De regelneef van Musicopy

Een lezer was op zoek naar de regelneef. Nee, niet die van Koot & Bie maar van Nederhopper Extince. En die zou hierrr moeten staan, maar dat viel vies tegen:

Helaas wordt het mij onmogelijk gemaakt door de organisatie van Musicopy om door te gaan met deze website. De personen achter deze organisatie komen op voor de belangen van muziekuitgevers die blijkbaar niet willen dat de songteksten gelezen worden. Oh nee, dat zeg ik verkeerd, ze willen er uiteraard geld voor hebben. Aangezien ik geen geld ga geven aan een organisatie die niet duidelijk laat zien aan wie zij het geven en hoe zij de inkomsten duidelijk verspreiden, ben ik dus helaas genoodzaakt om de website te stoppen.

Op songteksten zit inderdaad gewoon auteursrecht. Je mag dus geen songteksten op je site zetten zonder toestemming. Die toestemming moet je bij de maker (componist) zien te halen. Stichting Musicopy is opgericht door een aantal componisten om licenties aan gebruikers voor het gebruik van bladmuziek (liedteksten en muzieknotaties) te verstrekken. Anders dan b.v. de BUMA of de Thuiskopie is Musicopy niet door de minister aangewezen. Maar iedereen mag natuurlijk een stichting of ander bureau beginnen om licentievergoedingen te innen namens auteursrechthebbenden, en wie dat een goed idee lijkt mag daar lid van worden. Zelfs als de club 50% administratiekosten vraagt.

In augustus was er nogal wat gedoe om Musicopy, dat begonnen was om zangkoren “boetes” op te leggen voor het kopiëren van partituren en bladmuziek zonder licenties bij hen te nemen. Nu is er in Nederland maar één instantie die boetes op kan leggen, en dat is de overheid. Meestal de rechter dus, hoewel ook het Openbaar Ministerie of een orgaan zoals de OPTA boetes kunnen opleggen. Musicopy werd dan ook door minister Hirsch Ballin op de vingers getikt, wat de club zelf overigens een constructief overleg noemde.

In ieder geval, het is sneu voor de lezer maar zonder toestemming van de componist mag je toch echt geen site vol lyrics aanbieden. Ook niet als het, zoals bij deze site, geheel niet-commercieel is.

Arnoud

2 reacties

  1. Zelf heb ik enkele jaren geleden ook een populaire songteksten website gehad, alleen toen der tijd lukte het mij maar niet om de website legaal te exploiteren, wat voor mij uiteindelijk ook de reden was om de website op te doeken. Bij Musicopy zie ik een tarief staan dat neerkomt op 2.55 euro ex btw per maand, per 100 songteksten. Dat is naar mijn idee aan de hoge kant, maar misschien valt daar over te onderhandelen. Daarnaast kun je nu je website eindelijk wel legaal exploiteren.

    Het is overigens wel cru dat Sleurink Musicopy voor profiteurs uitmaakt, terwijl hij weigert te betalen voor het gebruik van andermans intellectueel eigendom, maar er wel geld mee probeert te verdienen door er Adsense advertentieblokken bij te plaatsen. Als laatste wel op te merken dat ik zelf ook geen fan ben van de handelswijze van clubs als Musicopy.

  2. @Arnout Veenman: Even voor de duidelijkheid. Ten eerste wist ik niet dat er auteursrecht op songteksten zitten en heb ik daar nooit rekening mee gehouden, totdat ik bericht kreeg van Musicopy. Ten tweede heb ik nooit gezegd dat ik niet wil betalen voor auteursrechten. Ik wil niet betalen aan een organisatie die niet duidelijk aangeeft waar het geld naar toe gaat. Ten derde heb ik inderdaad Adsense. Helaas is het niet geheel gratis om een website draaiende te houden. Met de bijdrage die ik van Adsense krijg had ik in ieder geval iets om stroom, hardware etc. van te kunnen vergoeden. Als ik het had gedaan om commercieel belang was ik in ieder geval ook niet gebleven bij een URL als http://www.sleurink.nl en had ik allang banners en nog meer van dat soort activiteiten gestart. Ten vierde vind ik Musicopy inderdaad profiteurs, aangezien er bij dit soort organisaties veel geld aan de strijkstok blijft hangen en totaal geen openheid van zaken gegeven wordt over hetgeen ze uitvoeren. Overigens een grotere uitleg van het verhaal van mijn kant: http://weblog.sleurink.nl/index.php/archives/musicopy-vs-sleurinknl

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.