Die “verkoop je vrienden”-actie van 1dayfly is natuurlijk gewoon verboden spam

dode-vlieg.pngToegegeven, ik moest erom lachen, maar eigenlijk is het om te huilen zo schaamteloos tegen de wet is het: de “verkoop je vrienden” actie van 1dayfly. Zoals na te lezen bij een Twittervolger (dank) is de actie simpel: vul als lid van de dienst de e-mailadressen van al je vrienden in, waarna de dienst ze mailt onder jouw naam en ze aanspoort lid te worden van de koopjessite. Dit levert beide partijen credits op. Het is buitengewoon stuitend dat een Nederlands bedrijf zo’n evident strafbare actie onderneemt onder het mom van “haha kijk ons eens lekker ludiek zijn”.

Een tell-a-friendsysteem waarbij bezoekers anderen kunnen tippen over een product of dienst is op zich legaal, maar wel onder vier voorwaarden:

 1. De communicatie gebeurt volledig op eigen initiatief van de internetgebruiker (of afzender), de website stelt hier geen (kans op) beloning tegenover voor afzender of ontvanger.
 2. Voor de ontvanger moet het duidelijk zijn wie de initiatiefnemer van de e-mail is, zodat hij diegene kan aanspreken als hij niet gediend is van dergelijke mails.
 3. De afzender moet volledige inzage hebben in het bericht dat namens hem wordt verzonden, zodat hij de verantwoordelijkheid kan nemen voor de persoonlijke inhoud van het bericht.
 4. De website in kwestie mag de e-mailadressen en andere persoonsgegevens niet gebruiken of bewaren voor andere doeleinden dan het eenmalig verzenden van een bericht namens de afzender. Daarnaast dient de website het systeem te beveiligen tegen misbruik, zoals het geautomatiseerd verzenden van spam.

De actie voldoet volgens mij aan geen van de vier eisen. Zowel afzender als ontvanger krijgen een beloning in de vorm van credits, dus aan die eerste eis is al niet voldaan. Inzage in het bericht krijg je ook niet, en de mail wordt verstuurd onder de naam van de gebruiker en niet 1DeadFly zelf. En het is afwachten of de mailadressen niet toch nog vaker dan één keer worden gebruikt.

Richard van Delft wijst er via Twitpic nog op dat je met deze actie ook kunt zien wat je vrienden kopen: je krijgt namelijk aanvullende credits daarvoor, en die zijn te relateren aan de aanschaf.

Wil iedereen die mail krijgt van deze spammers een klacht indienen bij Spamklacht? En daarna zijn/haar vrienden meppen omdat ze een spamdienst gebruiken?

Arnoud

9 reacties

 1. De actie voldoet volgens mij aan geen van de vier eisen.

  Hoezo is er niet voldaan aan de tweede eis? Op de gelinkte pagina staat immers dat:

  Let op: Uw vrienden krijgen de uitnodigings e-mail van uw eigen email adres, dus niet van ons.

 2. Ik ben benieuwd wat Spamklacht hier uiteindelijk tegen kan doen. Maar okay, ik reserveer wel weer een apart email adres dat uniek is voor 1DayFly en zal kijken of ik naast emails van hen ook emails van spammers ga ontvangen op dit adres. 🙂 Ik heb snel gekeken welk soort producten 1DayFly aanbiedt en heb het idee dat ze producten verkopen die eigenlijk verouderd zijn en uit de handel worden genomen. Ofwel, ze verkopen het laatste beetje voorraad dat winkels hebben, als zijnde aanbiedingen. Dat idee heb ik in ieder geval als ik kijk naar de gemiste producten en deze op Internet probeer te vinden.

 3. @2

  Aan die eis kunnen hun nooit voldoen hoewel ik aangeef dat ik het bericht naar iemand wil verzenden is 1dayfly website die het verstuurd vanaf hun email server. Een header onderzoek zal dan ook ten kennen geven dat het vanaf een 1dayfly mailserver is gebeurd.

 4. Ibood werkt anders, die sturen een mail naar de bestaande gebruiker die dan door die gebruiker zelf aan z’n vrienden gestuurd moet worden.

  Wil jij met een paar drukken op de knop iBOOD kortingscoupons verdienen? Dat kan nu heel eenvoudig!

  Het werkt als volgt: druk onderaan op de button “Stuur mij een uitnodiging”. Je krijgt dan direct een e-mail met daarin de aanbieding van vandaag en een korte uitleg over iBOOD. Daarna stuur je de email door naar iedereen waarvan je denkt dat ze iBOOD interessant zullen vinden.

  Voor iedere vriend of kennis die via jouw uitnodiging een account aanmaakt en een bestelling plaatst, ontvang jij automatisch een iBOOD kortingscoupon van 5 euro. Hoe meer vrienden je dus kunt overtuigen dat iBOOD elke dag de beste aanbiedingen heeft, hoe meer kortingscoupons je kunt verzamelen! Elke dag kun je dus een nieuwe aanbieding doorsturen.

  Dus waar wacht je nog op!? Druk op onderstaande knop en nodig al je vrienden uit! Veel plezier en natuurlijk succes!

  Team iBOOD Zitten ze dus alleen met die beloning fout ? Of gaat dat alleen op als de mail door iBood zelf verzonden zou worden ?

 5. Hm, misschien hebben ze daar een loophole gevonden: de tell-a-friend regeling is bedoeld voor bedrijven die zélf de mail versturen, omdat dan die bedrijven onder de spamwet vallen. (De technisch afzender is de aansprakelijke partij.) Als jij vanaf je eigen mailsysteem vriend X mailt, dan ben jij de spammer. Want ja, ook een particuliere afzender kan onder het spamverbod vallen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.