“Laagste unieke bod”-veiling is stiekem een kansspel

| AE 430 | Informatiemaatschappij | 12 reacties

Een ‘omgekeerde veiling’, waarbij het laagste unieke bod wint, is een kansspel en is daarmee zonder vergunning niet toegesstaan. De onlangs geopende site Bidster zou dus gelijk weer dicht kunnen, aldus het ministerie van Justitie in NU.nl. Iets wat ze eind 2006 ook zeiden over de verkoop van het sms-huis

Volgens de Wet op de Kansspelen is het verboden om “gelegenheid te geven om mede te dingen naar prijzen of premies” tenzij de deelnemers overwegende invloed kunnen uitoefenen op het resultaat. Een loterij mag dus niet (tenzij met vergunning), een kermisattractie waarbij de beste schutter een teddybeer van twee meter krijgt wel.

Hoe zit dat met een veiling? In principe kun je daarbij invloed uitoefenen op het resultaat. Als je genoeg geld meeneemt, win je elke veiling. Bij een omgekeerde veiling, een Dutch Auction, ligt dat iets subtieler. Daar begint de veilingmeester met een maximumprijs, en verlaagt deze met kleine stapjes. Dan moet je net op het goede moment “verkocht” roepen. Daar zit een stukje gokken in, maar wederom: met genoeg geld ga je met de tulpen naar huis.

Bidster claimt dan ook dat zij volstrekt legaal zijn omdat zij ook een omgekeerde veiling hanteren. Maar die van hun is iets subtieler: het laagste unieke bod wint. Dat heet eigenlijk geen omgekeerde veiling maar een unique bid auction. Bij dit systeem zit je niet met zijn allen in een zaal te kijken naar een veilingklok, maar moet je een bod insturen zonder dat je weet wat anderen gaan bieden. Je moet dus laag gaan zitten, en tegelijkertijd iets kiezen dat niemand anders kiest.

En dat maakt het meer een gokspel: raad een getal dat niemand anders weet te raden.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. HI, en wat nou als je, zopals in het geval van Bidster, feedback krijgt na je ingestuurde bod. Mededelingen als;’je bod is niet uniek’ of je bod is wel uniek maar niet het laagste’ maakt het veel meer een behendigheidsspel lijkt het. Wat denk jij daarover? Thomas

 2. Veel heb je niet aan die informatie, lijkt me. Het enige dat je weet, is dat je bod fout is. Maar er zijn zo veel mogelijkheden dat je dat nauwelijks helpt om een beter bod te doen. Daarmee heb je nog steeds niet in overwegende mate invloed op de uitkomst.

  Stel je gooit geblinddoekt pijltjes naar een dartbord. De spelleider zegt dan “nee, dat was niet in de roos”. Ga je daar beter van gooien?

 3. Hi Arnoud, Je hebt nu tegenwoordig ook budson.com waar ze cent-veilingen hebben. Per bieding gaat het bod 1 cent omhoog en gaat er een timer lopen. Als de timer op nul komt heb je gewonnen, maar als een ander bied gaat de prijs met een cent omhoog en begint de timer weer vanaf het begin te lopen. De prijs blijft heel laag, maar je betaald wel 1,50 Euro per bieding (SMS-je) of minder als je biedcredits koopt. Als ze een LCD-TV van 2000 Euro voor 100 Euro verkopen hebben ze dus 10000 biedingen gehad en dus 10000 x 1 Euro (SMS-jes en biedcredits) = 10.000 Euro ontvangen. Hoe legaal is dit, zeker als je bedenkt dat er geen enkele zekerheid is dat ze niet zelf, echt of via het biedprogramma, meebieden totdat ze genoeg verdient hebben aan de overige biedingen. En als er te weinig mensen meebieden winnen ze gewoon zelf. Chris

 4. Altijd weer amusant die typisch Nederlandse kleingeestigheid; nu moet ik ??? 1,50 betalen om ??? 25,00 te mogen betalen voor een artikel wat me in de winkel ??? 1000,00 kost. En de verkoper verdient er ook nog aan….

  Vreemde reactie altijd, dat vraag je je toch ook niet af wanneer je je boodschappen det in de supermarkt?

  Even buiten de vraag of dit legaal is, en mij lijkt van wel, is dit toch een slim concept? Je hebt vanzelfsprekend maar 2 winnaars, de aanbieder en de uiteindelijke koper, maar je bepaalt zelf hoeveel keer je een SMS-je stuurt.

  Is een loterj (bijv. de staatsloterij) niet op hetzelfde gebaseerd? Veel loten verkopen (=veel sms-jes) en relatief weinig winnaars???

 5. Bij Bidster kun je ook altijd winnen als je maar genoeg geld meeneemt. Voorbeeld je kan bij Bidster ook interval biedingen doen, dat betekent je kan een serie biedingen kopen bv van 0 tot 9 beginnend bij elk wilekeurig getal. Als je laag in het begin van de veiling een serie koopt heb je kans dat het laagste unieke bod erbij zit. Als het laagste unieke bod uit jou rijtje loopt koop je gewoon weer een nieuw. Zo zit het laagste bod altijd in jou serie en win je dus ook altijd.

 6. Wat is een kansspel? een spel waar je moet betalen om mee te mogen doen? Elke veiling is een kansspel toch? je moet bieden… Bij sommige bied je 1 cent de ander een vastbedrag. Kijk maar naar eBay. Daar kun je bieden tot je een ons weegt net als marktplaats. Tis altijd maar de vraag naar wie het item gaat. Wat dacht je van al die verzekeringen en andere instellingen die zeggen ‘sluit een … af en maak kans op die fantastische …’ dat kan blijkbaar ook allemaal. Ik weet dat als je iets in de vorm van een kansspel hebt en het bedrag per jaar rond de 1500 euro ligt, je niet onder de kansspelen valt. Dus als je aan 1500 euro per jaar spullen veilt (1500 produkten van 1 euro) je dus nog geen kansspel hebt. Zoiets was het geloof ik. Niet exact zeker van het max. bedrag.

 7. Een kansspel is een spel waarbij het geluk bepaalt of je wint. Een veiling is geen kansspel, want een veiling win je als je gewoon een hele grote zak geld meeneemt. Roulette is wel een kansspel want je kunt niet beinvloeden waar het balletje valt. (Bij poker is dit een hele moeilijke vraag).

  Die verzekeraars bieden met hun “en maak kans op” waarschijnlijk een “promotioneel kansspel” aan. Dat is een uitzondering in de wet: je mag een product of dienst promoten via een kansspel. Inderdaad zitten daar die grenzen aan van rond de 1500 euro maar je moet ook producten of diensten promoten. Een pokersite met maximaal 1500 euro winst is nog niet toegestaan.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS