Boekaankondiging: Hosting: Deskundig en praktisch juridisch advies

Het is tegenwoordig een fluitje van een cent om zelf websites te hosten en eigen e-maildiensten te starten. Maar wie wil weten hoe het juridisch zit, heeft het heel wat lastiger.

Mijn collega’s en ik schreven daarom het boek “Hosting: Deskundig en praktisch juridisch advies” dat in heldere taal antwoord geeft op de belangrijkste juridische vragen over hosting:

Bent u bijvoorbeeld aansprakelijk voor downtime, en tot welk bedrag? Kunt u verantwoordelijk worden gehouden als uw klanten iets onrechtmatigs publiceren? Moet u contactgegevens van klanten afstaan als deze beschuldigd worden van illegaal P2P-gebruik? Bent u überhaupt verplicht de privacy van uw klanten te beschermen en in welke mate dan? En geldt die gekke bewaarplicht voor telecomgegevens eigenlijk ook voor u?

Het boek wordt verwacht eind januari 2011. U kunt nu reeds voorintekenen. Het boek zal ” 19,95 inclusief BTW kosten.

Het volgende boek gaat over software, en wie suggesties heeft voor inhoud (of voor het boek daarna): we horen het graag!

Arnoud

7 reacties

 1. Het boek klinkt interessant

  Een paar punten waar ik aan denk voor het boek software -Wie moeten er toestemming geven voor gebruik van software als er meerdere makers zijn? -Wat gebeurt er als mijn software leverancier failliet gaat? -Welke eisen mogen er gesteld worden aan het gebruik van mijn software? -Kan ik mijn data opeisen als de SAAS leverancier besluit te stoppen met het product? Of kan ik de software opeisen zodat ik die kan blijven gebruiken?

 2. Boek over software klinkt wel interessant. 🙂 Ga je het in dat boek dan ook hebben over de juridische gevolgen voor software-ontwikkelaars die allerlei libraries van derden gebruiken om zelf een product op de markt te zetten? En wat daarbij dan weer geldt als het gaat om copyrights en licenties? En dan ook de focus op software-ontwikkeling met open-source libraries en de gevolgen daar weer van in het eindproduct? (Want GPL wil dan best besmettelijk worden voor je commerciele projecten.) Komt er ook aandacht in voor Cloud Computing en wat daar allemaal bij komt kijken als het gaat om het eigendom van software in de clouds? En natuurlijk, hoe zit het met software die op een locaal systeem draait maar daarbij ook regelmatig bepaalde web services aanroept voor specifieke berekeningen en rapportages, waarbij dus ook gevoelige informatie kan worden doorgegeven? Hoe zit het eigenlijk met software voor op de locale computer die privacy-gevoelige informatie bewaart? Denk bijvoorbeeld aan een Excel-sheet die een financieel adviseur gebruikt om voor een klant een mooi, financieel plaatje te berekenen. Hoe goed moet je dergelijke, locale gegevens eigenlijk beschermen?

 3. Het probleem met software is dat je al heel snel terecht komt in “De Microsoft EULA bepaalt in artikel 3.5 dat…” en die informatie is heel snel achterhaald. Het liefst houd ik het dus iets generieker zodat je ongeveer snapt waar je op moet letten als je zelf je licenties uit elkaar gaat pluizen.

  Cloud computing en SaaS wil ik zeker bespreken, zodra ik het verschil doorheb. Het idee is juist om breed te gaan: van auteursrecht tot patent en van EULA tot SaaS tot escrow tot reverse engineeren. Ik denk dat men daar meer aan heeft dan een boek met zeer veel diepgang op ??n punt. (Wie diepgang wil op alle punten, leze Softwarerecht van Struik/Van Schelven/Hoorneman. Maar laat ‘m niet op je tenen vallen.)

 4. Ah, maar Arnoud, die Microsoft EULA is niet van toepassing op het Linux platform. Of het Apple platform. En ook niet op al die mooie, nieuwe mobiele devices die eraan gaan komen of die er al zijn. Jeweetwel, de iPhone’s, iPads, Blackberries en al dat soort zooi. Daar komt ook veel software voor uit en hoe het licentie-technisch daar in elkaar zit, is best interessant denk ik. Maar misschien vooral aandacht naar de manier hoe je software voor de iPhone en iPad kunt maken maar met toestemming van Apple, met alle juridische gevolgen erbij. Die strenge restricties die Apple stelt zal toch wel enige aandacht verdienen.

  Maar je hebt gelijk dat dergelijke licenties wel snel verouderen. Maar een opsomming van beperkingen die er allemaal opgelegd kunnen worden zou interessant zijn. Veel libraries kun je onbeperkt gebruiken, maar er zijn ook library licenties die zijn gekoppeld aan het aantal producten dat je zelf weer verkoopt. Dan gebruik je product X in je software en heb je 500 mensen die jouw software kopen, maar dan moet je dus 500 licenties van product X afnemen, a ???25 per stuk.

  Vooral Linux kan interessant zijn omdat het een open-source besturings-systeem is waarin toch heel wat elementen in zijn verweven waarvan het onduidelijk is wat de licentie is die erbij hoort en of er niet ergens wat octrooien worden geraakt.

  Betreffende Cloud Computing en SaaS, dit zijn meer marketing-kreten naar mijn mening. In mijn ervaring zijn dit vooral populaire woorden voor marketing-afdelingen van software-leveranciers omdat klanten zo de indruk krijgen dat de nieuwste technieken worden gebruikt en de meest moderne oplossing wordt geboden. Want het gebruik van woorden als “web service” en “Client-Server” hebben de laatste tijd hun glans verloren. Die technieken zijn oud en de klant wil iets nieuws. Over 5 jaar hebben we weer andere namingen voor wat eigenlijk meer van hetzelfde is. Nou ja, wat telt is dat het steeds goedkoper worden van hardware plus nieuwere virtualisatie-technieken, die ervoor zorgen dat je heel goedkoop ergens 20 computers neer kunt zetten in een netwerk voor je eigen wolkje. Realiteit? Het doet mij terugdenken aan mijn tijd bij IBM, 20 jaar geleden. Iedereen had een terminal en die koppelde aan een groter systeem met AS400 erop. Het is eigenlijk weer terug naar vroeger… 🙂

 5. Misschien een hoofdstuk over het overdragen van auteursrechten/gebruiksrechten in het internationale privaatrecht. Dit in combinatie met Rome I en de achterliggende gedachte waar men recht op heeft qua kwaliteit en garanties.

 6. Voor het software-boek: informatie over het ontslag-recht bij thuis-werkende IT-ers die dus thuis werk-gerelateerde informatie hebben. (Denk aan sourcecode.) Vooral interessant voor programmeurs die thuiswerken maar daarnaast ook voor hun hobby programmeerwerk doen. Want wat als een programmeur in zijn eigen tijd aan een open-source project meewerkt en de werkgever na ontslag de rechten claimt over dit project? Ik denk dat je daar wel een ander, compleet boek over kunt schrijven. 🙂

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.