Blik in de cockpit van een zombienetwerk

Beveiligingsbedrijf Panda Software heeft een verzameling van meer dan tienduizend gekraakte computers ontdekt die vanuit een centrale pagina beheerd kan worden, zo las ik op Tweakers.net :

De installatie van Zunker – zoals het pakket heet – werd ontdekt tijdens onderzoek naar een virus. Het netwerk bleek voor 95% in Duitsland te staan en gebruikt te zijn om meer dan 1,8 miljoen spamberichten te versturen. Hoewel het relatief gezien geen groot netwerk is, viel het meteen op hoe netjes en gebruiksvriendelijk de software in elkaar steekt: het verzamelt uitgebreide statistieken over zijn slaven, zoals het land van herkomst, de hoeveelheid werk die ze verzetten en zelfs welke virusscanner ze draaien (hoewel die feature niet echt lijkt te werken). De bots nemen regelmatig contact op met hun meester om te laten weten dat ze hem nog kunnen dienen; op het moment van ontdekking bleek dat nog de helft van de zombies strijdklaar was.

Zombie-netwerken als deze zijn verantwoordelijk voor ongeveer 90% van alle spam die op het Internet circuleert.

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.