Daar gaan we weer: nu gaan we met soevereine AI op de oceaan dobberen

De BlueSea Frontier Compute Cluster komt eraan. 10,000 NVIDIA H100 GPU’s op een groot vlot, en dat is juridisch gezien een nieuw land. Nee, dat gaat vast beter werken dan het cryptoschip Satoshi dat in 2021 helemaal niets werd. Laten we hopen dat het een grap is.

De directe aanleiding voor deze aankondiging is die executive order van gisteren, plus de ‘dreiging’ van de AI Act:

Government overreach not only stalls the pace of innovation, but also interferes with the cosmic endowment of humanity. These AI are not mere tools. They’re the embodiment of human ambition, the realization of our potential as a civilization.
(Ja, ik denk ook dat dit John Perry Barlow is die door ChatGPT is geparafraseerd.)

Afijn, het idee is natuurlijk weer dat je op de grote blauwe oceaan vrij bent van alle statelijke bemoeienis, zodat je daar je eigen land kunt beginnen. En op Wikipedia kun je nalezen wanneer je een land bent:

Their statehood is recognized through the United Nations Convention on the Law of the Sea and the Montevideo Convention. Each BSFCC fulfills the criteria for statehood: – permanent population – defined territory – a government – capacity to enter into relations with other states.
En ja, dat staat in de staatsrechtboekjes als een veelgebruikte definitie van een land. Maar daarbij wordt altijd één belangrijk detail vergeten: je bent pas een land als andere landen je als zodanig zien. Er is geen internationale rechtbank die hier uitspraken over doet of zoiets. Dus je kunt wel honderd keer roepen dat je een “defined territory” hebt, maar als andere landen vinden dat dat territorium van hen is, dan heb je pech.

Zelf ben ik meer gecharmeerd van de definitie die neerkomt op belastingen kunnen innen en je grondgebied kunnen verdedigen. Dan besta je echt, en ben je ook wat structureler in business dan wanneer je met een schip net buiten het normale bereik van de kustwacht bent.

Natuurlijk, er is een kans dat men je gewoon laat zitten, net als meneer Bates die in 1967 Sealand claimde en daarmee wegkwam omdat niemand dat verlopen geschutsplatform in de Noordzee wilde hebben.

Het grote probleem blijft het contact met het vasteland. En dat heb je nodig: je platform roest onder je weg waar je bij staat, dus je moet voor onderhoud terug. Je hebt brandstof nodig voor je schip, zonnepanelen gaat echt niet genoeg zijn. Je mensen hebben voedsel en water nodig, en dat is er niet midden op zee.

Ook zul je mensen nodig hebben die werk komen doen, en die willen graag betaald. Bij scheepspersoneel gelden allerlei regels, en een werkgever die niet op voorhand zich daaraan committeert die krijgt geen werknemers. Een zo’n regel is dat je je onderwerpt aan een bepaald land (zodat je daar gesued kan worden voor achterstallig loon, bijvoorbeeld). En als men daar dan bij je geld kan, dan kan dat ook voor andere dingen.

Plus, wat veel mensen vergeten: hoe krijg je daar internet? Nog even los van het feit dat er geen high-speed internet te krijgen is zo ver van land, je zult een contract met een private partij moeten sluiten. En die zit met zijn downlink in een land waar wél regels gelden, en zal dus al snel zich gedwongen zien je af te sluiten als jij je niet aan die regels houdt.

Arnoud

15 reacties

    1. je zult een contract met een private partij moeten sluiten. En die zit met zijn downlink in een land waar wél regels gelden

      Starlink is dus die private partij, en die private partij heeft de uplink in USA.

      Ik vraag me ook af hoe ze aan genoeg energie willen komen om die AI van ze te draaien. Met alleen zonne-energie ben je er volgens mij nog niet.

      1. Het is niet ongebruikelijk dat een schip met een aggregaat zijn eigen stroom opwekt. Dan moet er zo af en toe een tanker langs komen om de voorraad stookolie aan te vullen.

        Een goede netwerkaansluiting is wel een probleem: glasvezel is ideaal voor bandbreedte en latency, maar behoorlijk onhandig voor een bewegend schip. Satellietinternet is relatief duur (en de vraag is welke bandbreedte je kunt bereiken.) Voor de beste bandbreedte wil je de (gemoderniseerde) nautische variant van “de stationwagon vol tapes”: een schip met storage racks. Een kleine kraan om 19 inch racks over te zetten is daarbij een handige accessoire.

          1. Met een schip doe je tientallen petabytes per week. Hoeveel dronevluchten heb je nodig voor 10 PB? Wat is het maximale bereik van de drone en welk deel van de tijd staat er teveel wind om de drone te laten vliegen?

            Ik geef toe dat een drone een lagere latency heeft (uren in plaats van dagen), maar bandbreedte betwijfel ik.

  1. Zelfs van een land als Taiwan, met een economie, een eigen bevolking, leger, instanties, overheid, verkiezingen etc etc etc vinden sommige andere landen dat het geen land is. Dus veel succes inderdaad met een vlot midden op zee, de kans dat voldoende andere landen je gaan erkennen is hilarisch klein. Nagorno-Krabakh misschien.

  2. Zou het niet makkelijker zijn gewoon naar 1 van die landen in Afrika te gaan waar het gezag van de overheid extreem beperkt is (al zijn die volgens jouw definitie geen land (meer)). Of 1 van de microstaatjes (volledig democratisch) op te kopen als je rijk genoeg bent.

    1. Het probleem met landen waar het gezag van de overheid extreem beperkt is, is dat de veiligheid van je spullen en je medewerkers (en jezelf) ook extreem beperkt is. Hoelang denk je dat die 10,000 NVIDIA H100 GPU’s daar zullen blijven staan en dat jij daar controle over blijft hebben?

      1. Microsoft heeft een tijdje geleden een test gedaan met een zeecontainer gevuld met servers die een paar jaar lang onder water heeft gewerkt zonder dat er mensen in de container hoefden te komen. Die dingen hadden alleen data en stroom kabels nodig. Laat zo’n container afzinken in een meer, bij voorkeur een meer met een nijlpaarden populatie en huur een PMC in om “toezicht te houden”. Als het veel tijd kost en er gespecialiseerde apparatuur voor nodig is om zo’n container naar boven te krijgen zal dit niet een aantrekkelijk doelwit zijn, het zal meer kosten dan de buit oplevert.

  3. Ik probeerde gisteren de vernieuwde ChatGPT eens uit, bijgewerkt tot januari 2022 (voor een vertaalsuggestie naar het Interlingua; hij gaf geen goeie maar bracht me toch op een goed idee), en deed weer eens de klassieke test.

    Nu weer kreeg ik hem zo ver dat hij me aanraadde (aanried?) van de Grote naar de Stille Oceaan te reizen door langs de westkust van Zuid-Amerika naar het zuiden te varen, om Kaap Hoorn heen, en dan langs de oostkust weer naar het noorden.

    Dus AI in een oceaan, is dat wel goed idee? Is dat veilig?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.