MSNBC koopt sociale nieuwssite – inclusief comments?

MSNBC koopt de sociale nieuwssite Newsvine, meldt Planet. Bij Newsvine kun je (net als bij Digg, NUjij en collega’s) nieuwsberichten aanmelden waar dan op gestemd kan worden. Ook worden artikelen voorzien van tags of trefwoorden, zodat iedereen precies kan lezen wat hij wil. Het belangrijkste aspect is echter het commentaar dat mensen achter kunnen laten, plus de mogelijkheid om eigen artikelen of columns te schrijven op de site.

Bij de aankoop van zo’n site is natuurlijk altijd de vraag wat er gebeurt met al die user-generated content. In principe liggen de rechten daarop bij de schrijvers er van. Dat kun je veranderen via een contract, en dat is ook precies wat Newsvine gedaan heeft:

By transmitting or submitting User Content to the Site, you hereby (a) grant Newsvine a non-exclusive, irrevocable, royalty-free, perpetual and fully sublicensable and transferable right to use, reproduce, modify, adapt, translate, distribute, publish, create derivative works from and publicly display and perform such User Content in any media, now known or hereafter devised; and (b) grant Newsvine, its affiliates and sublicensees the right to use the name, identifier, or any portion thereof, submitted in connection with such User Content, if they so choose.

Vrij vertaald staat hier dat Newsvine alles mag doen met het werk, behalve claimen dat ze de eigenaar er van zijn. Inclusief wijzigen of doorverkopen.

Wat ik wel mis, is wat er met de overeenkomst gebeurt als Newsvine van eigenaar verandert. Newsvine is een Inc, een beursgenoteerde firma. Deze wordt dus gekocht door MSNBC, maar blijven ze bestaan als zelfstandige entiteit? Zo ja, dan is er niets aan de hand: het contract tussen Newsvine en de deelnemers blijft dan geldig. Gaat MSNBC de firma opheffen en de content onderbrengen bij henzelf, dan hebben ze een probleem. Het contract vermeldt namelijk niet dat de licentie dan overgaat naar de nieuwe entiteit.

Via Rough Type.

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.