Mag ik op mijn Solex met analoge camera foto’s maken?

Via Reddit:

Ik reed laatst op mijn Solex door de polder. Ik had een analoge camera om mijn nek hangen. Na enkele minuten voor me uit staren trof mij de inspiratie om een foto te maken van mijn motorblokje tijdens het rijden. [Was ik strafbaar vanwege “vasthouden mobiele telefoon”?]
De vraag verrast u misschien, want hoezo is een analoge camera een mobiele telefoon? Maar ik formuleer het zo, omdat we het betreffende artikel 61a uit het RVV kennen als het verbod op vasthouden van een mobiele telefoon.

Het verbod is echter (sinds 2017) een stuk breder:

Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tabletcomputer of een mediaspeler.
Deze uitbreiding is er vooral gekomen voor de handhaving: er is zo een stuk minder discussie mogelijk over of je wel of niet een telefoon in vliegtuigmodus, een muziekspeler of een navigatie-unit in je hand mag houden.

Met de specifieke camera van de vraagsteller is iets bijzonders: dit is zo te lezen een ouderwetse analoge camera (met filmrolletje). Dat is geen elektronisch apparaat, en ik zou ook “informatieverwerking” moeilijk te verdedigen vinden gezien dat gewoonlijk gaat over nullen en enen en niet chemische reacties op een filmrolletje.

Een boete op grond van artikel 61a lijkt me dus niet mogelijk in dit geval. Wel is er natuurlijk altijd nog artikel 5: het (potentieel) gevaar veroorzaken op de weg.

Arnoud

 

 

12 reacties

 1. Dus een DSLR-camera zou dan niet mogen? Die is wel elektronisch en gebruikt nullen en enen. Maar in het gebruik is zo’n camera precies hetzelfde als een analoge. Misschien zelf makkelijker omdat je niet zelf scherp hoeft te stellen e.d.

  PS Dit artikel heeft geen titel.

  -edit Arnoud: nu wel, dank

  1. En als je helemaal aan het haarkloven bent: Een volledig mechanische analoge camera zou dan geen probleem zijn, maar een wat moderner toestel met automatisch belichten en scherpstellen zou dan niet mogen want dat is een elektronisch apparaat.

 2. Mijn laatste analoge camera 30 jaar geleden had motor-transport, autofocus, digitale informatie weergave (instelling, scherpte, lichtmeter) in de zoeker. Dus absoluut een elektronisch apparaat.

  Los daarvan is een foto maken (of een rechtbanktekening maken) m.i. sowieso een vorm van informatieverwerking. Niet digitaal, maar als de wetgever specifiek digitale informatieverwerking bedoelde had ie dat in de wet moeten zeggen toch?

  Of is het gebruik van een walkie talkie (of een analoge mobiele telefoon) wel toegestaan?

 3. “informatieverwerking” moeilijk te verdedigen vinden gezien dat gewoonlijk gaat over nullen en enen en niet chemische reacties op een filmrolletje.

  Oef. Dit wordt wel een schimmig gebied. Zijn die nullen en enen uiteindelijk ook niet gewoon een chemische reactie, met elektronen in transistors en ladingen in geheugencellen? En is het vastleggen van data op een magnetische tape geen informatieverwerking? Maakt het dan nog uit of dit een analoog of digitaal signaal is?

  1. Dat zal wel maar dat was niet de vraag. Wat nu als, stel je voor dat, in het hypothetische geval dat, iemand een geheel en volledig 100% analoge camera zou hebben. Bijvoorbeeld een klapcamera uit de jaren ’30 van de vorige eeuw.

   1. Die kan dan niet worden aangesproken onder artikel 61a RVV want dat is geen mobiel elektronisch apparaat, punt. De agent zal dan het geval moeten beoordelen op aanwezigheid van (potentieel) gevaar. Zo’n groot ding in je hand hebben op een Solex lijkt mij vrij evident gevaarlijk, hij steekt uit, kan vallen, je zicht en handelingsvrijheid is beperkt en ga zo maar door. Dus artikel 5 en de officier zal de hoogte van de straf bepalen (/andré van der toorn).

   2. Volgens mij was dat wel de vraag.

    Jij expandeert nu de vraag naar een onrealistisch realm. Camera’s die pre-elektronica zijn kun je volgens mij niet of nauwelijks bedienen achter het stuur van een auto’s laat staan dat je er een fatsoenlijke foto mee kan nemen als je rijdt.

    1. Nou ja de vraag begon al met “Ik reed op mijn Solex met een analoge camera om mijn nek”, dus laten we sowieso er van uit gaan dat de vraag in elk geval gedeeltelijk hypotetisch was.

     Afgezien daarvan, de onvolprezen Rollei 35s camera kan je heel goed met een hand vasthouden. Deze heeft weliswaar een batterij voor de lichtmeter maar goed, dan komen we op de vraag wat het verschil is tussen een electronisch apparaat en een electrisch apparaat c.q. een apparaat dat een electrisch component heeft.

     De essentie van de vraag was denk ik vooral hypotetisch van aard: Is deze wet van toepassing als ik iets vergelijkbaars doe als daarin verboden wordt maar dan met een analoog apparaat.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.