Hoezo “zie wederom hoofdstuk 10”?

Een intrigerende opmerking voor een aantal mensen in mijn blogbericht van gisteren:

(zie wederom hoofdstuk 10)

Welk hoofdstuk 10, vroegen ze mij per e-mail. Nou, dan wordt het toch maar tijd om een tipje van de sluier op te lichten.

Ik ben bezig met een boek over internetrecht. En conceptteksten laat ik stiekem door u proeflezen door ze in de vorm van blogberichten hier neer te zetten. Alleen moet ik dan wel de hoofdstukverwijzingen weghalen natuurlijk.

Nu bent u natuurlijk heel benieuwd wat daar allemaal in komt te staan. Het boek is grotendeels gebaseerd op mijn site (en deze blog). Trouwe lezers zullen dus het nodige herkennen.

Bij deze dan alvast de inhoudsopgave:

1 Valkuilen voor bloggers<br/> De blog als meningsuiting<br/> Basis in de feiten<br/> Auteursrecht op je blog<br/> Bloggen en het werk<br/> Materiaal van anderen<br/> Nieuwsberichten overnemen<br/> Linken<br/> Reacties van lezers<br/>

2 Ruimte voor anderen<br/> Aansprakelijk voor reacties<br/> Selectie is verboden<br/> Ingrijpen in berichten<br/> Verwijderen op verzoek<br/> Juiste motivatie<br/> Sitereglementen<br/> Disclaimers<br/> Privacyverklaring<br/> Briefgeheim op forums<br/>

3 Privacy en profielensites<br/> Wet op de privacy<br/> Verwerking van persoonsgegevens<br/> Informeren, inzage en correctie<br/> Privacyverklaring<br/> Briefgeheim op e-mail<br/> Privacy en internetten op het werk<br/> Persoonsgegevens 2<br/> Regels voor zoekmachines<br/>

4 Hyperlinks, een linke boel?<br/> Verboden hyperlinks<br/> Inline links<br/> Embedded muziek- en filmgebruik<br/> Frames<br/> Zoekmachines en linksites<br/> Ongewenste links<br/>

5 Auteursrecht op internet<br/> Het recht van de maker<br/> Uitvoeringen zijn ook beschermd<br/> Criteria voor bescherming<br/> Beschermde bewerking<br/> Het citaatrecht<br/> Openbare kunst<br/> Portretrecht<br/> Redelijk belang tegen publicatie<br/> Onbekende maker<br/>

6 Eerlijk zullen we alles delen<br/> Legaal downloaden<br/> Het begin van filesharing: Napster<br/> Samenwerkende gebruikers: KaZaA<br/> Gefragmenteerd delen: Bittorrent<br/> Aanbieden van torrents<br/> Identificeren van gebruikers<br/> Toets voor afgifte NAW-gegevens<br/>

7 Creatief met auteursrecht<br/> De regels van Creative Commons<br/> Commercieel gebruik<br/> Afgeleide werken<br/> Gelijk delen<br/> Wettelijke uitzonderingen blijven gelden<br/> Andere afspraken<br/> Handhaving<br/>

8 Terug naar de bron(code)<br/> Samen delen van software<br/> Open source licenties<br/> De BSD licentie<br/> De Mozilla Public License<br/> De Library General Public License<br/> De GNU General Public License<br/> Gewijzigde open source<br/> Wie is de maker?<br/> Unieke risico’s, unieke kansen<br/>

9 Voorwaardelijk webgebruik<br/> Licentieovereenkomst<br/> Algemene voorwaarden<br/> Onredelijk bezwarend<br/> Licentie aan een site<br/> Mashups en API’s<br/> Andermans site scrapen<br/> Substantiële investering vereist<br/> Huizendatabanken<br/> Hergebruiken van zoekresultaten<br/>

10 Merkrecht.com<br/> Merken en domeinnamen<br/> Associatie met de merkhouder<br/> Adverteren met merken<br/> Hoe sterk is een merk<br/> Verworden tot soortnaam<br/> Merkproducten verkopen<br/> Hoger scoren dan de merkhouder<br/>

11 Digitaal zakendoen<br/> Identificatieplicht voor webwinkels<br/> Digitale reclame<br/> Reclamecode voor e-mail<br/> Vinden van producten<br/> Overeenkomst sluiten via internet<br/> Digitale handtekening<br/> Algemene voorwaarden<br/> Bescherming van de consument<br/> Overheidstoezicht<br/> Klantenbestand en persoonsgegevens<br/>

12 Misdaad per PC<br/> Computervredebreuk<br/> Per ongeluk binnendringen<br/> Toegang zonder te betalen<br/> Computervandalisme<br/> Denial of service-aanval<br/> Aftappen van gegevens<br/> Kwaadaardige software<br/> Verboden hulpmiddelen<br/> Moeilijke vervolging<br/>

13 Virtuele wereld, echte wet<br/> Het kader van de spelregels<br/> Schade bij het spel<br/> Schade door de spelleiding<br/> Virtuele grondrechten<br/> Virtuele goederen<br/> Merken en auteursrecht online<br/> Toepasselijk recht<br/>

Als ik wat gemist heb, hoor ik het graag. Voorintekenen mag ook. 🙂

Arnoud

15 reacties

  1. Misschien is een hoofdstuk “Digitale grensoversteek” (“Bits zonder grenzen”?) een idee. Over de internationale dimensies, in hoeverre bepaalde zaken per verdrag of via EU-richtlijnen geregeld zijn, wat de mogelijkheden zijn om van ruimer buitenlands recht gebruik (en misbruik) te maken via internet, uitdagingen en problemen voor de uitvoerende macht… en dergelijke.

  2. Ik vraag me wel af wat de grijze lijst met hoofdstuk 10, Merkrecht.com, te maken heeft. 😉

    Hoodstuk 2, paragraaf “motivatie”. De geplande inhoud ken ik natuurlijk niet, maar als het gaat om de “onderbouwing” van iets, dan is “motivering” juister.

  3. Grr, ik ben nog steeds niet wakker dus. Die verwijzing naar hoofdstuk 10 moet zijn hoofdstuk 11, omdat ik er een nieuw hoofdstuk 1 had voorgeplakt maar vergeten was dat in deze inhoudsopgave te verwerken.

    En in hoofdstuk 2 gaat het om de motivering inderdaad van het mogen verwijderen of inhoudelijk aanpassen van berichten op een forum. Nemen we mee.

  4. Voorinschrijving bij deze, mits je er geen 250 euro voor vraagt natuurlijk 🙂 Lijkt me heel interessant, je blog samengevat tot ??n bruikbaar naslagwerk. Wel -inderdaad- gewoon als PDF, papier neemt mij teveel ruimte in beslag…

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.