Twitteren, mag dat?

Een lezer vroeg zich af of hij zijn gebruik van de microblogdienst Twitter wel als “twitteren” mocht omschrijven. Want: Twitter is een merknaam, en merknamen gebruiken als werkwoord kan ertoe leiden dat dat merk een generiek woord wordt. Je moet dus bij werkwoordgebruik van een merk uitkijken dat je het gebruikt in referentie tot de dienst van de merkhouder. Je Twittert dus bij Twitter maar niet bij Jaiku, net zoals je googelt bij Google en niet bij Ilse.

Hola, daar ging ik al. Zag u het? Ik schreef “googelt” in plaats van “Googelt” en daarmee zet ik alweer een stapje dichter richting het algemeen gebruik van “googelen” voor “zoeken op internet” (aldus Van Dale). Ik hoop dus maar dat meelezende Googleadvocaten hier niet boos om worden.

De vraag of een merk een generiek woord is geworden, is altijd lastig te beantwoorden. Je moet dan kijken naar het normale spraakgebruik – bedoelen mensen nog steeds de specifieke producten van het bedrijf Luxaflex of gewoon elke verticale lamel als ze “luxaflex” zeggen? Daarbij mag je naar woordenboeken kijken (of zelfs naar Wikipedia), maar dat is niet zaligmakend. Het MSN-voorbeeld van een tijd geleden leidde ertoe dat Van Dale haar woordenboek aanpaste en aangaf dat “msn’en” toch specifiek sloeg op chatten via Microsoft’s chatdienst. En wat te doen trouwens met hyven? Veelgebruikt maar het staat niet in het woordenboek.

Overigens, welke merkadvocaat heeft de term “genericide” eigenlijk bedacht om dit proces van gewonenaamworden van een merk mee te omschrijven? Een merk kwijtraken lijkt me toch wat anders dan een hele bevolkingsgroep uitroeien. Maar tsja, overdrijving is altijd een sterk punt van IE-juristen.

Arnoud

14 reacties

 1. Want: Twitter is een merknaam, en merknamen gebruiken als werkwoord kan ertoe leiden dat dat merk een generiek woord wordt. Je moet dus bij werkwoordgebruik van een merk uitkijken …

  Maar, waarom moet ik ervoor uitkijken? Is het in mijn nadeel als het een generiek woord wordt?

  Of is het formeel gezien niet toegestaan om te praten over twitteren op facebook?

 2. Twitter is een merknaam, en merknamen gebruiken als werkwoord kan ertoe leiden dat dat merk een generiek woord wordt. Je moet dus bij werkwoordgebruik van een merk uitkijken dat je het gebruikt in referentie tot de dienst van de merkhouder.

  Is het dan strafbaar om dit niet te doen?

 3. Een merk kwijtraken lijkt me toch wat anders dan een hele bevolkingsgroep uitroeien.

  “-cide” (van het Latijnse “caedes”: moord) betekent niet meer of minder dan “moord”. Genicide (van “gens”: volk), is dus volkerenmoord, insecticide is insectenmoord, en genericide (ik denk van “genus”: afstamming) is gewoon merkenmoord. De associatie van genicide met genericide ligt voor de hand, maar is toch onterecht, lijkt me.

  Zeker in het Engels komt het niet geforceerd over, daar hebben ze wel meer “-cides”: homicide, patricide, herbicide, het houdt niet op. Een agressief volkje, blijkbaar.

 4. > Maar tsja, overdrijving is altijd een sterk punt van IE-juristen.

  Ik las tot twee keer toe dat Internet Explorer juristen gingen overdrijven… En ik maar niet snappen wat dat nou met de rest van de tekst te maken heeft. Je bedoelt natuurlijk “Intellectueel Eigendom”. Bah, ik heb last van beroepsdeformatie.

 5. Een offline-voorbeeldje:

  Wist je dat? De naam Cruesli(R) een geregistreerde merknaam is van Quaker? Veel mensen gebruiken Cruesli(R) als aanduiding voor alles wat krokante muesli is. Maar dat klopt helemaal niet. Cruesli(R) is niet een product; Cruesli(R) is het bekende merk voor de lekkere krokante muesli producten van Quaker. Er is dus maar een echte Cruesli(R) en dat is Cruesli(R) van Quaker!
  Achterop een pak Cruesli(R). Uit dit artikel begrijp ik dat Quaker mij kan aanklagen als ik ‘vanochtend een lekkere kom cruesli gegeten’ op m’n blog zet? Zoals ze zelf zeggen gebruikt iedereen de naam Cruesli(R) ook voor andere niet-Quaker producten, dus heeft die naam eigenlijk nog wel een juridische waarde?

 6. Ik ben geen jurist, maar mijns inziens doet twitter al direct afstand van die mogelijkheid door een doodnormaal engels werkwoord als merknaam te gebruiken (vgl van Dale: tjilpen, sjilpen, schetteren, kwetteren). In het hele Engelse taalgebied wordt de gang naar de rechter al vrijwel onmogelijk.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.