Het bedrijfsleven als politieagent

Wat kocht je vorig weekend bij Albert Heijn? Waar was je gisteren toen je twintig minuten met je vriendin belde? Welke films huurde je? Wat is je banksaldo? Welke websites bezocht je? Hoe lang? En welke afbeeldingen heb je gedownload?

Zo begint een mooi overzichtsartikel in Intermediair getiteld Bedrijven moeten steeds meer gegevens verzamelen.

Sinds 1 januari vorig jaar kan de overheid al deze informatie opvragen door de invoering van de Wet Vorderen Gegevens. Straks, vermoedelijk eind dit jaar, kan de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) al deze bestanden aan elkaar koppelen en met slimme software doorzoeken op verdachte verbanden.

En niet alleen de AIVD. Ook de politie kan steeds meer gegevens over steeds meer handelingen van de burger opvragen. Bij de bank. Bij de Albert Heijn. Bij de videotheek. Bij de mobiele telefoonoperator. Wat blijft er zo nog over van de online privacy?

Ik heb niets te verbergen, denkt u misschien. Maar vergeet niet, we hebben privacy-regels om dezelfde reden dat de politie een afdeling Interne Zaken heeft. Mooi voorbeeld uit 2005: meer dan tweehonderd agenten gluren in het dossier van voetballer Van Persie na diens arrestatie. Ik snap best dat ze dat willen, maar dat moet niet kunnen.

Via Opinieweblog.

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.