Wat kost een biertje als de prijs achter een QR code zit?

"Beer hyperlinked" by Thinkmobi is licensed under CC BY-NC 2.0

Een lezer vroeg me:

Dit weekend was ik bij een café dat geen prijzen vermeldt op het bord boven de bar met alle speciaalbieren en andere drank. Daarvoor moet je een QR code scannen die op tafel geplakt is. Je bestelt nog wel ouderwets bij het personeel, dus niet via een QR app. De biertjes waren goed maar wel erg duur. Had ik juridisch een punt kunnen maken van deze manieren van prijzen communiceren?
Oké, bierdrinken is nu ook al ict-recht. Maar goed, laten we eens kijken wat er geregeld is over de prijs bij een overeenkomst.

Voor veel mensen klinkt het verrassend, maar je kunt iets kopen zonder te weten dat het kost. Het is bij ‘gewone’ aankopen namelijk niet verplicht de prijs vooraf expliciet te zetten. Bij online verkoop is dat anders (art. 6:230m BW), daar is een overeenkomst niet rechtsgeldig gesloten zonder voorafgaande duidelijke vermelding van alle prijzen.

De wet (art. 7:4 BW) bepaalt voor de situatie van een niet-vermelde prijs het volgende:

Wanneer de koop is gesloten zonder dat de prijs is bepaald, is de koper een redelijke prijs verschuldigd; bij de bepaling van die prijs wordt rekening gehouden met de door de verkoper ten tijde van het sluiten van de overeenkomst gewoonlijk bedongen prijzen.
Hier staan twee dingen. Allereerst ben je in zo’n geval verplicht een “redelijke prijs” te betalen. Ten tweede is de prijslijst van de verkoper een belangrijke input bij bepalen of de prijs redelijk is.

Meestal komt de redenering neer op eerst kijken of de prijs op de prijslijst redelijk is. Zo ja, dan is dat de prijs. Zo nee, dan gaat de prijs naar een marktconforme prijs, zeg maar wat een biertje van die categorie gemiddeld kost in die stad.

Het maakt dus uiteindelijk niet uit of de prijs achter een QR code verstopt zit of op een prijslijst die je apart moet vragen bij de balie. Waar het om gaat, is of deze vooraf gemeld is – dan zit je eraan vast, hoe onredelijk ook – of dat je het pas achteraf kon ontdekken.

Een discussiepunt is nog wel óf de prijs gemeld is of niet, als op de tafel staat “scan de QR code voor de prijzen”. Het is immers niet verplicht om vooraf te melden wat de prijs is, mensen ergens heen wijzen waar ze deze kunnen zien is ‘gewoon’ een manier van de prijs melden. En anno 2024 is het denk ik wel redelijk te verwachten dat men QR codes kan scannen, of dat men aan de bel trekt “mijn telefoon is leeg, heb je een papieren prijslijst?”

Arnoud

13 reacties

 1. https://consumer.ftc.gov/consumer-alerts/2023/12/scammers-hide-harmful-links-qr-codes-steal-your-information

  Aangezien overheden adviseren QR codes te wantrouwen omdat er misbruik van wordt gemaakt, is het m.i. zeker niet redelijk te noemen om het alleen achter zo’n code te zetten. Ik kan niet zien welke stiekem vervangen zijn door een andere code die naar een scam site leidt.

  Terzijde: als je de prijzen op je mobieltje bekijkt, is er een kans op gepersonaliseerde prijzen. iPhone = dikkere portemonnee = meer betalen, je Insta tracking cookies verraden dat je veel volgers hebt dus we doen een beetje van de prijs af voor jou als infleuncert. Of na het zesde biertje de prijzen elke keer verhogen. Zou dat (even los van AVG en technische haalbaarheid) mogen? Het wordt dan immers vooraf bekend gemaakt.

  Neemt overigens niet weg dat het erg handig kan zijn om via een site te bestellen. Maar hier gaat het alleen om de prijzen, met bestellen en betalen bij de bediening? Enige reden daarvoor die ik kan bedenken is dynamische prijzen en geen zin hebben steeds een krijtbord bij te werken.

  1. Ik dacht voornamelijk aan spitsprijzen en voorraadgestuurde prijzen. Dus als het druk is, kunnen de prijzen omhoog. En van dat slootwater dat Harry per ongeluk heeft ingekocht, mag de prijs omlaag, terwijl de Westmalle bijna op is, dus maak die maar wat duurder tot dinsdag, dan komt de leverancier weer.

 2. En anno 2024 is het denk ik wel redelijk te verwachten dat men QR codes kan scannen, of dat men aan de bel trekt “mijn telefoon is leeg, heb je een papieren prijslijst?”

  Het komt op mij over als modern doen omdat het kan. Ik ben het nog niet tegengekomen maar ik zou er niet aan mee doen. Waarschijnlijk ben ik enorm ouderwets, maar ik ga niet op een terras zitten om met m’n telefoon te spelen. Als wij op het terras zitten dan zit de telefoon in de zak of de tas, en die komt hoogstens tevoorschijn als het wat later wordt om even het thuisfront te informeren. Ik zie echt wel dat het van toegevoegde waarde kan zijn, je kan bijvoorbeeld producten die op zijn uit de lijst halen, of van producten die op dreigen te raken de prijs verhogen om de vraag te drukken zodat je aan de echte liefhebben die speciaal dat ene product wil hebben geen nee hoeft te verkopen. Het haalt wel een stuk interactie met de bediening weg, voor mij toch een stukje van de charme die hoort bij bier drinken op het terras. Maar goed, deze beslommeringen van een oude man die is opgegroeid zonder mobiele telefoon zijn niet zo relevant voor de eigenlijke vraag natuurlijk.

  Ik vraag me wel serieus af of voor de ondernemer die het zo doet hoe de balans uiteindelijk uitpakt na een jaar of zo. Is het een kostenbesparing of juist niet, verhoogt het de omzet of juist niet? Verkoop je meer bittergarnituurtjes als je ze kan bestellen met een telefoon of werkt het juist beter als de bediening vraagt of je een bitterbal bij je pilsje wil?

 3. Op het terras bestel ik meestal een biertje door te vragen wat er is – soms in een bepaalde hoek, zonder naar de prijs te vragen. Ik ken ook kroegen waar er nergens een prijs is vermeld (maar die hanteren dan ook normale prijzen).

  Sommige kroegen verwijzen naar hun Untappd. Een QR-code zou dan al een meerwaarde zijn.

 4. Hoe zit dat dan met terug sturen? Als ik een biertje bestel op het terras, de ober komt hem brengen, ik vraag hoe duur is deze eigenlijk? Vind het te duur en weiger hem aan te nemen…

  Is het zo dat als je iets besteld in cafe/restaurant de koop definitief is bij het bestellen?

  1. Ik zou zeggen dat je het biertje koopt zodra je tegen de ober zegt “één biertje graag”. Wanneer je betaalt, is niet relevant voor de vraag of/wanneer je een koop hebt gesloten.

   Na de koop vragen hoe duur het is, kan maar geeft je geen recht van ontbinding. De prijs is de prijs. Natuurlijk zal menig café uit coulance de boel terugdraaien, maar als men voet bij stuk houdt dan zul jij dat biertje moeten afrekenen tegen de prijs van de lijst.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.