Misschien voel je je bekeken door de beveiligingscamera bij het huis van de buren. Zo opende een recent Nu.nl achtergrondartikel. Ik was blij dat ik mee mocht doen, want ik krijg dit érg vaak in de mailbox en heel vaak leidt het tot onnodige escalatie.
Allereerst: een beveiligingscamera mag alleen je eigen grond filmen, en slechts als onvermijdelijk ook andere grond (10cm stoep dat grenst aan je voordeur). Jij moet uitleggen waarom de camera niet iets gedraaid kon en die 10cm vermijden. Zie mijn recente blog over het privacykapje.
Ten tweede: heb je echt een camera nodig? Ter afschrikking, werd vroeger wel gezegd. Tegenwoordig lijken weinig criminelen zich te laten afschrikken door camerabeelden. Film gerust mijn hoodie, zeg maar. Idem voor gebruik als bewijs: als je niet kunt zien wie het was, houdt het al snel op. Voor kleinschalige overlast kan het wél nuttig zijn, aha het is díe buurman die z’n hond uitlaat in mijn voortuin elke week.
Maar het belangrijkste is: hoe ga je om met een buur met camera? Uit het artikel:
Zo’n gesprek met de buren is niet altijd eenvoudig, weet Marianne Grooten. Zij is coördinator buurtbemiddeling in Zwolle. “Voorkom dat je uit ergernis op hoge poten naar je buren gaat. Het is niet handig om aan te bellen als je boos bent, want dan overval je iemand. Zeg rustig dat je graag iets wil bespreken en vraag wanneer het uitkomt. Creëer een setting waarin je een goed gesprek kunt voeren.”Je zou denken dat meedenken en een oplossing aandragen – “privacykapje!” – handig zou zijn. Maar doe dat niet meteen:
Een valkuil kan zijn om het meteen over oplossingen te hebben. Dan krijg je meteen een sfeer waarin iemand zich wil verdedigen. Ga ervan uit dat je buren je niet expres willen dwarszitten.Natuurlijk kun je ook escaleren door een klacht bij de Autoriteit Persoonsgegevens of aangifte. Maar dat leidt zelden tot het gewenste resultaat – handhaving – en als er iets gebeurt vanuit zo’n organisatie heb je hoe dan ook de relatie met je buren fors verpest.
Iedereen raadt om die reden dan ook als eerste buurtbemiddeling aan:
Bij buurtbemiddeling worden de problemen tussen buurtbewoners aangepakt door middel van inschakeling van vrijwilligers in de buurt, die vooraf getraind zijn in conflictbemiddeling. In veel gevallen van burenoverlast gaat het daarbij om problemen, die veroorzaakt worden door als hinderlijk ervaren gedrag van buurtgenoten.Wat niet wil zeggen dat je nooit mag protesteren of je rechten doen gelden, maar betrek de bredere context. Je woont tenslotte ook ná die boete en ná dat vonnis nog steeds naast elkaar.
Arnoud
Vervelende vind ik dat je niet wéet of je wordt gefilmd. En welke clouds dat allemaal naartoe gaat (met gezichtsherkennig ook nog wellicht…)
Ik liep toevallig laatst door een nieuwbouwwijk. Minimaal 1 op de 3 huizen had een cameradeurbel. Dus ja, als je daar op de stoep loopt dan filmt iedereen je. En nee, je weet inderdaad niet waar het allemaal heen gaat.
Ik weet de oplossing niet, maar ik heb onderhand niet de illusie dat ik een in wwonwijk niet door cameras word gefilmt.
Te kort door de bocht.
Wij hadden overlast in de flat. Navraag bij de bel eigenaren leverde niets op. De deurbel in kwestie ging pas aan als er iemand aanbelde. (Veel ouderen die willen zien wie er voor de deur staat voor ze opendoen.)
Op verzoek van de VvE zijn de cameras op continu filmen en opslaan op basis van bewegingsdetectie gezet.
Zo hebben we de daklozen geïdentificeerd die onze centrale hal forceerde en s nachts over de gallerij struinden.
Een (beperkte) inbreuk op de privacy mag bij het verhalen/voorkomen van schade. Zolang er maar een belangenafweging gedaan is. Als het weer rustig is hoort die camera weer op “opnemen bij aanbellen” gezet te worden.
Klopt, hier hangt er ook één (en ook richting de openbare weg, hij hangt aan de deurpost), maar hij neemt enkel kort op als iemand m’n tuin in komt. Beelden blijven ook lokaal in mijn geval.
Er hangen zó veel camera’s verkeerd dat het onmogelijk is om zonder opnames over straat te gaan. Als het niet je buurman is, dan is het wel de overbuurman of het huis aan het begin van de straat.
Moet je daar dan allemaal aanbellen, vragen of ze alsjeblieft de camera bijstellen of weghalen? Dat moet dan ook maar bij elk huis op je rit naar je werk. Daar is toch geen beginnen aan?
Aangifte doen heeft ook geen zin. De politie heeft zelfs een (vrijwillig!) register met verkeerd opgehangen camera’s, dus die gaan echt niks doen aan een camera die ze later misschien als bewijs kunnen gebruiken. Blijft alleen de AP over, maar die heeft wel wat beters te doen dan eigenaars van een cameraatje aanschrijven.
Oh, en neem je dan het recht maar in eigen hand en knip je de kabel door, dan ben je natuurlijk opeens wel strafbaar voor vandalisme
De “koninklijke” weg is bij iedere buurman met een videocamera die mogelijk op de openbare weg gericht staat een brief in de bus doen met het verzoek om de camera zo in te stellen dan de openbare weg niet gefilmd wordt en schriftelijk te bevestigen dat deze correct is ingesteld. (Je kunt daarbij ook een AVG verzoek doen met de vraag waar en hoelang gemaakte opnames bewaard worden en met wie ze gedeeld worden.)
Mocht je niet binnen redelijke tijd antwoord krijgen dan kun je naar de rechter stappen, maar dat gaat jou en de buren nodeloos geld kosten. Er is daarbij altijd de kans dat je in het ongelijk gesteld wordt.
Ik voel medelijden voor mensen die zo’n slechte relatie met de mensen in hun buurt hebben dat ze dit soort handleidingen nodig hebben om gewoon de zorgen even te bespreken met de buurman.
Ik heb gewoon met de buren een afspraak, ik film een deel van hun voortuin, zij filmen een deel van mijn voortuin. Dus als er weer eens iemand doorrijdt de op het erf geparkeerde auto’s beschadigd hebben we een grotere kans dat er bewijsmateriaal is.
We zouden eigenlijk deze afspraak moeten vastleggen zodat bij een verslechterde relatie of volgende bewoners er niet opeens bezwaar gemaakt kan worden. Net zoiets als als een schutting op de erfgrens ofzo.
Volgende bewoners kunnen altijd bezwaar maken, de afspraak is niet met hen gemaakt. En mij lijkt dat bestaande buren toestemming ook gewoon in kunnen trekken als ze niet langer willen dat je hun voortuin filmt, ook al is er iets vastgelegd.
Toestemming intrekken die door de vorige eigenaar aan je buren is gegeven?
Dat zeg ik niet. Ze kunnen bezwaar maken tegen het filmen van hun tuin. Zij zijn op dat moment eigenaar en met hen is geen afspraak gemaakt.
Blijft toch wel interessante materie. Als ik op de openbare weg loop, mag ik daar zo’n beetje alles filmen en fotograferen. Als ik een camera vanuit mijn huis dat laat doen, is het plots voer voor discussie.
Het verschil is dat jij beperkt bent in waar je loopt en wat je dan filmt. Die camera rond je huis hangt daar de hele dag en filmt iedereen.
En vergeet niet, die camera’s hebben verrassend goede microfoons. Mijn achterbuurman heeft diverse camera’s rondom zijn huis hangen. Eentje dus vlakbij de erfgrens. Dat betekent dus dat we worden gefilmd als we in een bepaald deel van onze eigen tuin zijn én dat deze buurman ook kan horen wat wij zeggen in een nog groter gebied dan wat hij filmt. Nu vind ik niet zo erg dat hij hoort hoe wij over hem klagen, we hebben toch al ruzie over iets anders dat zij ons verwijten en wij natuurlijk geheel onschuldig in zijn, dus da’s prima. Maar wel iets ook rekening mee te houden.