Niet schrikken!

aanpassing-site-juni-2009.pngTenzij u deze site alleen via RSS leest, is het u vast al opgevallen dat deze site een makeover heeft gekregen. Dat werd de hoogste tijd, want eigenlijk had ik sinds het “ach we doen even snel deze” moment bij het opzetten in 2007 eigenlijk niets meer aan de site gedaan.

Wat vindt u ervan? Eerlijk zeggen, want ik wil natuurlijk graag gelezen en becommentarieerd worden – daarom staat uw commentaar nu ook prominent rechts op de blog.

Arnoud

50 reacties

 1. Prachtig, veel veel beter!

  Nog wel wat tunen maar is echt mierenn… – De verlopende balk bovenin loopt niet door achter de advertentie voor boek en t-shirt. Kan de achtergrond daarvan transparant? – @ kuno: titel post is erg goed idee. Kost wel ruimte maar is het waard, denk ik. – Lijntje boven tags (mooooi) loopt te ver door als je een heel breed scherm hebt. Dan wordt de tekst zo breed en de post zo kort dat het lijntje door het plaatje gaat. (tja, ik zei ook mierenn…). Misschien een maximale breedte toevoegen? – Ik snap het ‘afsluitende’ streepje onder de footer maar ik vind het niet mooi in de rest van het ontwerp passen. – Ik zou de Categorie?n wat compacter vormgeven zodat alles wat beter bereikbaar blijft zonder scrollen. – Het lijkt alsof ik tags mag toevoegen met een invulvakje en een knop. – ‘Zie ook’ titeltje vind ik onduidelijk. Deed mij aan gerelateerde posts denken. – ‘Gerelateerde posts’ zou ik ‘gerelateerde berichten’ noemen – Ik vind het fontje van alle titels wat groot (en ook nog vet!). Beetje schreeuwerig. Wat kleiner staat beter. ‘Categorie?n’ loopt bij mij zelfs uit z’n hokje. – Font gewone tekst mag ook wel puntje kleiner…

  Maarrr, erg mooi zo!

 2. @Marco: de balk rechts is aangepast, de stijlen zijn wat opgepoetst en je reacties hebben een kleurtje. Valt dat allemaal niet op in Safari?

  @Tru: dank je voor de uitgebreide feedback! Ik denk dat ik al je punten mee ga nemen.

  Over de Zie ook: hoe zou ik hem dan moeten noemen? Het zijn de pagina’s met overzichten en algemene dingen. Hm. Eigenlijk niet echt. Ook, ik verplaats de kronieken naar onder de zoekfunctie, die twee zijn tenslotte naslagwerken. De gids legaal bloggen kan wel weg, en de link naar sCNM verwerk ik dan wel in mijn profiel bovenin.

  Over de fontgrootte: ik heb alle fontsizes juist weggehaald omdat mensen dat zelf moeten kunnen instellen. Eens kijken of daar wat aan te doen is.

  @Kuno: goede suggestie, ik moet er wel de plugin voor hacken. Die toont de titel namelijk alleen in een tooltip als je er overheen gaat met je muis.

 3. Ik gebruik een netbook met een 10 inch scherm. In de kolommen rechts (categori?n en zie ook) komt een deel van de tekst net buiten de blauwe kaders. Dit is het geval zowel met Firefox als IE. Mijn schermresolutie is 1024 bij 600 pixels.

 4. @ Arnoud: Default fontgroottes zijn nogal extreem. Ze lijken gemaakt om de verschillende headings zo onderscheidend mogelijk te maken en ze zijn zeker niet gemaakt voor prettige leesbaarheid en aantrekkelijk opmaak. Je kunt ze prima zelf instellen en toch de optie laten tot schalen door de gebruiker. Het toch JOUW site en vormgeving ๐Ÿ™‚

  Als je nog een ‘Zie ook’ overhoudt dan zou ik erover denken om er geen titel boven te zetten en ze te beschouwen als een soort menu-items naar andere delen op je site. Anders wordt het iets vaags als ‘Links’ of ‘Verder’ hetgeen soms best kan.

  Succes!

 5. De opmaak van de reacties zijn zeker beter zo, naar mijn mening. Nu is het in ??n oogopslag duidelijk welke naam er bij welk bericht hoort. Voorheen was het altijd even kijken of de naam bij het voorafgaande of het eropvolgende bericht hoorde.

  -edit Excuses namens ’t spamfilter-

 6. Ok, de fontgrootte en de H2/H3’tjes zijn aangepast. Is dit iets beter leesbaar?

  Ik zit nu te denken of ik misschien niet de tags en de gerelateerde berichten naast elkaar zou moeten zetten.

  Weet iemand trouwens waarom de kleurverandering bij de hover niet werkt in IE? Het idee is dat als je met je muis over een item rechts gaat, de achtergrond van dat item even #cc0000 wordt.

 7. Fontsize ziet er een stuk beter uit (je moet wat doen op je zondagmiddag nietwaar? ๐Ÿ˜‰ ). Ik zou de border tussen je boek & t-shirt groter maken, zodat het duidelijk is dat “Internetrecht in gewone taal 25% korting” niet 1 zin is.

  Onder deze post staan bij ‘gerelateerde berichten’: * CSI Ede: lezing bij Black Hats Sessions 16 juni * Mijn nieuwe boek! Nou ja, ongeveer

  Iemand die mij uit kan leggen hoe deze twee posts gerelateerd zijn aan deze post? ๐Ÿ˜€

 8. Nou we toch bezig zijn (zondagmiddag, nietwaar? ๐Ÿ˜‰ ). Ik zou een ander font gebruiken voor de tekst “Auteur: Arnoud Engelfriet – Licentie: Creative Commons BY-SA 2.5 – Disclaimer – Powered by WordPress” maar dat deert op zich verder niet. Wat wel interessant is dat wanneer je op disclaimer klikt, er een knop ‘reageer’ staat, maar dat wanneer je daar op klikt je ook meteen ziet dat reageren niet kan. Nu lijkt het mij niet zo zinnig daar een knop neer te zetten (= niet weg te halen) als mensen toch niet kunnen reageren.

  Verder krijgt een link onderaan in hetzelfde groene balkje een andere kleur wanneer er op geklikt is, nu weet ik niet of dit intended behaviour is, maar ik zou denken van niet.

 9. Als we toch aan het mierenn… zijn: er hoort altijd een spatie tussen een getal en de eenheid te staan. Dat geldt ook voor %. Het is dus “25 % korting” (en gebruik een non-breaking space zodat getal en eenheid bij elkaar op de regel blijven).

  Een nederlandstalige versie van deze NIST publikatie naar aanleiding van de ISO:8000 norm voor de schrijfwijze en het gebruik van eenheden en formules zou wat mij betreft aan het onderwijscurriculum toegevoegd moeten worden.

 10. @Peter, weet je dat zeker, ik schrijf bijvoorbeeld 1 kg wel met een spatie, maar het procentteken heb ik persoonlijk gevoelsmatig altijd aan het getal vastgeschreven, dus 25% in mijn geval.

 11. @Martijn: je bent niet de enige die dat denkt en doet. Toch is dat niet juist. De enige uitzondering vormen de symbolen voor graad, minuut en seconde ( °, ', en ") bij een vaste hoek, bijv.: 20°50'8".

 12. @Alex: Ja, je moet % hier opvatten als een eenheid. Een grootheid druk je uit in een hoeveelheid en een eenheid. In ons korting-geval hier is de grootheid de korting op de prijs van het boek, 25 is de hoeveelheid en % de eenheid. Het problematische hier is dat % alleen maar 1/100 deel betekent. Uit de context blijkt hier dat “% van de prijs van het boek” bedoeld wordt, maar dat is onpraktisch lang. Bij het gebruik van % moet je ervoor waken dat “% waarvan” duidelijk is.

  Kilo is een voorvoegsel. Je kunt kilo ook als zelfstandig naamwoord gebruiken: de korte vorm van kilogram, net zoals auto de korte vorm van automobiel is. De ISO:8000-standaard geeft voorschriften voor het schrijven van grootheden. 1K (1 K?) als notatie voor 1000 is een getal, geen grootheid. Die standaard zegt daar dus niets over. Ik vind deze compacte notatie wel een logische voortzetting op het gebruik bij eenheden, maar ter wille van de consistentie moet je dan volgens mij 1 K (met spatie) schrijven.

  Nog een laatste, klein puntje: tot slot hoor je “1 K = 1 kelvin” schrijven. Als je er voor kiest om een eenheid voluit te schrijven in plaats van het symbool te gebruiken, is het een gewoon zelfstandig naamwoord (ook al is ‘ie genoemd naar een persoon), dus kleine letter (behalve bij onze oosterburen).

  Sorry Arnoud, voor de lange afdwaling van het onderwerp. Ik vind de vernieuwde layout een verbetering. Als dat %-tje niet in een vast terugkerend deel van je pagina had gestaan was ik er nooit over begonnen.

 13. [Categorie?n] – aansprakelijkheid is te lang voor ondergrond (zie ook Madbello reactie 11) – te veel onderverdelingen. Probeer er een aantal te voegen.

  [Zie ook] komt op mij rommelig over. Op een andere plek komt het vast beter tot zijn recht.

  {ot} Leuk T-shirt donderdag heb ik er tenminste 1 live in de ArenA zien rondlopen. {/ot} (schuine haken wordt niet geaccepteerd?

 14. In emails die ik krijg met daarin deze commentaren staan nu stukken tekst als “( °, ‘, en “) bij een vaste hoek, bij voorbeeld: 20°50’8”. Wellicht een goed idee om deze weer even te decoden wanneer ze verzonden worden als plain text?

 15. @BSpecht: schuine haken worden gezien als HTML en omdat ze neit op de witte lijst staan, weggefilterd. Dus graag de &lt-entity gebruiken.

  @Freeaqingme: dan moet ik te diep in WordPress kruipen vrees ik. De items zijn als entities opgeslagen in de database, en de database-inhoud wordt zo in een mailtje gesmeten. Ik weet even niet hoe ik daar tussen moet gaan zitten om de entities gedecodeerd te krijgen.

  En nu snap ik nog niet waarom IE de hover niet doet ๐Ÿ™

 16. @Freeaqingme: Internet Explorer-gebruikers hebben 44,5 % van de hits hier, tegen 26,2 % Firefoxenaren. En hee wat mooi, AWstats doet een spatie voor het procentteken. ๐Ÿ™‚

  Oh ja, en dat puntje 13 vereist opnieuw maken van de boek- en shirtplaatjes omdat die nu een harde witte achtergrond hebben. Dat wordt dus ietsje later.

 17. Dan laat je de IE users een oplossing aandragen? Wat de stats betreft, kan je die wellicht online zetten (indien je wenst geanonimiseerd)? Ik ben wel benieuwd hoeveel mensen opera(10) gebruiken. Ik ben er iig 1 ๐Ÿ˜€

 18. Ik dacht ook dat het een grote make-over zou zijn. Het ziet er nog steeds erg jaren ’90 uit. Als je niets gezegd had was het mij niet opgevallen dat er iets veranderd was. Ik vind de site erg druk, veel verschillende lettergroottes en kleuren. Als designer heb ik het idee dat ik een half afgemaakt design bekijk. Maar misschien ben ik te veeleisend. Ik lees via RSS, en dat geeft al aan dat de inhoud is belangrijker dan de vorm. Ik zou toch wat gaan doen om een beetje eenheid te cre?ren in de fontgrootte en misschien wat meer duidelijk maken wat het bericht is, deze valt bijna in het niet door de hoeveelheid informatie die er om heen staat. Ook zou ik zelf de “reageer of lees de 5 reacties” gewoon net als de rest links uitlijnen.

 19. @Freeaqingme, niet volgens deze link. Daar is het de blog, dit is overigens de online versie van het groene boekje, dus vandaar dat ik daar op afging, maar ik begrijp wat je bedoelt, het is eigenlijk een woord waarbij voor allebeide lidwoorden wat valt te zeggen.

 20. @Martijn e.a.: Ik heb er nooit echt over nagedacht zo vanzelfsprekend vond ik dat het “het blog” zou zijn. Belangrijkste argument (elders gevonden): het woord komt van log als afkorting van logboek. Ontegenzeggelijk onzijdig. Dat “de blog” toch populairder is geworden (veel meer Google-hits) wijt ik maar aan (1) het is overgenomen uit het Engels dat alleen maar “the” kent en (2) Nederlanders worden steeds minder taalgevoelig. Er zijn ook al hele volksstammen die “de zout” prima vinden. Maar het schijnt dus allebei te mogen. Geen ernstige taalfout dus. Maar zoals gezegd ik struikelde er wel over.

 21. Arnoud, over :hover,

  In IE6 werkt(e) dit alleen maar bij a-tags; in IE7 zou het volgens quirksmode op alle elementen moeten werken.

  Als er nog steeds problemen zijn, is dit een gemakkelijke manier om het op te lossen. Zet in je CSS: p.recentcomment a { display: block; } p.sidebaritem a:hover { background-color: #f7f7f7; } Een bijkomend voordeel is, dat dan de hele box klikbaar wordt.

  Ik neem aan dat je die lichtgrijze kleur als achtergrondkleur bedoelt, en niet het rode #cc0000, zoals je in post 12 zegt. Je hebt ook color: #cc0000 in je p.sidebaritem:hover staan, maar die regel wordt nu overruled door p.sidebaritem a { color #333333; }. Extra tip: gebruik Firebug, dat laat ook de volgorde van CSS-instructies zien.

  En als feature request zou ik graag een voorbeeld van een reactie willen zien, voor plaatsing, zodat je kunt controleren of je alle opmaak wel goed hebt gedaan, is een beetje gokken nu.

 22. @44 Prachtig, behalve dat die live preview alle tags toestaat. Ik kan bijvoorbeeld een tabel daarin maken, die neem ik aan niet verwerkt wordt opsturen van het formulier. Voor sommige gebruikers is dat wellicht verwarrend.

 23. @Michel Tsk. Eigen jij je zomaar de hele 1,8 % toe? Ik heb toch zeker de helft daarvan, hoor! ๐Ÿ˜‰

  Ik vind de site erop vooruitgegaan. Arnoud. Het oogt rustiger, wat de leesbaarheid ten goede komt. Mijn dank daarvoor.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.