Apple stapt naar de rechter om onder Nederlandse miljoenenboete uit te komen

PeggyMarco / Pixabay

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het bezwaar van Apple tegen een boete van 50 miljoen euro afgewezen, meldde Nu.nl onlangs. Het bedrijf gaat nu bij de rechter in beroep. Kennelijk heeft de ACM toch iets gedaan dat indruk maakte, wat ik niet perse verwachtte. Oh ja, en het is een dwangsom, geen boete.

In het vorige artikel legde Nu.nl kort uit wat er speelt:

De kwestie draait om datingapps zoals Tinder, Lexa en Bumble. Als gebruikers van die apps bijvoorbeeld een abonnement nemen, dan wordt de betaling door Apple verwerkt. De makers van die apps willen dat ook andere partijen betalingen kunnen verwerken binnen Apples mobiele besturingssysteem iOS. Daarmee hopen ze ook goedkoper uit te zijn, want Apple vraagt 30 procent provisie over die betalingen.
Klachten van datingappaanbieders hadden succes bij de ACM: deze handhaafde op overtreding van de Mededingingswet en legde Apple een last onder dwangsom op om haar te dwingen de betaalmogelijkheden uit te breiden. Volgens Apple iets dat “dat investeringsprikkels verlaagt en niet in het beste belang is van de privacy en gegevensbeveiliging van onze gebruikers.” (Hoi ChatGPT).

De ACM had op bezwaar van Apple het besluit heroverwogen. Allereerst was er natuurlijk discussie over wat de markt precies is. De ACM bakent die af als “de markt voor appstorediensten op het besturingssysteem iOS ten behoeve van datingappaanbieders”. Apple wil dat breder zien: alle kanalen waarmee apps door consumenten af te nemen zijn, zeg maar. Ik denk dat de ACM hier gelijk heeft: Apple blokkeert concurrerende appstorediensten.

Mag je de concurrent dan niet buitenhouden? Nee, niet als je een machtspositie hebt. Ook daar had Apple natuurlijk een mening over, maar zoals de ACM zegt:

Datingappaanbieders hebben op de relevante markt geen reële alternatieven voor Apple en zijn op de App Store aangewezen voor toegang tot consumenten die gebruikmaken van een slim mobiel apparaat van Apple. Het hoge marktaandeel dat Apple hierdoor op de relevante markt heeft, wordt niet genuanceerd door dreiging van potentiële concurrentie, uitbreiding van bestaand aanbod, of compenserende afnemersmacht.
Aanverwant vindt de ACM het bezwaarlijk dat appaanbieders ervan worden weerhouden een rechtstreekse klantrelatie op te bouwen met hun gebruikers en worden belangrijke klantgegevens aan hen onthouden. Dat is wat Apple “het beste belang is van de privacy en gegevensbeveiliging” noemt.

De ACM zag dus geen reden om de last onder dwangsom op te heffen. Ondertussen heeft Apple al aan de eis voldaan, specifiek voor datingapps dan natuurlijk. De kans is klein dat de rechter dat fundamenteel afwijst. Het besluit van de ACM lijkt me goed gemotiveerd. Wel zie je dat de boete vaak wat omlaag gedaan wordt.

Arnoud

2 reacties

  1. De ACM bakent die af als “de markt voor appstorediensten op het besturingssysteem iOS ten behoeve van datingappaanbieders”.

    De markt voor selfservicebetaalstations in supermarkt AH ten behoeve van dierentuintickets ligt 100% bij Ahold. (Ja ik weet dat die vergelijking niet helemaal op gaat)

    Zo’n 36 procent van de Nederlanders bezit momenteel een iPhone. Het aandeel van marktleider Samsung blijft stabiel: 43 procent van de Nederlandse smartphone-bezitters heeft een Samsung-toestel.

    Paywall, dus ik quote maar https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5308356/samsung-galaxy-telefoon-smartphone-iphone-nederland

    En dan telt gebruik maken van webbased diensten nog niet eens mee.

    Oh ja, en het is een dwangsom, geen boete. […] Wel zie je dat de boete vaak wat omlaag gedaan wordt.

    Zie je hoe makkelijk die fout is gemaakt? 😉

  2. Tja, het is de moeite waard om €50.000 aan juristen uit te geven voor een kleine kans om een €50.000.000 dwangsom verlaagd te krijgen.

    De door Apple opgelegde verplichting om alle app-betalingen via Apple (die dan 30% pakt) te laten lopen riekt wel erg naar misbruik van marktmacht en er is (mijns inziens terecht) in meerdere landen tegen opgetreden.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.