Videoclip per beveiligingscamera

cctv-band.jpgStel je wilt een videoclip maken maar je hebt geen geld voor een camera. Wat doe je dan? Dan zoek je plekken op waar ze veel beveiligingscamera’s hebben, je treedt recht voor de lens op en je vraagt de firma vervolgens om inzage in je persoonsgegevens. Want een videopname waar je herkenbaar op staat, is een persoonsgegeven.

Dit is namelijk precies wat de Engelse band The Get Out Clause heeft gedaan met hun laatste nummer (ik krijg de embed niet werkend, sorry).

In principe zou dit in Nederland ook moeten kunnen. Ook bij ons zijn afbeeldingen en opnamen van mensen persoonsgegevens, zolang ze er maar herkenbaar op staan. Je zou dus bij de Blokker een kopietje moeten kunnen krijgen van de beveiligingsbeelden van het moment dat je in de winkel was. Maar of dat in de praktijk ook gaat werken?

Via Slashdot.

Arnoud

11 reacties

 1. Hoi Arnoud (deze keer de spelling van je voornaam wel juist),

  Dit idee is al eerder eens uitgevoerd door een kunstenares, ene Manu Luksch:

  By taking CCTV of herself and blocking out the faces of anyone else captured on it, she created a story set in the future, in the “faceless world” – with herself as the only woman with a face. “We’re being filmed all the time, in all sorts of situations, by CCTV cameras,” Ms Luksch told BBC World Service’s Digital Planet programme. “As a filmmaker, I was really questioning myself – where I should bring in my own camera. “I found out that under the Data Protection Act (DPA), one has the right to retrieve data which is held upon oneself. This does not only apply to medical and financial data, but also to CCTV images.”

  Meer op http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6654971.stm en http://www.ambienttv.net/content/?q=node/426

 2. Een persoonsgegeven is elk ding waar jij mee te herkennen bent. Op een video-opname ben jij te herkennen, dus is het een persoonsgegeven. Dat staat in artikel 1 van de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

  De video-opnames opvragen waar jij opstaat, valt in principe onder het recht van inzage dat je dwingend hebt volgens die WBP. Wel zou de verwerker (het bedrijf dat je filmt) kunnen aanvoeren dat het onredelijk veel werk voor ze is om die opnames allemaal af te kijken om te zien of jij misschien ergens opstaat.

 3. Maar…

  Het doel van een beveiligingscamera is toch het voorkomen en opsporen van strafbare feiten?

  Het opvragen van de beelden van die camera’s gaat dankzij artikel 35, toch? Als ik dan verder lees:

  Artikel 43 De verantwoordelijke kan de artikelen 9, eerste lid, 30, derde lid, 33, 34 en 35 buiten toepassing laten voor zover dit noodzakelijk is in het belang van: a. de veiligheid van de staat; b. de voorkoming, opsporing en vervolging van strafbare feiten;

  Dat zou een perfecte verdediging zijn, toch?

 4. Dennis: artikel 43 lid a en b geldt in principe alleen voor opsporingsdiensten. Een private partij kan niet zomaar persoonsgegevens verzamelen en dan zeggen dat dat ter “voorkoming, opsporing en vervolging van strafbare feiten” is. Wellicht als hij privedetective of zo is. Daar is ook wet- en regelgeving voor, maar daar heb ik me nooit zo in verdiept.

  Bovendien zou je dan alleen de afgifte mogen weigeren omdat het weigeren noodzakelijk is ter voorkoming etcetera van strafbare feiten. Bijvoorbeeld omdat je dan moet onthullen waar je opsporingscamera staat, zodat die waardeloos wordt. Maar in veel winkels is goed te zien waar de camera hangt, en afgifte van beelden kan dan m.i. niet via artikel 43 worden geweigerd.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.