Hoe kan een Britse marktautoriteit een Amerikaanse overname tegenhouden?

Waarom het VK Microsofts megadeal wil tegenhouden, zo las ik bij Tweakers onlangs. Met een verrassend besluit maakte de Britse Competition and Markets Authority onlangs namelijk bekend dat het de geplande overname van Activision Blizzard door Microsoft zal blokkeren. Na de aankoop zou Microsoft het op twee na grootste gamingbedrijf ter wereld worden, na het Chinese Tencent en Xbox-concurrent Sony. Spannend, want Activision Blizzard maakt de wereldwijd enorm populaire titel Call of Duty en als die niet meer op de Sony Playstation beschikbaar zou zijn, dan zou dat wel eens grote verkoopgevolgen hebben. Maar het zijn twee Amerikaanse bedrijven, dus waar bemoeit die Britse CMA zich mee?

Het verbod is de uitkomst van een onderzoek gestart juli vorig jaar, maar de uitkomst was voor velen een verrassing: men maakte bezwaar vanwege de zorgen over de machtspositie op de markt voor cloudgaming. Verrassend, want dat is momenteel een relatief kleine markt (2 miljard euro versus 230 miljard voor de hele gamingmarkt) dus is dát nou de heuvel waar je op wilt sterven als toezichthouder? Ja, het is een groeimarkt maar toch:

Volgens de toezichthouder zijn Microsofts cloudtoezeggingen echter te beperkt in omvang. De CMA zegt onder meer dat in de overeenkomsten te weinig aandacht werd besteed aan verschillende businessmodellen voor cloudgaming, zoals abonnementsdiensten die toegang tot games aanbieden. Microsoft heeft zijn Game Pass Ultimate-abonnement, dat ook toegang biedt tot zijn cloudgamingdienst. De CMA zegt dat Microsoft geprikkeld zou kunnen zijn om licentieovereenkomsten met derden op dat gebied te ondermijnen, zij het door ze helemaal niet aan te gaan of door commercieel onacceptabele voorwaarden te stellen.
Met name de zorg dat vrijwel alle cloudgames (mede) op Windows moeten kunnen draaien, is een fundamentele. Want Microsoft heeft nog steeds een machtspositie in de markt voor besturingssystemen.

De vraag blijft terugkomen: waar bemoeit het VK zich mee, als twee Amerikaanse bedrijven besluiten samen verder te gaan? Dat is een kwestie van soevereiniteit: ieder land mag zelf haar regels bepalen, en dat die andermans regels tegenspreken is hooguit een probleem voor de praktijk. Dus als het VK iets verbiedt dat de VS toestaat, dan is dat juridisch helemaal in orde. De consequentie zou dan zijn dat het gefuseerde bedrijf niet in het VK mag opereren. En dat zou ingewikkeld zijn:

De CMA zegt in statements aan media dat Activision ‘is verweven in verschillende markten’ en daarom niet zomaar losgekoppeld kan worden voor alleen de Britse markt. Activision alleen binnen het Verenigd Koninkrijk zelfstandig houden lijkt dus, in ieder geval volgens de Britse marktwaakhond, geen serieuze optie voor de techgigant.
Opmerkelijk is dan nog dat de CMA alleen lijkt te staan: in zowel de VS als in de Europese Unie is toestemming gegeven voor de overname, binnen een aantal concessies en toezeggingen die Microsoft heeft gedaan (zoals nog tien jaar gegarandeerd ook op Playstation te leveren).

Arnoud

5 reacties

 1. Ergens ben ik nu wel benieuwd naar de reactie als Microsoft en ActivisionBlizzard toch fuseren en de Engelse game markt verlaten.

  Gaat helaas nooit gebeuren, maar zou wel spectakel zijn. Het VK waant zich nog steeds een wereldmacht, kijk alleen al hoe ze overtuigd waren dat de Brexit op konden vangen door hun speciale banden met het commonwealth.

  Het VK is zo’n 3% van de wereldwijde gaming markt, nog steeds een heleboel geld. Maar als Duitsland met hun strenge wetgeving een voorbeeld is: dat werd ook massaal omzeild toen games online gekocht en gedownload konden worden.

  Het zou me verbazen als ze de helft van die verkopen kwijtraken, simpelweg omdat mensen online kopen en wat kan het een webshop buiten het VK schelen als de klant in het VK woont? Lang leve Brexit, niemand in de EU die nog een drol om die eiland bewoners geeft 😀

 2. Want Microsoft heeft nog steeds een machtspositie in de markt voor besturingssystemen.

  Daar ben ik al enige tijd niet meer zo zeker over. Op de server markt is Linux best wel groot. Voor tablets en mobieltjes is Microsoft geen speler meer, want iOS en Android domineren hier. Op de PC-markt is Microsoft nog wel erg groot, maar er worden steeds meer cloud-diensten gekoppeld aan Windows en dat maakt veel mensen nerveus…

  Voor mijn werkgever is de koppeling van clouddiensten aan Windows en andere microsoft-software (vooral SQL Server) een reden om Microsoft grotendeels aan de kant te schuiven vanuit een beveiligingsoogpunt. En steeds meer mensen willen geen koppeling met de Cloud of andere beperkingen aan het gebruik van hun computer. Het is best vervelend als je voor vrijwel iedere applicatie die je gebruikt ook nog een internetverbinding nodig hebt. (En je bestanden automatisch de Cloud in worden geschopt.) Denk bijvoorbeeld aan hoe OneDrive automatisch aan staat en ook eventjes al je foto’s in de Cloud zet.

  Daarnaast begint Linux ook een steeds beter besturingssysteem te worden, waar al veel mensen naar overstappen. Als je dan bedenkt dat het .NET framework tegenwoordig ook Linux ondersteunt en het Windows Subsystem for Linux ook Windows verder verwaterd heb ik het vermoeden dat Windows aan het uitsterven is.

  Of vervangen wordt door Microsoft Linux… 😀

  Hoe dan ook, de dominante positie van Microsoft begint al behoorlijk te verminderen. Alleen, Linux en andere UNIX kloons zijn gratis en dus zijn er geen duidelijke verkoopgegevens voor. Dat maakt het lastiger om te bepalen hoe populair ze zijn. Mede ook omdat nog steeds iedere nieuwe PC (of tweedehands) gewoon met een kopie van Windows wordt verkocht…

  Wel irritant want ik heb laatst twee Dell Latitude 3380 laptops (tweedehands) gekocht met als doel om Ubuntu erop te zetten, maar moest op beide systemen wel eerst Windows eraf gooien… Telt toch weer als twee Windows systemen die “verkocht” zijn.

  1. Ik zie juist compleet het tegenovergestelde, al dat Microsoft 365 gedoe vindt men op de kantoren waar ik kom ‘kei handig’. En voor de werkgevers die ik tegenkom zijn al die koppelingen tussen Microsoft producten fantastisch; dat maakt het hele inkoop proces zo veel simpeler. Ik zie de dominante positie van Microsoft juist alleen maar versterken. Het is niet alleen het besturingssysteem, maar ook qua software zie ik enorm veel bedrijven overstappen op Microsoft: office, teams, SharePoint etc…

   1. Goed punt. Kantoren die niet hun eigen infrastructuur willen hebben beginnen steeds meer afhankelijk te worden van clouddiensten. Maar Microsoft Office draait prima in de Cloud en dus prima in een web browser. En dan heb je dus geen Windows meer nodig. En Office is ook beschikbaar voor Android en iOS, waardoor je medewerkers gewoon een tablet kunnen gebruiken.

    Daarnaast is Office geen besturingssysteem. Office, Teams en Sharepoint zijn ondertussen niet meer afhankelijk van Windows. (Ten minste, de cliënt apps. De servers kunnen op Azure draaien.) De Microsoft producten zijn dan wel populairder, maar Windows niet. Temeer omdat Windows steeds meer dwingt dat gebruikers een Microsoft account gebruiken met OneDrive en Azure en bij voorkeur ook nog via Outlook hun email binnenhalen.

    Omdat ik merk dat Microsoft steeds meer Linux functionaliteit probeert te integreren in Windows denk ik dat ze uiteindelijk toch gaan overstappen naar een Linux kernel met een Microsoft-laag erboven, zoals Google deed met Android. En daar dan weer de Microsoft producten bovenop.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.