GPL versie 3: draft 3

Na vijftien jaar is het dan eindelijk zo ver: er komt een nieuwe versie van de GNU General Public License (GPL). De eerste concept-versie kwam in november 2005 uit, en na lang wachten nu dan eindelijk GPLv3 discussion draft 3.

De GPL is de belangrijkste open source licentie. In de juridische literatuur is uitgebreid kritiek geleverd op GPL versie 2 (zie bijvoorbeeld het zeer uitgebreide preadvies Open Source van de Nederlandse Vereniging voor Informatierecht). Toch is GPL versie 2 in de praktijk robuust genoeg gebleken.

De opstellers komen dan ook met versie 3 uit onvrede over bepaalde praktijken in de open source wereld. Zij willen terug naar het oorspronkelijke uitgangspunt: de vrijheid van gebruikers om software te kunnen gebruiken, wijzigen en verspreiden hoort bovenaan te staan.

Deze derde conceptversie bevat een aantal belangrijke wijzigingen ten opzichte van de vorige. Leuk leeswerk voor de zondagmiddag dus.

Meer over GPL versie 3 bij FSF Europe.

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.