kon ik natuurlijk niet voorzien dat ik in 2022 nog bugs zou zitten fixen.” Aldus mijn parafrase van de mIRC FAQ vraag over waarom de oude licenties niet meer werken. Dat doet raar aan, een beetje het hele punt van eeuwigdurende licenties is dat je plusminus tot in de eeuwigheid aan het werk gaat en maar één keer geld daarvoor krijgt. Doe dat dan niet, zou mijn juridisch advies zijn geweest destijds. Maar goed. Hier zitten we: mag dit?

De softwareapplicatie mIRC is de bekendste client voor internet relay chat (IRC), een gedecentraliseerd chatprotocol waarbij iedereen een eigen server of client kan ontwikkelen. MIRC is opgezet als shareware, je mag het gratis 30 dagen gebruiken maar daarna moet je een licentie kopen. Dat kost 20 dollar en is geen gekke deal, zo werd in 1995 nog voorgespiegeld:

Question: Is this a one time registration? Answer: Yes, this is a one time, life-time registration which will work with current and future versions of mIRC.
De huidige tekst is iets anders:
Question: Will my registration work with newer versions of mIRC? Answer: If you are a home user, your registration entitles you to three years of free updates to new versions of mIRC. If you are a business user, you will need to renew your licenses yearly at a discount.
En nou is dat voor nieuwe klanten natuurlijk prima – niemand heeft recht op de aanbieding van vorige week. Maar het blijkt dat ook bestaande klanten zich opnieuw moeten registreren, met dus die uitleg die ik hierboven aanhaalde:
When I started working on mIRC in 1995, I never expected that I would still be working on it twenty-seven years later. If your registration is over ten years old, if you can, please consider registering again. Your continued support for mIRC would be really appreciated. If you register again, you will receive an updated registration automatically.
Dit is kennelijk de rechtvaardiging om bestaande licentiesleutels niet meer te laten werken. Dat valt verkeerd bij gebruikers, hoewel die er niet zo héél veel meer zijn gezien IRC redelijk in populariteit afgenomen is dankzij de opkomst van diensten als Slack, Discord of WhatsApp. Maar wat kunnen ze eraan doen?

Er lijken geen algemene voorwaarden of een EULA gebruikt te zijn, althans ik kan daar niets over vinden. Maar ook als er ergens een juridisch document was geweest met zo’n standaard “Developer may change the terms at any time”, dan was dit geen heel sterk verhaal geweest. Als je zó duidelijk in je grote letters zegt “lifetime registration” dan kun je dat niet met kleine letters ongedaan maken. Bij ons is dit letterlijk het eerste item op de zwarte lijst van algemene voorwaarden.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je tot in de eeuwigheid verplicht bent om software te onderhouden. Als je niets expliciet afspreekt, ben je in ieder geval naar Nederlands recht gerechtigd om langlopende (onbepaalde-tijd) contracten op te zeggen. Je moet mensen dan een redelijke opzegtermijn gunnen en afhankelijk van de situatie een schadevergoeding betalen. Het enige is: als je expliciet wel zegt dat het eeuwig is, dan vervalt dat recht.

De enige escape die ik zou kunnen bedenken is dat de ontwikkelaar een nieuw pakket start met andere voorwaarden, en aankondigt dat er geen onderhoud meer op mIRC wordt gedaan. Dat kan wel, als je de bestaande software laat werken en geen harde afspraken hebt over hoe vaak nieuwe updates dan is dat prima.

Arnoud

25 reacties

 1. Dat laatste (gewoon je software hernoemen) is me al enige keren gebeurd op mijn iPhone. Dan heb je betaald voor een app inclusief updates en later begint de ontwikkelaar gewoon een nieuwe app met dezelfde functionaliteit, zodat je voor toekomstige updates opnieuw moet betalen. Soms houdt de oude app ook op met werken omdat deze afhankelijk is van server-side functies die mee ge-update worden met de nieuwe app. Het mag allemaal, maar je voelt je wel bedrogen.

 2. Je kan wat mij betreft ook nog afvragen wat een ‘lifetime’ is. In ieder geval is in IT-termen 27 jaar wel serieus lang. Hyves, Myspace, xs4all, etc waren allemaal grote bedrijven waarvan het ondenkbaar was dat ze uit het straatbeeld zouden verdwijnen, totdat dat wel gebeurde. Allemaal in minder dan 27 jaar. Verder staat er niet dat de licentie niet overdraagbaar is. Als het om de lifetime van het product gaat, en de nazaten van de licentiehouder nemen de licentie over, zou Mirc dan in theorie over 500 nog steeds de destijds afgegeven licentie moeten honoreren? 500 Jaar is wellicht een ad absurdum argument, maar als dat het is dan zal er ergens een grens zijn. Ik vind in dit geval (ook op basis van 20USD) best dat je kan zeggen dat na 10+ jaar het toch een keer ophoudt.

  Wat dat betreft zou je wellicht (als dit in Nederland was) met haviltexen nog ergens kunnen komen. Toen partijen oorspronkelijk deze overeenkomst aangingen, hoe lang verwachtten zij toen van de licentie gebruik te kunnen maken? Me dunkt dat er destijds weinig mensen (gebruikers noch ontwikkelaar) zouden zijn geweest die een periode van meer dan 5 tot 10 jaar hadden gezegd.

  Overigens heeft Jetbrains met zijn producten hier wel een goede oplossing voor imho. Als je een licentie afneemt dan krijg je een persoonsgebonden perpetual lifetime licentie op de versies die ze uitbrengen zolang de licentie loopt. In het geval van mIrc had men ook kunnen zeggen “Je krijgt een lifetime licentie op versie X, en op de versies daarna zolang wij dat billijk achten”. Waarschijnlijk was dan ook iedereen happy geweest, maar had je als je het ooit wilde discontinuen er met minder gezeur van af kunnen komen.

  Offtopic nerdcomment: Het mag dan zo zijn dat mensen meer Slack zijn gaan gebruiken dan IRC. IRC blijft superieur. YMMV

 3. Noem je product Mirc II of MircX en je bent al save denk ik. Doe het met een flinke update in features and het is ook nog aantrekkelijk om over te stappen. Het is super vervelend als iemand in een chat irc channel iets kan wat jij niet kan dus dat is een reden om over te stappen naar de nieuwste versie.

 4. Ik snap iets niet (maar misschien ben ik te dom, of mis ik wat context). Met een eeuwigedurende licentie geef je iemand het recht om altijd een bepaald softwareproduct te blijven gebruiken, maar je neemt toch geen plicht op je om bugs te blijven fixen en nieuwe versies te blijven uitgeven met nieuw features?

  De klanten hebben een licentie op het product zoals het toen was. Verbeterde software, met of zonder nieuwe naam, daar hebben ze natuurlijk geen automatisch recht op. (Tenzij de licentie heel raar geschreven is).

  Een licentie is een gebruiksrecht, normaal gesproken zonder plicht voor de licentiegever. Dus ik snap het niet.

  1. De term ‘licentie’ wordt in het zakelijk verkeer ook gebruikt voor een contract dat strekt tot licentieverlening en aanvullende diensten zoals onderhoud of updates. Het is dus goed denkbaar dat iemand een “licentie” verkoopt waarbij de afnemer ook recht heeft op updates. Alles hangt af van de inhoud van de tekst, en het lijkt erop dat mIRC geen formele overeenkomst hanteert. Althans ik kan geen tekst vinden, ook niet als ik een registratie aanvraag (althans tot het betaalmoment, ik ga geen geld betalen om een juridische tekst te mogen krijgen.)

   1. OK, ja het kan, maar het zou me verbazen bij een softwarelicentie van 20 USD.

    Nu schrijf je zelf wel ‘Yes, this is a one time, life-time registration which will work with current and future versions of mIRC.’

    De fout (indien er al een fout gemaakt is) van de ontwikkelaar is die ‘future versions’ in de licentie, niet het feit dat de licentie eeuwigdurend is.

    De vraag is natuurlijk: wat zijn ‘future versions of mIRC’? Er is best iets voor te zeggen dat beperkt is tot het programma zoals het toen was, maar met fouten eruit gehaald, en dat versies met nieuwe functionaliteiten een ander programma zijn (en dus niet onder de licentie vallen), en dat zelfs onafhankelijk of het nieuwe programma ook mIRC heet of niet.

    Ik zou (juridisch en moreel) geen bezwaren zien om de 2022 versie te bevriezen als legacy version die onder de oude licentie valt, en dan verder te gaan onder dezelfde naam met een verbeterd programma dat nieuwe licentievoorwaarden heeft. Hetzelfde als je in je laatste paragraaf voorstelt, maar dan zonder een expliciet nieuw pakket (maar met het bevriezen van het oude pakket), en ik zie ook de noodzaak niet om het oude pakket blijvend te laten werken. As die nu werkt, is het voldoende. Als de omgeving (OS, hardware, communicatieprotocollen etc) zodanig verandert dat de oude versie niet meer werkt, lijkt me dat het risisco van de licentienemer, niet van de historische licentiegever.

    1. Ik zou zeggen dat als je als professional zo’n fout maakt, dat voor jouw rekening moet komen en dat je dan niet (snel) nog mag zeggen “oh ja dat is niet redelijk dus ik stop er mee”.

     Toevallig kwam ik dit voorbeeld tegen van een bedrijf dat “levenslange garantie” biedt en dan zegt:

     Levenslang wordt gedefinieerd als zeven jaar nadat Fluke de fabricage van het product heeft stopgezet, maar de garantieperiode loopt ten minste tien jaar vanaf de aankoopdatum. …

     Dit is zakelijke handel, het is ook prima om te zeggen “garantie tot 7 jaar na stopzetten productie” maar ik heb dan moeite met de term “levenslang”. Het wekt de indruk van míjn leven lang, maar bedoeld is “het leven van de productielijn” kennelijk.

     In Duitsland werd Opel aangesproken op een “levenslange garantie” die ophield na 160.000 km en bovendien alleen voor de eerste koper van de auto gold. Bij ons vond de RCC het ongewenst om “levenslange garantie” op trapliften aan te bieden als je bedoelt “fabrieksgarantie plus twee jaar tenzij je een abonnement van 1000 euro per jaar neemt”.

     1. Levenslange garantie is natuurlijk vaag. Begin maar eens met: is dat gebaseerd op de levensduur van de koper, of van het product? En is dat dan de echte, gemiddelde of theoretische levensduur?

      Nu weet ik niet of er toen een juridisch professional bij betrokken is geweest, of dat de ontwikkelaar zelf een poging gedaan heeft, maar in beide gevallen is er nog steeds iets voor te zeggen dat ‘future versions of mIRC’ betekent ’toekomstige versies van het toenmalige programma’ en niet ’toekomstige versie van eender welk programma dat wordt aangeboden onder de naam mIRC’.

      Het vreemde is natuurlijk dat de ontwikkelaar onder die licentie (als je dat eeuwigdurend interpreteert zoals jij het lijkt te doen) WEL de vrijheid heeft om te zeggen: ‘Jongens, ik stop ermee, dit was het einde van mIRC’, maar NIET de vrijheid heeft om iets minder ingrijpends (voor de licentienemers) te doen ‘Ik stop met huidige versie en begin opnieuw, maar houd wel de naam mIRC’

      Een beetje zoals: ‘je mag de boom wel omkappen, maar je mag er niet twee takken afsnoeien’

      Da’s niet logisch.

      1. Maar logica is er niet altijd bij software, net als tot een paar jaar geleden illegaal downloaden in Nederland tot op zekere hoogte mocht, maar uploaden niet. Maar hoe download je iets als het niet geüpload is?

 5. Question: Can I use my registration on more than one computer? Answer: If you are a home user, yes, you can use your registration on up to three computers.

  Dus al die mensen hebben sinds 1995 niet meer dan 2 nieuwe computers gekocht? 😉

  1. Ik lees dat als gelijktijdig geïnstalleerd hebben staan op meerdere computers. Het is onduidelijk, dus geld (hier) de voor de consument meer gunstige uitleg. Overigens heb ik, naar mijn interpretatie, ook al meer dan 20 jaar ‘dezelfde’ computer. Iedere keer als ik iets upgrade is het slechts een deel van de machine, en migreer ik zo nodig de data (als ik dus de data dragers upgrade). De hostname is ook al die jaren hetzelfde gebleven 😉

    1. “This, milord, is my family’s axe. We have owned it for almost nine hundred years, see. Of course, sometimes it needed a new blade. And sometimes it has required a new handle, new designs on the metalwork, a little refreshing of the ornamentation . . . but is this not the nine hundred-year-old axe of my family? And because it has changed gently over time, it is still a pretty good axe, y’know. Pretty good.”

     ? Terry Pratchett, The Fifth Elephant

      1. Ja, natuurlijk, zo werkt dat. Net als die eeuwenoude houten Japanse tempels. De persoon die toendertijd die licentie afnam bestaat al lang niet meer. Het lichaam vervangt continue cellen, en na 27 jaar is er nog maar weinig van die oorspronkelijke persoon over. Wie had er ook alweer die licentie gekocht? Die is allang uitgeademd, uitgezweet, uitgepie…t, uitgepoe….t enzovoort.

         1. In de jaren ’90 heeft men inderdaad even gedacht dat hersencellen worden vernieuwd op basis van onderzoek op muizen en een aantal onderzoeken die verkeerd werden geïnterpreteerd of niet gerepliceerd kunnen worden maar op die gedachte is men ook weer teruggekomen: “recent evidence shows that this [adult neurogenesis] is basically extinct in humans”

 6. De manier waarop hij het formuleert lijkt meer op een vraag dan een stelling dat de oude licenties niet meer werken: Zo van jongens had ik niet kunnen voorzien, zouden jullie als jullie kunnen aub willen overwegen na zoveel jaar een nieuwe licentie aan te schaffen?

  Ik denk dat meeste trouwe gebruikers daar heus wel voor open zullen staan. En stel dat een enkeling dat niet doet, kan je dat op de koop toenemen.

  Ik weet niet of hij dit bedoelt, maar zoiets zou altijd wel mogen toch?

 7. Het komt vaker voor dat er een life-time registration aangeboden wordt. Dat dit soort licenties niet zo handig zijn lijkt me duidelijk, aangezien je niet weet hoe je toekomst eruit ziet. Goed voorbeeld is Directadmin, ook daar waren life-time licenties en daar zijn ze ook op terug gekomen. Van die $50 per licentie konden ze de support mensen niet betalen.

 8. Ik heb het al bij meerdere software bedrijven gezien. De meestte beginnen gewoon een andere dienst, bijvoorbeeld desktop versie word ineens een cloud versie met nieuwe functionaliteiten. Of je huidige versie blijkt ineens versie 1 te zijn, en de nieuwe wordt versie 2. Je mag je oude (desktop) versie gewoon blijven gebruiken, maar de nieuwe functionaliteiten heb je niet meer. Tenzij je een nieuwe, beperkte, licentie aanschaft.

  Maar de redenatie uit dit voorbeeld is volgens mij meer een eigen beperking van een belofte die de maker niet na kon komen.

 9. How to register mIRC. How to Register mIRC can be registered either via postal mail with a check or money order, or online with a credit card. You can find out exactly how in the sections below… If you haven’t actually used mIRC yet, please Download it and try it out first. mIRC is Shareware which means that you can try it out legally for 30 days to evaluate it. If during, or at the end of, that period you decide that you would like to continue using it, please register your copy. Your single-user registration will license you to use your copy of mIRC, will support work on future versions, new features, and bug fixes, and will provide you with technical support via email. The current registration amount is US $20.00 or UK £10.00, which I hope is a fair and affordable amount. This one time fee entitles you to use all future shareware releases of mIRC.

  Zijn optie is eigenlijk gewoon simpel. Geen shareware versie meer uitbrengen. En vanaf datum x kan je hem alleen nog kopen met een andere licentie methode in de software. Het enige wat dan nog overblijft is support per e-mail.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.