Laptopbatterij ontploft, wat kun je claimen?

ontplofte-accu.pngMijn laptop wordt ook wel eens heet, maar zó erg is het gelukkig nooit geworden:

Ik zit op bed een beetje te internetten, laptopje op mijn schoot niets aan de hand verder. Op een gegevenmoment een harde knal, vlam uit mijn laptop, en een hoop rook, dus ik denk wat gaan we nou toch weer krijgen. Laptop aan de kant geflikkerd en meteen de stekker er uit. Ik had toch wel last van mijn been dus ik kijk naar mijn broek zit er gewoon een dikke brandplek/gat op mijn broek en hetzelfde geldt voor mijn dekbed.

En zoals op de foto’s te zien is, heeft die accu inderdaad een versnelde exotherme reactie ondergaan. Uit het bericht blijkt dat de winkelier gaat “bellen” en met een oplossing komt, en zo hoort het ook.

Valt er wat te claimen, zo lees ik in de diverse berichtjes daar? Tsja. Bij een defect product heb je recht op gratis vervanging of reparatie (tenzij slijtage etcetera), en het lijkt me evident dat een batterij niet behoort te ontploffen. De batterij moet dus worden vervangen, en waarschijnlijk ook de laptop want die is óók defect nu.

De schade aan de broek en het dekbed kan echter óók verhaald worden. De wet biedt namelijk voor “productaansprakelijkheid” een regeling van dwingend recht: schade als gevolg van een onveilig product moet worden vergoed, en dat recht kan niet worden ingeperkt of uitgesloten in algemene voorwaarden (art. 6:185 BW). En de “producent” is hier dan HP (het was een Pavillion) maar óók de winkel kan worden aangesproken op de schade (art. 6:187 BW).

Punt is wel dat je alleen schade mag claimen, oftewel reparatie van dingen die echt stuk zijn gegaan, of ziekenhuisrekeningen omdat er ook een brandplek op je been behandeld moest worden. Extra vergoedingen (zoals emotioneel leed, shockschade of gewoon omdat het kanpunitieve schadevergoeding) krijg je hier echt niet. Misschien zou je er nog een slaatje uit kunnen slaan door het incident stilletjes te melden en dan een afkoopsom te vragen omdat je anders naar de pers stapt, maar ik twijfel of dat veel zal opleveren.

Reken je dus niet rijk: je moet je schade vergoed krijgen, maar meer dan een nieuwe laptop, accu, dekbed en broek zit er echt niet in.

Update (9:45) En er is trouwens ook nog een drempel van 500 euro, pas als je méér dan dat bedrag aan schade hebt naast de kapotte laptop zelf, kun je een claim indienen (dank Veerle). Zie artikel 6:190 BW).

(Wie trouwens een vervanger weet voor mijn laptop, mag het zeggen. Licht, betrouwbaar, veel acculevensduur en 12″ scherm. Geen Mac, ik moet werken.)

Arnoud

40 reacties

 1. Ik kan me enigsinds herinneren dat er op een van de papiertjes bij je laptop zal staan dat je deze niet in bed mag gebruiken, dit was in ieder geval zo bij mijn vorige dell laptop. Mocht ik enkel gebruiken door hem op een tafel of andere vlakke oppervlakte te zetten.

 2. “Geen Mac, ik moet werken.”

  Wat is dat nou weer voor opmerking? Dat is nou juist wat ik al jaren met veel plezier doe met Macs. Na jaren van Windows en diverse Linux-distributies wil ik echt niks anders meer.

 3. Wat is dat nou weer voor opmerking?

  Ik erger me wezenloos aan dingen waarbij vormgeving en stijl zo belangrijk wordt geacht dat het in de weg zit aan effici?nt werken. Ik wil geen subtiel wegklappende vensters, of dingen die zichzelf opvouwen met een gelikte animatie. Als ik klik op “minimaliseren” dan moet dat venster weg en wel meteen. En als ik een minuut niet typ, dan betekent dat niet dat het scherm even wat minder fel mag.

 4. Hoe zit het in dit geval met algehele productveiligheid. Gaan deze laptops nu allemaal terug naar de fabrikant? Het lijkt mij een onveilige situatie als laptops (=schootcomputer @Erik) zomaar ontploffen.

  Technisch gezien is het allemaal goed te regelen dat bij oververhitting het ding zichzelf uitschakelt (en volgens mij doet de meeste hardware dat ook.)

 5. @Arnoud

  hmm beetje rare reactie over mac… (Kort door de boscht ook, niet van je gewent) Alles is in te stellen hoor, net zoals de energie stand. Aan je opmerking kan ik afleiden dat je nog nooit echt met een Mac gewerkt hebt. Beetje jammer…

 6. @Gert-Jan: Ik heb ermee gewerkt en word knettergek van de rare manier waarop het werkt. Alles roept “kijk naar mij, ik ben vormgegeven” en daar ben ik allergisch voor. Het liefst zou ik gewoon een 80×25 console hebben of een simpele windowmanager (twm rulez). “Mooi” mag nimmer functionaliteit in de weg zitten.

  Daarbij komt dat mijn vingers z? gewend zijn aan de huidige sneltoetsen dat ik waarschijnlijk niet meer over kan stappen zonder zes maanden intensieve hertraining.

 7. @Arnoud

  Ik ben juist van mening dat ze bij Apple veel meer over usability hebben nagedacht dan bij Windows… Kijk naar Windows vista en Windows 7, over vormgegeven te spreken… 😉

  Je tweede argument kan ik inkomen. Als iemand over stap duurt het even eer dat dit gewent is, maar ik heb nog NOOIT iemand gevonden die na een overstap van Windows naar Mac terug wil naar Windows…

  Maar goed, ik hou op met off topic te discussi?ren 😉

 8. @Gert-Jan, Helemaal gelijk met je opm over Windows Vista en 7 maar dat betekent niet meteen dat je ook over moet naar een Mac. En Arnoud als e inderdaad een zuiver op usabillity geoptimaliseerd OS wil dan zou ik je toch een Linux machine aanraden. Die kun je zo kaal maken als je zelf wil.

 9. Lenovo ThinkPads zijn volgens mij zo’n beetje de non-Apple tegenhanger van de MacBooks, waarmee ik zoveel bedoel als dat er goede kwaliteit hardware in zit. De meeste niet-Apple gebruikende nerds die ik ken zweren erbij.

 10. @Arnoud Als IT’er maak ik wel backups maar als ik die backup bewaar in mijn huis wat zojuist is afgebrandt dan is ook daar weinig van over. Online backups? Die zijn vaak beperkt tot een bepaalde hoeveelheid en die terabyte aan data op mijn PC past er echt niet op.

  Betreffende de behandelkosten voor een verbrand kruis… Stel dat je kinderen wilt hebben en dat nu niet meer gaat, kun je dan ook b.v. een IVF behandeling vergoed krijgen ter compensatie? Of twee? Of nog meer?

  Ik vind de 700 setups-tijd overigens ook een interessant item, hoewel ik daar natuurlijk een uitzondering mee ben dat ik zoveel setups moet draaien. Ze laten zich snel installeren maar helaas niet geautomatiseerd zodat ik er misschien 1 per minuut kan installeren. Totaal 700 minuten is best veel tijd. Zou een dergelijke situatie als extreem genoeg bestempeld kunnen worden? Okay, ik kan natuurlijk de backup van die installatie erbij pakken maar zoals ik al aangaf, mijn huis is verbrandt dus ook de backup… 🙂

 11. Okay, even kort: heb een laptop op mijn bed, batterij ontploft en er komt rook uit mijn dekbed. Korte tijd erna staat mijn bed in de fik en even later de rest van mijn huis. Mijn hamster verbrandt levend in haar kooi en mijn collectie stripboeken (allemaal eerste druk, dus $$$$) fikt ook vrolijk mee. Behoorlijke schade dus. Dat kan dus behoorlijk fors oplopen. Is er nog een bovengrens aan het uiteindelijke schadebedrag? En het tweede punt: de laptop is stuk en de harde schijf dus vast ook. Dat betekent dat ik opnieuw van alles moet gaan installeren of terugzetten van de backup. (Welke backup? Mijn huis is zojuist afgefikt!) Licentiecodes moeten opnieuw worden ingevoerd en de brand heeft mijn originele papiertjes met licentie-codes ook in rook doen verdwijnen. Dus ook alles opnieuw aanschaffen. Moet er in deze vergoeding dan ook meegenomen worden dat ik dus nieuwe licenties nodig heb van de software die ik gebruikte, simpelweg omdat de originele licenties verloren zijn gegaan? En het derde punt: ik heb een software-pakket genaamd Poser. Dit pakket maakt CGI plaatjes en daarvoor gebruik ik heel veel modellen. Om die modellen op mijn PC te plaatsen moet ik de setup gebruiken van die modellen. Met meer dan 700 modellen betekent dit dus dat ik 700 setups moet draaien op mijn nieuwe laptop. Dat kost veel tijd en kan daar ook een vergoeding voor gevraagd worden? Oh, en vierde punt: Ik had die laptop in bed op schoot liggen. De ontploffing zette niet alleen mijn bed in de fik maar zorgde ook voor een enorme brandwond tussen mijn benen die vervolgens impotentie en onvruchtbaarheid veroorzaakt. Resultaat: extreme depressiviteit en de rest van mijn leven afhankelijk van psychiatrische hulp. Hoe fors kan de schade in dat geval oplopen en kan men veroordeeld worden om de behandeling te blijven vergoeden totdat ik genees of dood ben? Ach, nog een puntje dan: Ik slaag er niet in het brandende huis te verlaten. Dood dus. (Hoe kan het dan dat ik dit nog schrijf?) Kan de fabrikant dan naast de schade ook nog eens strafrechtelijk vervolgd worden wegens dood door schuld?

 12. En betreffende een nieuwe laptop: Wat dacht je van een Asus Eee PC T101MT? Erg klein dus makkelijk mee te nemen en met een multi-touch scherm waarbij je een pennetje kunt gebruiken in plaats van een muis. Heb er zelf eentje en het werkt best prettig als je buiten de deur bent. (Zeker met zo’n GPS modem erbij!) Niet echt een snel systeem, of krachtig, maar voor eenvoudige toepassingen best geschikt. Voor zwaarder werk vind ik sowieso dat je dan een desktop-PC moet inschakelen… 😉 Update: Is wel een 10.1″ scherm, geen 12″…

 13. @Wim: Je krijgt alles vergoed waar je bonnetjes van kunt overleggen en waarvan vaststaat dat dit het gevolg was van de ontplofte batterij. Bij sommige dingen zou eigen schuld kunnen meespelen (jij als IT’er geen backups? pech dan!).

  Voor gederfde levensvreugde is alleen in extreme gevallen ruimte voor een schadevergoeding. Maar dan moet je denken aan gevallen als hulpeloos moeten toezien hoe je kind wordt overreden. De behandelkosten voor je verbrande kruis worden natuurlijk wel vergoed.

  En 10.1″ is echt te klein, bovendien kan ik dan niet blind typen op die minitoetsjes.

 14. Als het goed is heeft Erik gelijk en zit er bij elke nieuwe laptop zo’n papiertje. Bij de meeste laptops zit de ventilatieopening aan de onderkant en wanneer je de laptop niet op een hard oppervlak zet waardoor hij op z’n `pootjes’ staat (en dus de ventilatieopening afgedekt wordt) gaan dingen mis.

 15. @Arnoud #18, Ik heb ooit een filmpje gezien waarin men toonde dat Intel-processoren hun interne temperatuur konden meten en dus zichzelf uitschakelden indien ze te warm werden. Was een interessant filmpje omdat men dit demonstreerde door een filmpje van een beeldscherm, waarna men de koeler van de PC verwijderde. Bij AMD werd het scherm zwart en gaf de CPU een rookpluimpje. De Intel CPU ging eerst vertragen en daarna op zwart maar kon daarna (met koeler) weer gewoon opgestart worden. Een dergelijke temperatuur-meter zit er dus al in, maar dan bij de CPU, niet in de batterij. Batterijen zouden hem dus ook nodig hebben.

 16. Toen ik zag dat je 20 reacties in 2,5 uur had, dacht ik: vast een interessant topic! Maar toen ik ‘m doorlas, grinnikte ik wel bij het laatste zinnetje. Ik wist gelijk hoe laat het was, voordat ik de comments las.

  Een Apple is wel aardig. En je kan er gerust mee werken, mits je er Microsoft Office op zet. Linux heb ik er niet op gezet, dus ik weet niet hoe dat uitpakt. Moet met boot camp wel te doen zijn. En OS-X is ook wel lekker, met ingebakken command line en al. Maar natuurlijk niet echt open source. Het enige nadeel van mijn MacBookPro is dat ie Ontzettend heet wordt. Zo heet dat je er eerstegraads brandwonden aan kan overhouden als je een Flashfilmpje kijkt ofzo.

  Maar goed, ontopic: Eind vorig jaar maakte ik mee dat mijn laptoptas stuk ging. De schouderriem brak bij de aanhechting af en mijn laptop viel kapot. En zo een MacBookPro is een brok Aluminium, dus flinke schade. Tot overmaat van ramp ging twee dagen later het moederbord dood. Waarschijnlijk toch iets ergers met de val, dan ik eerst dacht.

  Ik had beide de tas en de laptop tegelijk bij dezelfde Apple winkel gekocht. Maar de winkel deed moeilijk en wilde gewoon dat ik ging dokken. Ze wilden me een nieuwe tas meegeven en ‘uit coulance’ de behuizing van de laptop vervangen. Maar het moederbord a 800 euro mocht ik zelf betalen.

  Ik ging hier niet mee akkoord en gooide het op een bluf. En zelfs Consuwijzer vond dat ik niet in mijn recht stond. Maar zo te zien had ik gelijk: de winkel moest eigenlijk alles vergoeden.

  Na de reparatie (2 weken later) bleef de winkel weigeren alles te vergoeden en gooide een nota van 400 euro op tafel. Omdat ik dit niet begreep (het was toch 800 ?!) en een uur lang in discussie bleef gaan en uiteindelijk de manager uitleg kwam geven ontdekte ik: de smeerlappen lieten mijn moederbord stiekem bij de fabrikant repareren ‘onder garantie’, terwijl deze kapot is gevallen. En speelden mij daarna de nota door voor de behuizing, die zij ‘uit coulance’ kosteloos zouden herstellen. Gelukkig was dit genoeg aanleiding om ook hen te overtuigen dat ik niets ging betalen.

  Maar goed, aan de hand van dit topic hoefde ik sowieso niets te betalen.

 17. Ow en Arnoud, even over die update onder jouw artikel. Weet je dat zeker? Ik heb even Gegoogled naar ’ten belope van’ omdat de betekenis mij ook niet echt duidelijk is. Maar volgens mij wil het zeggen ’tot max. 500 euro’. En niet ‘vanaf 500 euro’. En die beperking geldt alleen voor priv?-zaken die schade lijden. De beperking geldt niet voor letsel/dood. edit: ah, ik zie het al. Niet ’ten belope van’ ging bij mij fout, maar het woordje Franchise. Daar las ik overheen.

 18. @NL-X, Sowieso valt de laptop onder de garantie want een val van een meter zou hij gewoon zonder problemen moeten overleven. Ten minste, volgens mij moet je kunnen verwachten dat een laptop het overleeft indien deze van je schoot of tafel valt, want er zijn genoeg onhandige mensen die hun laptops hebben laten vallen.

  Betreffende wat beter is, Apple of Windows… Dat is een behoorlijk verhit discussiepunt maar ik wil wel even wijzen op het feit dat Apple vaak een beetje moeilijk doet als het gaat om garanties en hun eigen verantwoordelijkheid bij defecte producten. Hun product is in orde, maar hun klantvriendelijkheid laat soms behoorlijk te wensen over. Wat erg vervelend is, omdat er maar 1 fabrikant is die Apple’s produceert terwijl er tientallen fabrikanten zijn die PC’s produceren, waardoor de marktwerking hen dwingt om wat klantvriendelijker te zijn. De reden waarom ik dus geen Apple wil is domweg omdat Apple op dit soort hardware eigenlijk een monopolie-positie heeft. Dan neem ik liever een normale PC en installeer ik daar FreeBSD of Linux op.

  Heb overigens een MSDN licentie die het sowieso voor mij mogelijk maakt om Windows 7 of Windows 2008 op mijn nieuwe PC te installeren, voor “testdoeleinden”. Best handig! 😉 Mijn nieuwe server die ik komend weekend thuis ga opzetten zal dan ook draaien onder Windows 2008 zodat ik er lekker mijn eigen projecten mee kan testen…

 19. @NL-X: Klopt, geldt niet voor letsel/dood. Maar dat “ten belope” is een onduidelijke. Het lijkt de bedoeling dat je schade t?t 500 euro niet vergoed krijgt, maar schade boven 500 euro wel. Er zijn ook juristen die verdedigen dat die 500 euro een soort van eigen risico is, dus afgaat van wat je aan schade claimt. De jurisprudentie is niet heel duidelijk.

 20. En betreffende “ten belope van” is een synoniem voor “ter waarde van”. Dan zou de schade dus eigenlijk exact EUR 500 moeten zijn, niet meer en niet minder. 🙂 Maar het sleutelwoord is franchise: Een franchise is een percentage van de verzekerde som of een vast bedrag waaronder schade niet voor rekening van de verzekeraar komt. In dit geval niet de verzekeraar maar de fabrikant. Dus geen vergoeding voor schade onder de waarde van EUR 500. edit: Gatver, wijzig je je reactie net nadat ik uitleg waarin je de fout ging. 😉

 21. @Wim (23) : zonder advocaat van de duivel te hoeven spelen, kan je in beginsel echt niet komen aanzetten bij een winkel met een laptop onder de hand, als: – de laptop niet meer aangaat. – de laptop een knoepert van een deuk toont. – je de inwendige ‘organen’ van de laptop kunt zien. … en dan nog garantie verwachten.

  Dat het inderdaad maar 1 meter vallen is geweest. En dat ie nota bene in een beschermende computertas (van bekend merk) zat, is wel frappant. Maar goed, ik wou zelf dus zo een modieuze blikkendoos van (komt ie dan he:) Apple.

  Er zijn inderdaad genoeg onhandige mensen die dingen laten vallen. Of hun laptop op een koel glaasje cola/water/melk trakteren. Maar die mensen moeten dan ook een verzekering nemen. (Had ik ook. Maar die schakelde ik uit principe niet in.)

 22. NL-X Vraagje: liet je hem vallen van een grotere hoogte? Maar goed, het is te verwachten dat laptops vaak op een bepaalde hoogte boven de grond gebruikt worden. Wel minder dan een meter maar toch wel de hoogte van een bureau. En er is dan een risico dat de laptop op de grond valt. Ik weet overigens niet of valschade wel of niet wettelijk binnen garanties moet vallen. Veel fabrikanten lijken valschade niet onder de garantie te repareren maar velen demonstreren ook wel eens hoe goed hun product tegen een stootje kan. Als dan blijkt dat jouw product kennelijk minder goed tegen een stootje kan, dan heb je kennelijk een verkeerde verwachting gehad van het product. Als je verwacht dat het apparaat een dergelijke val moet kunnen overleven (omdat de fabrikant dit demonstreerde) dan is het volgens mij ook onderdeel van de garantie. Vraag is alleen of Apple of de verkoper oot heeft gesuggereerd dat jouw laptop een dergelijke val wel moet kunnen overleven, want dan heb je dus recht op garantie want het blijkt dus niet aan die verwachting te voldoen. Maar hebben ze dit nooit medegedeeld dan waarschijnlijk niet. Het hangt dus echt af van of je kon verwachten dat jouw laptop een dergelijke val moet kunnen overleven…

 23. @Arnoud #18: Temperatuursensoren zitten er echt wel op het moederbord, ze zijn inderdaad heel goedkoop. @Wim #20: De temperatuursensor in de processor is ondertussen standaard voor alle processoren en heel veel andere chips, van welke fabrikant dan ook.

  Probleem hier was dat 1 van de cellen in het batterypack ontploft is, vermoedelijk door inwendige kortsluiting, bekijk de foto’s maar. Hoogstwaarschijnlijk een fabricageprobleem. In batterypacks zit ook wel electronica om de batterij te beschermen tegen o.a. kortsluiting, maar dat helpt niet als het probleem in het pack zelf zit. Dit kan inderdaad leiden tot een recall van batterypacks, dat zou ook echt niet voor het eerst zijn.

 24. Over het onderwerp laptops en schade, ik heb zelf via via een laptop bescherm doos laten maken van een plastic/epox hars(weet zelf ook niet precies wat het is) materiaal die precies rond mijn macbook pro paste. in mijn ervaring hebben laptops er een handje van om op een hoek te vallen en dan helpt zo’n dun laagje foam echt niet genoeg (niet dat ik die mening getest heb) Verder heb ik het idee dat die apple bescherm hoesjes enkel voor de sier en tegen krassen zijn, en geen millimeter helpen tegen een goede val. Maar dat terzijde.

 25. > Waarom geen emotionele schade? Men kan toch een trauma > oplopen van dit soort zaken.

  Het lastige hierbij is dat je emoties niet in geld kan uitdrukken, daarom.;)

  Wat BW6:185 betreft, als een product schade veroorzaakt vanwege een situatie zoals beschreven in 1d van ’t voorgenoemde artikel, kan je dan de overheid op eenzelfde manier aansprakelijk stellen?

  Wat 1e aangaat, hoe zou je in deze specifieke casus kunnen aantonen dat de producent zich van ’t gebrek op de hoogte had kunnen stellen voor verkoop?

  Arnoud, ik zou als ik jou was inderdaad gewoon een Ibm/Lenovo Thinkpad kopen. Ik heb er ooit 1 tweedehands gekregen, en ga nooit meer anders willen (inmiddels een Thinkpad T400). Mocht je daar niets zinnigs bij kunnen vinden, ook Lenvo Edge en de zakelijke range van Dell kunnen interessant zijn. Ik verkoop gemiddeld 1 a 2 laptops per maand, en na een jaar met garantieperikelen (van andere merken) heb ik besloten niets anders te verkopen dan voorgenoemde typen/merken, en heb nooit meer klachten of returns gehad.

  Op thinkpads draait linux gewoon out of the box, met volledige functionaliteit (m.u.v. de fingerprint reader, die is volledig ge-drm’ed :()

 26. 7:24-2-c BW regelt dat je die 500 euro toch terug kan krijgen, maar dan van de verkoper. Alles boven die 500 euro moet door de producent vergoed worden (6:185 jo 6:190-1-b).

  Doe dus nog maar een update in je artikeltje 🙂

 27. Meestal ligt het aan de charging chip, een li-ion accu mag alleen met een speciaal voltage worden opgeladen is de accu 10.8 volt dan moet hij ook met 10,8 volt geladen worden. Soms en inderdaad vaak bij hp geeft zo’n charging chip tussen de 25 en 40 volt af. De accu wordt dan instabiel en zou in het ergste geval kunnen branden. Het heet worden duurt echter wel lang en het beste wat je kunt doen als de accu heter wordt dan 40 graden is het niet meer te gebruiken en een goede laptop reparateur op te zoeken.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.