Eurocommissaris wenst rest wereld ‘veel succes’ als Apple AI-functies uitbrengt

Photo by James Yarema on Unsplash

Apple stelt de komst van nieuwe AI-toepassingen in Europa voorlopig uit. Dat las ik bij Nu.nl onlangs. Het bedrijf verwijst daarbij naar Europese wetgeving, die haar zou belemmeren in haar innovatieve proces. Eurocommissaris Margrethe Vestager (Medediging) reageert nu dat de wereld behoedzaam moet zijn als Apples AI-functies daar wél uitkomen.

In de berichtgeving wordt vaak verwezen naar de AI Act, die op 12 juli zal verschijnen en 1 augustus van kracht wordt. Logisch, want nieuwe AI zal daar onder vallen. Maar de regels voor AI met hoog risico zijn niet de reden dat Apple haar producten (Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing) nog niet de markt op schuift.

Eurocommissaris Verstager haalde recent uit naar deze opstelling van Apple:

Volgens haar wil Apple simpelweg niet meewerken aan een eerlijke markt bij het toevoegen van nieuwe AI-toepassingen aan zijn producten. “Als Apple de DMA nodig heeft om nog eens twee keer na te denken voordat het AI integreert, dan wens ik de rest van de planeet veel succes.”
De pijn zit hem voor Apple inderdaad in de Digital Markets Act. Zoals ik maandag blogde, Apple lijkt deze wet te schenden door het buiten Apple om verwerken van betalingen én het introduceren van eigen appstores wel heel ingewikkeld te maken. Dat raakt direct aan de core business (en geldstroom) van het bedrijf, dus ik snap dat ze daar kabaal over maken. Heel nadrukkelijk drie nieuwe features tegenhouden en wat opmerkingen maken over innovatie is daar een makkelijke manier voor.

Arnoud

6 reacties

 1. Ik denk inderdaad dat dit de enige redelijke reactie is op wat neerkomt op een soort van chantage: Jullie leggen ons regels op die wij niet willen, dan releasen wij die leuke features (die verder ook binnen die regels zouden ingepast kunnen worden) die Europeanen graag willen hebben ook niet.

  Prima toch, geeft concurrenten een voorsprong.

  Het grote probleem is dat een aantal spelers een te grote marktmacht hebben gekregen, en dat we daar iets aan moeten doen. De rest van de wereld heeft hetzelfde probleem, en al zie ik in de VS vanwege de totale politieke patstelling daar niet zo gauw zinnige regels voor wat dan ook opstellen, ik denk dat veel andere landen wel zullen volgen met DMA achtige regels.

 2. The gatekeepers should, therefore, be required to ensure, free of charge, effective interoperability with, and access for the purposes of interoperability to, the same operating system, hardware or software features that are available or used in the provision of its own complementary and supporting services and hardware.

  Dus Apple moet derden toegang geven aan haar AI voice assistant? Als de EU de DMA nodig heeft om concreet monopolies aan te pakken onder het mom van innovatie, dan wens ik ze veel success.

  Ook met het stelen van micropayments, en “unvetted” apps die bij je hardware en core software kunnen en de hele reputatie van Apple als virus-vrij kapot maken.

   1. En waarom zouden we dat doen?

    Ik vind persoonlijk onze vrijheid van meningsuiting te beperkt en de Amerikaanse veel te ruim. Desondanks zie ik de onze interoperabel maken met de Amerikaanse toch echt als een achteruitgang.

    Of nog erger de andere kant op: de onze beperken en interoperabel maken met die in Groot Brittannië.

    De Amerikanen hebben er een handje van om het buitenland hun wetten op te leggen door bedrijven te beboeten die zaken doen met bedrijven die helemaal niet in de VS opereren, maar zich van de VS toch aan hun regels moeten houden.

    Met hun idiote vis expedities in rechtzaken moeten we ons ook niet inlaten. In plaats van interoperabel doen de Fransen het veel beter: het is expliciet strafbaar gesteld om aan een Amerikaans discovery verzoek mee te werken.

  1. Nee. De voice assistant is een red herring. Het gaat om apps kunnen installeren buiten de App Store om en het kunnen opzetten van eigen applicatiewinkels voor iOS. Het gesloten houden van het software-ecosysteem door zo’n machtige partij is een belemmering van daadwerkelijke innovatie. En wat je zegt over virussen en geld zijn geen tegenargumenten, dat adresseren zit al ingebakken in de regels.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.