Internet account afsluiten wegens filesharen – zonder proces

De discussie over filteren van filesharing, en met name hoe je daar legitiem hergebruik kunt toestaan, lijkt nog niet goed en wel op gang of de auteursrechtenlobby gaat alweer een stapje verder. De Britse collega’s van BREIN willen dat providers klanten afsluiten als die illegaal filesharen.

Tegenover ZDNet verklaarde John Lovelock:

I think where it can be demonstrated to the ISPs that there is evidence which would be admissible in a court of law, but [rights holders’ representatives] are happy to provide it to you as a service provider to demonstrate that Joe Soap is using your network for illegal activity, we would ask you to ban him from using your internet connections.

If there’s evidence of that person then joining another ISP and then taking up again, we would go to that ISP and say: “Here’s the evidence and we don’t think they should be allowed to use your network.

Nu hebben de meeste providers in hun algemene voorwaarden staan dat de klant geen illegale zaken mag uithalen via zijn account. Dat kan reden voor afsluiting zijn. Op zich niets mis mee, maar het is niet de provider die bepaalt of iets illegaal is. Dat doet de rechter. En als die zich uitgesproken heeft, kan de provider met een beroep op die algemene voorwaarden het account afsluiten.

Een account afsluiten omdat een organisatie beweert dat er sprake is van inbreuk op auteursrechten, gaat aan dit principe voorbij. We hebben niet voor niets rechtbanken: daar worden het bewijs gewogen, de stellingen gecontroleerd en beide partijen gehoord. En gaat het dan toch nog fout, dan is er altijd hoger beroep.

Remy Chavannes schrijft dan ook terecht in zijn column op NU.nl:

De vigilantes van FAST zijn gefrustreerd over de traagheid van het juridische proces en willen graag voor eigen rechter gaan spelen. Dat is begrijpelijk. Maar net als in de analoge samenleving is ook op internet eigenrichting niet de oplossing.

Het grote probleem voor organisaties als Brein en FAST is dat miljoenen internetters er niets fouts in zien om muziek of software uit wisselen. Als zij al weten dat het verboden is om een cd of mp3 voor een vriendje te kopiëren, vinden ze het nog altijd onschuldiger dan het roken van een joint of het fietsen zonder licht. Van auteursrechtinbreuk is nog nooit iemand dood gegaan en je ouders zijn al lang blij dat je niet aan het videochatten bent met enge mannen.

Het wordt dan ook tijd voor een nieuwe auteurswet.

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.