De eisen voor inbreuk op auteursrecht

Een lezersvraag over het bewijzen van inbreuk op auteursrecht:

In hoeverre wordt geacht dat teksten hetzelfde kunnen zijn? Ik bedoel, het kan voorkomen dat er een paar regels zijn in een artikel die exact hetzelfde zijn als in een ander artikel. Is dit inbreuk op auteursrecht?

Dat twee dingen lijken, is niet genoeg. Er is pas sprake van inbreuk op auteursrecht wanneer er creatieve stukken ontleend zijn aan het origineel. Eerst moet dus worden vastgesteld welke van de twee op elkaar lijkende werken het oudste is. Vervolgens wordt gekeken welke stukken daarvan ook terug te vinden zijn in het jongste werk. Daarna is de vraag of die stukken ‘creatief’ zijn. Een zakelijke zin zoals “Peter is 32 jaar” is niet creatief, en als twee artikelen diezelfde zin bevatten, is dat nog geen inbreuk.

Als dit kan worden aangetoond, is er meestal sprake van inbreuk door het jongste werk. De maker daarvan kan echter nog bewijs leveren dat hij niet ontleend heeft, maar het zelf heeft gemaakt en dat de gelijkenis toeval is. Twee foto’s van het Paleis op de Dam in Amsterdam zullen veel op elkaar lijken maar kunnen best onafhankelijk gemaakt zijn.

Een mooi voorbeeld is het al wat oudere Barbie/Sindy-arrest.

Barbie versus Sindy

De Barbie-pop (links) is auteursrechtelijk beschermd. De Sindy-pop (rechts) leek er wel erg veel op. De makers daarvan moesten toen proberen te bewijzen dat hun pop toch echt geheel zonder kennis van de Barbie gemaakt was.

Arnoud

3 reacties

  1. Maar wat doe je als je af en toe teksten schrijft, die soms publiceert of naar mensen stuurt die daarvoor interesse hebben en dan ontdek je plots dat iemand zo een tekst van je op zijn website publiceert, zonder je toestemming en met zijn eigen naam eronder als auteur? Een peperdure advocaat nemen of je intellectueel eigendom gewoon maar laten stelen?

  2. Schadevergoeding hoeft voor me niet. Ik heb nog nooit geld verdient met mijn teksten. Ik wil gewoon dat die tekst verwijderd wordt of dat hij onveranderd (er werden kleine veranderingen aangebracht) gepubliceerd wordt met mijn naam eronder. Maar die persoon reageert dus gewoon niet op mijn mails. Bijkomend probleem, die tekst komt uit een gemeenschappelijk project met die persoon wat door omstandigheden stopgezet werd. Hij heeft er dus ooit wel de tekst geredigeerd. Ik maak nogal veel taalfouten omdat NL niet mijn moedertaal is. 😉 Daarbij is het ook nog een grensoverschrijdend probleem omdat ik in Belgi? woon en hij in Nederland. Het erge is dat hij nog 83 andere teksten van mij heeft waarmee hij in theorie hetzelfde kan doen. Hij steelt dus misschien heel mijn kennis en werk.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.