Opgenomen gesprekken publiceren

Via mijn referer log vond ik deze vraag op een forum over bijstand, onder het kopje Onterecht beschuldigd van agressie!! De vraagsteller had telefonisch geklaagd over een “bitse reactie” van een medewerkster van de Sociale Dienst, en de persoon aan de andere kant had dit verstaan als “die bitch z’n reactie”. Wat aanleiding was om maatregelen tegen de vraagsteller te nemen. Die schrijft:

Ik heb een opname van het gesprek (en ja ik heb uitgezocht dat het legaal is om je eigen gesprekken op te nemen), mag ik dit als bewijs invoeren bij dat gesprek om aan te tonen dat het gaat om een misinterpretatie van het gezegde? Of moet ik een officieel bezwaarschrift indienen?

Inderdaad mag je je eigen telefoongesprekken opnemen. Het is pas strafbaar als je een gesprek opneemt waar je geen deelnemer aan bent. Je hebt dus geen toestemming nodig om je eigen gesprekken op te nemen, en je hoeft het zelfs niet te melden (al is dat wel netjes).

Maar, zoals verderop in de discussie naar voren kwam, je mag niet zomaar gesprekken publiceren zonder toestemming van je partner. Die verwacht dat zo’n telefoongesprek vertrouwelijk is, en publicatie zal dus al snel schending van zijn of haar privacy opleveren.

Of dat hier ook opgaat? Ik denk het niet. De medewerker van de sociale dienst heeft zelf de inhoud van het gesprek doorgegeven om te klagen over het taalgebruiker van de beller. Zij kan er dan moeilijk bezwaar tegen maken als de beller laat horen wat er werkelijk gezegd is.

Arnoud

5 reacties

 1. Ik werk bij de klantenservice van een groot bedrijf. Onlangs heeft een radioprogramma mij gebeld uit naam van iemand die problemen met ons had. Tijdens dit gesprek is geen toestemming gegeven voor opname, ook is mij niet bekend gemaakt dat de opname gebruikt zou worden om te publiceren. Het gesprek is op de radio geweest en er zijn zelfs dingen uit geknipt waardoor ik nog slechter voor de dag kom dan eigenlijk het geval was. Kan ik hier iets tegen doen?

  mvg, Simone R

 2. Oude post, maar mijn geduld met een zekere teleco begint op te raken. Ik neig er heel erg naar de gesprekken op te gaan nemen en met namen eruit gepiept op youtube te gooien.

  Ik probeer inmiddels al jaren glasvezel tot mijn huis te krijgen. Dat klinkt ingewikkeld, maar zou het niet moeten zijn. De glasvezel ligt al tot in de technische ruimte van het complex. Het gaat dus alleen om het stuk technische ruimte->woning.

  Het begon met een haalbaarheidsonderzoek: traag, maar positief het was haalbaar. Vervolgens hadden ze maanden later op de ALV iemand gestuurd die de bestel procedure uitlegde, dus glasvezel besteld KPN neemt reggefiber over, funkstille. Vraag naar status: uw benedenbuurman wil niet meewerken. Navraag beneden buurman:”Ik ben nooit benaderd” Nabellen bij kpn: Wij hebben hem geprobeerd te bellen, maar hij nam niet op. Probeer het nog eens, want hij is wel bereid mee te werken. Helaas kan dat niet, we moeten het opnieuw opstarten en het haalbaarheidsonderzoek moet gedaan worden. Oude onderzoek was blijkbaar ‘zoek’.

  Nieuw onderzoek gedaan, weer haalbaar. Weer geen doorgang gevonden: deze keer afwisselend: benedenbuurman, die wederom van niets weet. de koker is te vol (ik kan zelf een trekdraad door die koker naar de technische ruimte trekken zonder bij de benedenbuurman te hoeven aankloppen!) of simpelweg glasvezel is bij u niet mogelijk. Ik heb aangegeven dat ik een trekkabel heb liggen als hun monteurs incompetent zijn kan ik wel zorgen dat er al een kabel ligt. Dat is echter niet mogelijk want als ze de kabel zelf niet leggen kunnen ze de kwaliteit niet garanderen. Ik twijfel ernstig of ze de betekenins van het woord kwaliteit kennen.

  Na verloop van tijd kwam hij weer terug: haalbaarheidsonderzoek moet opnieuw gedaan worden. En daar zijn we bij vandaga aangeland.

  Iedere keer als je ze belt is er dus een andere reden waarom het niet zou kunnen. Ze lopen wel mooi reclame te maken met glasvezel aanleggen en hoe goed en klantvriendelijk ze wel niet zijn en als ik ze aanspreek op hun inconsistente antwoorden dan wordt ik voor idioot uitgemaakt. Ik zie niet hoe ik het liegen anders kan aanpakken dan door het openbaar te maken, uiteraard alleen met de bedrijfsnaam erbij, de naam van de medewerker zal ik eruit piepen. Hoe problematisch is dat? Kan zo’n medewerker ondanks het weg piepen van de naam bezwaar maken?

  Ik ben zo pissig dat ze me als een idioot behandelen die niet door heeft dat ze smoesen lopen te zoeken. Maar ze zijn de enige partij die de verbinding aan kunnen leggen die ik nodig heb. Ziggo is het enige alternatief en die hebben (ook een leugen trouwens, het is technisch nu gewoon mogelijk) gezegd dat de upload pas verhoogd kan worden als de nieuwe docsis standaard wordt uitgerold.

  Helaas heeft onze overheid een hop telco fusies toegestaan waardoor we nu met een markt met arrogante ondernemingen zitten die niets doen, want er is toch geen concurrentie. Ze liegen en bedriegen over de reden dat het niet aangelegd kan worden.

   1. Als ze me de ene keer vertellen dat in hun systeem staat dat de buurman niet meewerkt (die nooit benaderd is) en de volgende keer dat het systeem aangeeft dat het niet mogelijk is, en dat ze niets weten van mijn buurman, dan is stupidity een gegeven. De stupidity dat ze niet eens consistent kunnen liegen!

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.