Auteursrecht, verleden en toekomst – presentatie bij Wikimedia 2008

wikimedia-conferentie-2008.jpgOp 1 november 2008 organiseert Wikimedia Nederland de vierde Wikimedia Conferentie Nederland, en ik ben uitgenodigd om te spreken over het auteursrecht onder de titel “Verleden en toekomst”.

Ik vind dat ook een mooie titel. Nu nog een mooie presentatie erbij. Hebben jullie suggesties? Waar moet het naartoe met het auteursrecht?

Arnoud

2 reacties

  1. Begin met de geschiedenis van het auteursrecht, zou ik zeggen. 🙂 Het mooie van bijvoorbeeld de presentaties van Lawrence Lessig vind ik altijd dat hij begint met de oorspronkelijke intentie van auteursrecht. Vaak vertelt hij dan nog een mooi voorbeeld over de angst die men toendertijd had bij de opkomst van de gramofoon/platenspeler. Die ongegrond bleek.

    Dan lijkt het me mooi om het oorspronkelijke doel aan het huidige gebruik van het auteursrecht te relateren. Dat dit mede veroorzaakt wordt door de opkomst van pc’s en internet, is duidelijk. De meest recente xkcd over DRM geeft wel mooi aan tot wat voor stuiptrekkingen de industrie heeft: http://xkcd.com/488/

    Van daaruit kun je verschillende scenaro’s voor de toekomst schetsen, met de voor- en nadelen van ieder scenario.

    Alles bij elkaar is dit wel voer voor een uitgebreide presentatie. Ik weet niet of je zoveel tijd hebt…?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.