Domeinnaambedrijf Network Solutions ‘kaapt’ domeinnamen

Domeinnaambedrijf Network Solutions ‘kaapt’ domeinnamen, meldt NU.nl. Network Solutions is één van de grootste bedrijven voor het registreren van domeinnamen. Als je echter op hun website gaat kijken of de domeinnaam nog vrij is, registreert Network Solutions vervolgens snel de naam om deze voor vijf dagen vast te houden. De geïnteresseerde kan de naam dan alleen nog bij Network Solutions registreren en niet meer bij een concurrent.

Dit is bepaald niet netjes natuurlijk. Als ik iemand vraag om te kijken of de Bijenkorf nog dat ene shirt heeft hangen in mijn maat, verwacht ik niet dat hij het dan snel zelf koopt om mij vervolgens het dubbele van de nieuwprijs te rekenen. Maar legaal is het in principe wel. Het is een kwestie van vertrouwen wanneer je iemand vraagt om iets voor je na te gaan dat die persoon er geen misbruik van maakt. Er gaan al jarenlang geruchten dat malafide internetbedrijven deze praktijk, domain name frontrunning, hanteren, maar dit is de eerste keer dat zo’n zaak aan het licht komt. En dan ook nog eens met één van de grootste en bekendste internetbedrijven.

In diverse voorbeelden vragen mensen of domeinnamen met merknamen nog vrij zijn, en ook die registreert Network Solutions dan vrolijk. Is het merkinbreuk om iemands merknaam te registreren, zonder dat je er ook werkelijk een website aan hangt?

In Nederland is één keer iets dergelijks aan de orde geweest. In de zaak KLM & Alitalia – Trading House Morellino had de laatste de domeinnaam “klm-alitalia.com” geregistreerd maar niet in gebruik genomen. Toch vond de rechter dat hier sprake was van merkinbreuk:

Als er geen actieve website aan een domeinnaam is gekoppeld blijft toch de dreiging van een merkinbreuk bestaan. Het gereserveerd houden van de domeinnaam klm-alitalia.com wordt aangemerkt als een gebruik voor waren waarvoor de merken zijn ingeschreven en daarmee als inbreuk op die merken.

Enigszins opmerkelijk, omdat je aan een domeinnaam zelden kunt zien voor welke dienst deze gebruikt gaat worden. Maar in dit specifieke geval lijkt het me duidelijk dat deze domeinnaam alleen voor vliegreizen en aanverwante diensten geschikt is. Het zou kunnen dat er een pizzeria is waarvan de eigenaar Kaspar Luigi Massimo heet en die al haar ingrediënten uit Italia haalt, maar dat lijkt me toch ietwat onwaarschijnlijk.

Network Solutions reageert alsof er niets aan de hand is:

In response to customer concerns about Domain Name Front Running (domains being registered by someone else just after they have conducted a domain name search), we have implemented a security measure to protect our customers. The measure will kick in when a customer searches for an available domain name at our website, but decides not to purchase the name immediately after conducting the search.

Een nogal merkwaardige reactie: om klanten te beschermen tegen mensen die zomaar hun gewenste naam registreren, registreren wij deze namen zelf maar.

Domain Name News meldt nog dat dit tegen de reglementen voor domain name registrars is:

Registrar shall not (i) submit any application for the registration, renewal, transfer, modification or cancellation of a Domain Name registration or any other request or transaction relating thereto purportedly on behalf of any Person when it is not in fact so authorized, or on behalf of a non-existent Person; (ii) accumulate or warehouse Domain Name registrations with which Registrar or such Person has no reasonable connection, for the purpose of removing them from availability for others, transferring them for immediate or deferred direct or indirect gain or profit or for any other reason whatsoever, nor shall it knowingly participate in any such undertaking.

Arnoud

6 reacties

 1. “Is het merkinbreuk om iemands merknaam te registreren, zonder dat je er ook werkelijk een website aan hangt?”

  Voor zover deze vraag niet retorisch bedoeld was: om te kwalificeren als merkinbreuk moet de registratie van een domeinnaam gepaard gaan met het gebruik van het domein in verband met de producten of diensten van de klassen waarin het merk werd geregistreerd, op een manier die kan leiden tot verwarring van het publiek. Voor bekende merken is die bescherming breder. Daaruit zou je dus mijns inziens kunnen stellen dat de registratie an sich geen merkinbreuk uitmaakt, maar dat je voor merkinbreuk eerder gaat kijken naar het gebruik van het domein.

  Het registreren zelf valt in veel gevallen wel onder specifieke wetgeving. In Belgi? is er zo de Wet betreffende het wederrechtelijk registreren van domeinnamen (26 juni 2003) die de volgende registraties verbiedt:

  “het, zonder enig recht of legitiem belang jegens die domeinnaam, en met het doel een derde te schaden of er een ongerechtvaardigd voordeel uit te halen, laten registreren door een officieel erkende instantie gemachtigd voor registratie, al dan niet via een tussenpersoon van een domeinnaam, die ofwel identiek is aan, of die zodanig overeenstemt dat hij verwarring kan scheppen met, onder meer, een merk, een geografische aanduiding of een benaming van oorsprong, een handelsnaam, een origineel werk, een naam van een vennootschap of van een vereniging, een geslachtsnaam of de naam van een geografische entiteit, die aan iemand anders toebehoort.”

  Mij lijkt het dat de registraties van Network Solutions -voor zover het om merken gaat- in Belgi? alvast zo zouden kunnen worden aangepakt: zij hebben geen legitiem belang of recht op de naam; en volgens mij kan worden geargumenteerd dat het doel van de registratie het behalen van een ongerechtvaardigd voordeel is. Wanneer je je website presenteert alsof een neutrale whois search wordt aangeboden, en vervolgens de de opgezochte domeinnaam registreert met als finaal doel de verkoop aan de zoeker, lijkt het mij niet dat je het beoogde voordeel kan rechtvaardigen.

  Ik veronderstel dat er vergelijkbare wetgeving bestaat in Nederland?

 2. Een dergelijke wet bestaat niet in Nederland, voorzover ik weet. Die KLM-Alitalia-zaak is de enige die ik kende waarbij de enkele registratie al voldoende was om merkinbreuk aan te nemen. In Gaos/Passies werd in eerste instantie de registratie juist geen merkinbreuk geacht, maar moest Passies de domeinnaam afstaan omdat Gaos er een groter belang bij had. Dit werd in hoger beroep vernietigd omdat een groter belang hebben nog geen reden is om een domeinnaam te mogen opeisen.

  Wellicht dat je zou kunnen vangen onder “ongerechtvaardigd voordeel trekken uit of afbreuk doen aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van het merk” (art. 2.20(d) BVIE).

  Het SIDN-reglement heeft verplichte arbitrage bij conflicten over domeinnamen. Dit noemt expliciet merkinbreuk door de registratie als grond voor arbitrage. Ik ken geen zaken waarin de merkhouder dit won van een domeinnaamhouder die verder niets deed met het merk.

  Arnoud

 3. Het zure is dat het voor hun geheel gratis is om vijf dagen die domeinnamen vast te leggen. Waarschijnlijk doen ze het ook alleen bij .com/.net/.org namen, omdat daar de regel op van toepassing is. Registrars kunnen binnen vijf dagen kosteloos de registratie ongedaan maken.

 4. Ik begrijp de ophef niet helemaal. Je weet als bezoeker van network solutions wat zij vragen voor een domeinnaam registratie. Als je niet van plan bent om via network solutions een domein te registreren, waarom dan wel de mogelijkheid gebruiken om domeinnamen te zoeken via network solutions? Dan gebruik je toch de registrar/isp waar je ook uiteindelijk gaat registreren?

 5. Stel je wilt een huis kopen maar het dak moet worden vervangen. Dan kun je alvast een aantal dakdekkers om een offerte vragen, om dan die prijs in je hypotheek mee te nemen. Ik zou dan toch gek staan te kijken als een van die dakdekkers dan snel even het huis kocht en mij 20.000 euro extra ging vragen. Misschien wat gezocht voorbeeld maar dat is wat NS doet.

  Om te weten wat een registratie kost, moet je bij de meeste registrars beginnen met dat zoekgleufje met “Is deze domeinnaam nog vrij”. Gewoon een lijstje met tarieven zoeken op domeinnaam-extensie is vaak heel wat meer gedoe.

 6. Hilarische thread op http://reddit.com/info/64xuh/comments/ De domeinnamen daar vermeld waren vrij allemaal heel grappig in combinatie met de heel corporate tooth-paste smiling jongeling die er gisteren nog stond: http://theguyinthepictothebottomrightfucksonthefirstdate.com/

  nog te zien in Google cache: http://66.102.9.104/search?q=cache:Sa0Z1JEYJTkJ:theguyinthepictothebottomrightfucksonthefirstdate.com/+http://theguyinthepictothebottomrightfucksonthefirstdate.com/&hl=en&ct=clnk&cd=1&gl=uk

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.